Drakendal bovenwereld 1

Alles over luisterboeken

Drakendal bovenwereld 1

Titel: Dragon’s Green – Worldquake 1
Nederlandse titel: Drakendal bovenwereld 1
Serie:
Worldquake series
Genre: 
 Fantasy,
Schrijver: Scarlett Thomas
Verteller:  Roger Allam
Duur van het boek: 9 uur 47 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

  • Dragon’s Green
  • The chosen ones

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Dragon’s Green (Drakendal) is het eerste deel van de nieuwe Worldquake serie (Bovenwereld). Deze serie is bedoeld voor lezers vanaf 11 jaar en zit vol spanning en magie.
Dit is het eerste kinderboek van de schrijfster Scarlett Thomas.

Het verhaal speelt zich af in een wereld met magie. Tovenaars en gewone mensen leven in deze wereld. Denk daarbij aan de Harry Potter boeken.
Effie Truelove heeft van haar vader en haar omgeving geleerd dat magie niet bestaat, maar toch twijfelt ze daaraan. Haar opa heeft allerlei vreemde voorwerpen. Kan hij misschien toveren?
Als antwoord op haar vraag zegt hij dat iedereen kan toveren. Van haar vader mag ze zich niet met magie bezig houden. Dat is toch heel vreemd? Als magie niet bestaat, hoe kan ze dan met magie bezig zijn?
Ze raakt er steeds meer van overtuigd dat magie wel bestaat en haar opa zou het haar kunnen leren. Is magie de reden dat haar moeder is verdwenen tijdens de wereldbeving?
Wanneer haar opa in het ziekenhuis komt te liggen verandert haar leven in één klap. Hij was levensgevaarlijk gewond en bewusteloos gevonden in een steegje.
Hij probeert haar op weg te helpen door haar te vertellen wat ze moet doen. Al zijn spullen en zijn boeken zijn voor haar. Hij zal haar een brief nalaten om haar te helpen. Zij moet zijn bibliotheek redden. En nog belangrijker… ze moet Dragon’s Green (Drakendal) vinden!
Maar wanneer haar opa er niet meer is zijn ook de spullen en zijn brief aan haar verdwenen. En de boeken? Haar vader heeft besloten de boeken te verkopen! Wat nu?

Dit boek kan ook als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

Het boek begint heel bijzonder. Magie bestaat niet en Effie Truelove weet er dan ook helemaal niets vanaf.
Beetje bij beetje ontdekt ze dat magie wel degelijk bestaat, maar wat is het en hoe werkt het?
Wanneer Effie Truelove haar opa’s boeken kwijt raakt lijkt het wel echt gedaan met haar taak. Hoe kan ze de boeken ooit nog terugkrijgen? Ze zijn niet eens van haar gestolen. De nieuwe eigenaar heeft ze eerlijk gekocht.
Terwijl ze voor een onmogelijke taak staat wordt ze ineens naar een prinsessenschool gebracht, waar ze klaargemaakt en opgeleid wordt voor de draak die graag prinsessen eet. Dat zag ik echt niet aankomen! Nu moet ze en niet opgegeten worden door een draak en haar opa’s boeken redden?

Mondjesmaat ontdek je hoe deze nieuwe wereld werkt en snap je wat er allemaal aan de hand is.

Verteller

Prettige mannenstem om naar te luisteren. Hij zet niet echt bijzondere stemmen op voor de verschillende personages, maar toch snap je wel steeds welke personages aan de beurt zijn.
Bij de verschillende wezens in het boek laat hij wel een “stemmetje” horen.

Ik vind het erg jammer dat er niet een pauze is tussen de laatste woorden van een hoofdstuk en zijn melding:”Chapter….”. Je zit heerlijk in het verhaal en leeft helemaal mee en net wanneer je stilstaat bij wat hij zojuist gezegd heeft wordt je eruit gerukt door zijn melding van een nieuw hoofdstuk. Als er een kleine pauze in had gezeten was veel prettiger geweest.

Mijn mening

Ik vind het verhaal echt heel gaaf. De magische wereld in dit boek is heel mooi uitgedacht en als lezer maak je beetje bij beetje kennis met deze magische wereld. In het begin lijkt het een gewone wereld te zijn, hoewel er geen internet meer is, veel piepers in plaats van mobieltjes en geen onbeperkte elektriciteit zoals wij dat nu ervaren.
Het is duidelijk dat het gaat om een wereld na onze tijdperk. Beetje bij beetje ontdekt Effie Truelove dat magie wel degelijk bestaat. En jij als lezer ontdekt dat dus samen met haar. Beetje bij beetje ontdek je samen met Effie hoe haar wereld in elkaar zit. Dat is best een bijzonder gevoel. Het maakt dat je niet wil stoppen met luisteren, want als je het verhaal opzij zet stopt ook het ontdekken van deze nieuwe wereld. Je leest dus niet zomaar een verhaal, je ontdekt en verkent een verhaal!
Alleen al hierom kan ik dit boek van harte aanraden.

Het verhaal geeft een prachtige interpretatie aan het lezen van boeken. Boeken krijgen krachten doordat lezers ervan genieten. Ze stoppen hun eigen beschrijvingen, locaties en gevoelens in een verhaal. Wat zal er gebeuren wanneer je de laatste lezer van een boek bent?

Raadsels hebben een mooie plek in dit boek. Bij mijn zoontje op school plaatst de juf vaak ‘s ochtends een raadsel op het digibord. Ook in de bovenbouw mogen we iedere ochtend onze kinderen naar hun plek in de klas brengen en afscheid van ze nemen. Bij mijn oudste zoon kunnen we dus steeds met ons drieën de raadsels uitdenken en proberen op te lossen. Als we niet op het antwoord komen, horen we na schooltijd wat het antwoord was. Dat maakt het dan ook extra leuk om zo een raadsel tegen te komen die we samen dankzij de juf van mijn oudste zoontje hebben geleerd. In het boek wordt het oplossen van raadsels gebracht als “magisch denken”. Magie zoals wij erover denken (toveren met spreuken) is heel moeilijk en gebruik je zelden. Daarom leer je eerst andere vaardigheden. Magisch denken is nodig om magie te gebruiken. Dit is een voorbeeld van wat ik zo leuk vind aan deze nieuwe serie over magie. De schrijfster heeft dit echt heel goed uitgedacht en brengt het heel mooi in dit boek. Ik denk dat de lezers na het lezen van dit boek toch wel meer zullen genieten van raadsels omdat het een leuke betekenis heeft gekregen door dit boek.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book en hardcover. Taal: Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.