Een wereld zonder prinsen

Titel: Een wereld zonder prinsen
Engelse titel: A world without princes
Genre: Leuk voor kinderen (vanaf 12 jr), Young Adult
Schrijver: Soman Chainani
Verteller (Engels): 
Polly Lee
Duur van het boek (Engels)13 uur 4 minuten
Alle boeken van deze The school for good and evil serie:

Ben je niet tevreden met het verloop van je leven? Wees voorzichtig met wat je wenst!

Agatha en Sophie hebben hun “en ze leven nog lang en gelukkig” samen gekregen. Ze hebben voor elkaar gekozen, maar soms twijfelt Agatha aan haar besluit. Ze heeft een leven met haar prins opgegeven om bij haar beste vriendin te kunnen zijn. Wat als ze voor haar prins had gekozen?

Een wereld zonder prinsen van Soman Chainani.

Het verhaal van Een wereld zonder prinsen

Echte sprookjes zijn donker, vreemd en voor alle leeftijden

Dit verhaal biedt veel actie en is gruwelijk spannend. De personages moeten het ditmaal zelfs tegen elkaar opnemen tijdens een dodelijke test in het bos.

Niet goed? Geld terug! Wat als je niet blij bent met je Happy Ending?

Hoewel Agatha en Sophie hebben bewezen hoe sterk hun vriendschap is, wordt alles weer op de proef gesteld wanneer Agatha wenst dat ze een andere keuze had gemaakt. Haar vriendschap met Sophie is toch niet genoeg voor haar. Ze wil de liefde van haar prins ervaren. Voor Sophie is dit een klap in haar gezicht. Ze wil Agatha helemaal alleen voor haarzelf, want ze voelt de lelijke, gemene heks vlak onder haar huid zitten en alleen dankzij haar vriendschap met Agatha lukt het haar om “goed” te blijven.
Ondertussen voelt de prins zich lelijk aan de kant gezet en hij kan het deze twee meisjes niet vergeven. De school voor goed en kwaad is behoorlijk op de kop gezet en het is tijd voor Agatha en Sophie om terug te keren en alles weer in orde te maken voor iedereen. En het klinkt allemaal heel simpel: Agatha moet haar einde weer opnieuw bezegelen met een keuze en dit keer moet ze het menen en het niet weer wensen te veranderen. Kiest ze ditmaal voor Sophie of voor haar prins?
Maar hoe kies je tussen je geliefde en je beste vriendin? Vooral als je ziet hoe je beste vriendin voor je ogen verandert in een lelijke, gemene heks en je geliefde prins een gemene jongen blijkt te zijn die bereid is te doden!
In hun afwezigheid is De school voor goed en kwaad verandert in een school voor jongens en meisjes. De jongens staan op het punt de meisjesschool te bestormen met de leus: “Dood aan alle prinsessen!”. De prinsessen op hun beurt kiezen voor een wereld zonder vieze, stinkende en gemene prinsen. Ze hebben genoeg aan een beste vriendin. De jongens mogen best als slaven dienen, maar ze weigeren zich nog langer mooi en beschikbaar te maken voor de patserige prinsen! Sophie en Agatha proberen lang genoeg in leven te blijven om hun verhaal opnieuw te laten eindigen en zo de situatie te verbeteren voor deze school.

De hoofdpersonen Sophie en Agatha

Sophie houdt enorm van haar beste vriendin Agatha en ze is zeer dankbaar dat Agatha voor haar heeft gekozen, maar ondertussen heeft ze het heel moeilijk met de dood van haar eigen moeder. Haar vader heeft haar moeders hart gebroken door een relatie met haar beste vriendin te beginnen nadat zijn vrouw een miskraam heeft gehad en daarbij twee zonen is verloren. Ze stierf met een gebroken hart, zonder de liefde van haar man en dat allemaal doordat haar beste vriendin hem van haar heeft afgepakt. Sophie kan niets ergers bedenken dan zo’n eenzame einde.
Agatha voelt een lege plek in haar nieuwe leven. Nu ze weer terug is in haar dorp voelt ze hoe fijn ze het vond op De school van goed en kwaad en ze voelt het gemis van haar geliefde. Is haar vriendschap met Sophie alles waard dat ze heeft opgegeven?
Wanneer Sophie ontdekt dat ze niet meer genoeg is voor Agatha doet ze wat ze kan om de liefde tussen Agatha en haar Prins Tedros te verbreken. Dat is niet bepaald moeilijk aangezien Tedros heeft verklaard dat hij beide meisjes haat en zal doden. Zijn jongens hebben de school vol meisjes omsingeld en ze staan op het punt door te breken en alle meisjes aan te vallen. Hij is bereid deze kwestie op te lossen met een dodelijke test in het bos: 10 jongens en 10 meisjes in het bos. Wie aan het einde nog levend in het bos is, wint deze test. Als de meisjes winnen zullen de jongens hun omsingeling opheffen en zich als slaven overgeven aan de meisjes. Als de jongens winnen zullen ze Agatha en Sophie met de dood straffen voor alle problemen die ze hebben veroorzaakt voor de levens van alle prinsen in sprookjesland door voor elkaar te kiezen.

Bijpersonage Tedros

Tedros had al moeite met meisjes sinds zijn vader, koning Arthur, bedrogen was door zijn vrouw Guinevere. Guinevere heeft daarbij niet alleen haar man verlaten, ze heeft ook haar eigen zoon Tedros in de steek gelaten. Sinds Agatha hem heeft geweigerd en voor haar beste vriendin Sophie heeft gekozen is zijn haat voor meisjes alleen maar erger geworden. Dit verhaal gaat vooral over zijn haat en daarnaast zijn behoefte om iemand te vinden die ook voor hem zal kiezen.

Wat kan je van dit verhaal verwachten?

Dit verhaal is zeker geen zoetsappig sprookje met een simpele “en ze leefden nog lang en gelukkig” als einde. Dit verhaal is bijzonder, hier en daar vreemd en bestaat uit verschillende lagen die allerlei complicaties en geheimen bieden. In het dorp is het maar de vraag wie te vertrouwen is. In het verleden hebben de Ouderlingen wrede keuzes gemaakt in de hoop de kinderen van het dorp veilig te houden. Wat zullen ze nu doen, nu het leven van Sophie wordt opgeëist door mysterieuze gedaantes uit het gevaarlijke bos?
De school voor meisjes heeft een nieuwe decaan: een geheimzinnige vrouw met een eigen agenda en een verleden die ze heeft begraven door alle geschiedenisboeken te herschrijven. Haar plan heeft te maken met het verhaal van Sophie en Agatha, maar kunnen ze haar plan op tijd ontdekken voordat het te laat is? De prinsen zijn bloeddorstig en gemeen geworden. Ze zijn ditmaal de slechteriken van het verhaal, maar hoe zit het met Sophie? Verandert ze weer in de kale, oude heks als ze ontdekt dat Agatha liever bij haar prins wil zijn en wat zal ze dan doen? Het verhaal is bloeddorstig. De jongens en meisjes staan elkaar naar het leven en trainen elke dag om de ander te doden. Het is zeker geen voorspelbaar verhaal en je blijft grotendeels aan het gissen. Je denkt steeds te weten hoe de vork in zijn steel zit, om dan te ontdekken dat je er flink naast zat! Het is allemaal niet zo simpel als je zelf had gedacht.

Blader in een inkijkexemplaar of bekijk hieronder de trailer van de verfilming van boek 1.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Je kan het boek in het Engels luisteren. Ik vind deze uitvoering een ruim voldoende waard.

Mijn mening

Goed en kwaad telt niet meer mee

In dit verhaal gaat het even niet meer over goed en kwaad. Het gaat vooral over hoe overdreven meisjes zijn wanneer ze jongens afzweren en hoe jongens in verval raken als ze niet meer als prinsen aanbeden worden. Ze gedragen zich als barbaren en houden geen enkele rekening met jongens die anders zijn. Dit deel vind ik wel een beetje saai en behoorlijk overdreven, maar het gaat gepaard met zoveel spanning en magische actie dat het toch niet erg stoort.

Te weinig vertrouwen hebben in de ander maakt diepe kloven.

Het verhaal gaat vooral over niet weten wie je kan vertrouwen. Agatha kan zowel haar beste vriendin als haar geliefde niet meer vertrouwen. Tedros is alle vertrouwen kwijtgeraakt in de mensheid en dat is in zijn ogen vooral veroorzaakt door meisjes. Sophie wantrouwt de gevoelens van haar beste vriendin. Haar moeder was vroeger in de rug gestoken door haar beste vriendin. Ze is bang dat dit haar ook zal overkomen.

Waar gaat dit naartoe?

Dit boek gaat zeker een andere kant uit dan boek 1. Het is duidelijk dat er iets mis moest gaan tussen Sophie en Agatha zodat de serie verder kan gaan, want anders zou boek 1 een standalone boek zijn en had de schrijver geen serie. De kant die hij kiest met dit boek is onvoorspelbaar. We blijven in elk geval nog wel bij het thema prinsessen en prinsen, alleen hebben we nu te maken met zeer verwarde personages die in een sociaal emotionele crisis zitten. Ze hebben geen idee meer wie ze zijn en hoe ze zich moeten gedragen.
Ik vind dit boek minder goed dan boek 1, maar hiermee blijft deze serie toch interessant genoeg.
Het is geen zware tegenvaller, alleen laat het je als lezer zitten met vreemde personages, veel verwarring en behoorlijk wat onbeantwoorde vragen.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Een wereld zonder prinsen van Soman Chainani is boek 2 van een serie over prinsen en prinsessen in originele sprookjes van vroeger.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *