Drakendal bovenwereld 1

Titel Engels: Dragon’s green
Nederlandse titel: Drakendal
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Scarlett Thomas
Nederlandse verteller: Jantine van den Bosch
Engelse verteller: Roger Allam
Duur van het Nederlandse boek: 10 uur 59 minuten
Duur van het Engelse boek: 9 uur 47 minuten
Alle boeken van deze Bovenwereld / Worldquake serie:

 • Drakendal – Dragon’s green
 • De magiërs – The chosen ones
 • De ware held – Galloglass

Kinderboekenserie over magie

Drakendal is het eerste deel van de spannende kinderboekenserie Bovenwereld, waarin magie en tovenarij centraal staan. De serie, geschreven door Scarlett Thomas, is gericht op lezers vanaf 11 jaar en neemt hen mee op een avontuurlijke reis door een wereld vol geheimen en mysterie. Het boek is leuk voor kinderen die houden van fantasy en magie (Harry Potter fans!) en zit boordevol actie en spanning. In deze serie komt een verborgen wereld tot leven waarin alles mogelijk is en waarin de grens tussen goed en kwaad flinterdun is.

Ontdek deze magische wereld

In de wereld van deze magische boekenserie bestaat magie en zijn er twee werelden: de Bovenwereld en de gewone wereld. De gewone wereld van Fee is net even anders dan onze wereld. In de gewone wereld van Fee, lijkt alles op het eerste gezicht normaal. Er zijn piepers in plaats van mobieltjes, er is geen onbeperkte elektriciteit zoals wij dat nu ervaren en internet bestaat niet meer. Het verhaal speelt zich af in een tijd nadat de wereld behoorlijk is veranderd door een soort wereldbeving. Magische mensen en gewone mensen wonen samen in de gewone wereld, maar de mensen zonder magie weten niet dat magie bestaat of ze willen er niet geloven. De mensen in de Bovenwereld leven duidelijk anders. Magie is voor hen een belangrijk onderdeel van hun leven.

De ontdekking van magie

Fee is de hoofdpersoon van het verhaal en ze heeft altijd gedacht dat magie niet bestaat. Maar als haar opa plotseling in het ziekenhuis belandt en Fee al zijn spullen erft, ontdekt ze waarheid. Haar opa vertelde haar dat iedereen kan toveren en dat zijn bibliotheek gered moet worden. Fee raakt steeds meer overtuigd van het bestaan van magie en besluit op zoek te gaan naar Drakendal, een plek die haar opa haar heeft opgedragen te vinden. Maar het redden van zijn bibliotheek wordt bemoeilijkt door de groep genaamd ‘De Diberi’, die ook op zoek zijn naar magische krachten. Kan Fee hen te slim af zijn en zal ze uiteindelijk haar doel bereiken?

Voor magie heb je M-munten nodig

In het verhaal moeten magische mensen levenskracht verzamelen. In het verhaal wordt dit M-munten genoemd. Je hebt dus M-munten nodig om magie te beoefenen, daarnaast kan je troeven gebruiken die je extra krachten geven zonder dat het je M-munten kost, maar de troeven zijn niet door iedereen te gebruiken. Het Zwaard van Orphenius kan bijvoorbeeld alleen gebruiken door een ware krijger. Fee moet ontdekken wat haar ware kracht is. Zij kan het Zwaard van Orphenius niet gebruiken en dus is ze geen krijger. Zo zijn er meer troeven in het verhaal die voor de meeste mensen totaal nutteloos lijken. Mensen gebruiken geen magie wanneer het niet nodig is, want het is best lastig om aan M-munten te komen.

Boeken lezen is nog nooit zo bijzonder geweest!

In het boek wordt het idee van de ‘laatste lezer‘ geïntroduceerd. Dit is een concept waarbij elke lezer van een boek een klein beetje magie in het boek stopt door het te lezen, door met de personage mee te leven en door een eigen beeld te vormen van het verhaal. Hoe meer mensen het boek lezen, hoe meer magische krachten in het verhaal worden opgeslagen. Wanneer een boek voor het laatst gelezen wordt, komen al die krachten samen en worden ze gegeven aan de laatste lezer. Dit kan leiden tot zeer krachtige magie en daarom is het belangrijk dat het boek uiteindelijk in handen komt van iemand die deze magie ten goede gebruikt.

Bekijk een inkijkexemplaar of luister naar een fragment van het boek en ontdek zelf de magie van “De laatste lezer“!

Mijn mening

Deze serie biedt met dit boek een spannend verhaal. Het boek prikkelt de verbeelding en neemt de lezer mee op een spannend avontuur vol magie en mysterie.
Het verhaal biedt een interessante benadering van magie. Het idee van M-munten als een soort van levenskracht is creatief. Het lijkt erop dat het beoefenen van magie een zeer kostbare onderneming is en dat het gebruik ervan goed doordacht moet worden om de M-munten niet zomaar op te maken. De benadering van magie in het boek lijkt ook te benadrukken dat magie geen oplossing voor alles is.

Ik ben helemaal weg van het idee van de ‘laatste lezer’. Dit voegt een extra dimensie toe aan het belang van boeken en het lezen ervan. Het benadrukt dat boeken niet alleen verhalen zijn om van te genieten, maar ook krachtige objecten die magie bevatten en een impact hebben op de wereld om ons heen. Dit concept kan lezers aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan de boeken die ze lezen en om ze te koesteren als iets kostbaars.

Het feit dat niet iedereen toegang heeft tot de magische Bovenwereld en dat je alleen een reiziger kunt worden door voor het eerst van de Bovenwereld naar de gewone wereld te reizen, geeft de wereld ook een interessante hiërarchie. Het lijkt erop dat Fee een moeilijke taak heeft om te proberen de notaris in de Bovenwereld te ontmoeten, want ze mag niet zomaar via een portaal naar de Bovenwereld reizen, alleen Reizigers mogen dat doen, maar ze kan alleen een Reiziger worden als ze vanuit de Bovenwereld naar haar eigen wereld reist.

Al met al lijkt het een intrigerend verhaal dat de lezer meeneemt op een reis door een fascinerende wereld vol magie en mysterie.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk hier nog meer leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book en hardcover in het Nederlands.
 • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
 • Luisterrijk: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
 • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Engels.
 • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
 • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
 • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Drakendal boek 1 van de kinderboekenserie Bovenwereld over magie van Scarlett Thomas.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *