Werelden uit elkaar

Titel: Werelden uit elkaar
Genre: Literaire roman
Schrijver: Julia Franck
Verteller: Ruby van Tongeren
Duur van het boek: 10 uur 30 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Werelden uit elkaar

Dit verhaal gaat over het ellendige leven van Julia en speelt zich grotendeels af in Oost-Berlijn en later in het boek in West-Duitsland. Het is het hoogtepunt van de Koude Oorlog en in het verhaal ontdekken we hoe het er in die tijd aan toe ging en de invloed van de Stasi (de geheime dienst voor de DDR tijdens de Koude Oorlog) op het leven van de mensen. Deze momenten van geschiedenis spelen een bijrol in het verhaal om je een idee te geven.
Het verhaal zelf gaat over hoe akelig het leven van Julia is verlopen. Zij, haar tweelingzus en haar andere zusjes werden al direct vanaf hun geboorte door hun moeder verwaarloosd. In dit boek doet Julia haar verhaal. Het verhaal speelt zich niet in een chronologische tijdsvolgorde af. Op een gegeven moment denk je al een deel van haar leven te kennen om vervolgens weer te ontdekken hoe het in haar tijd als baby is gegaan.

Bekijk een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com: luisterboek gratis in Kobo Plus voor abonees)

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik las/luisterde dit boek vooral vanwege de stukken over het leven van de mensen in de DDR ten tijde van de Koude Oorlog. Tijdens het verhaal ontdekte ik best veel feiten waar ik slechts weinig van af wist.
Dat was dan ook de enige reden dat ik het boek had afgemaakt.
Het verhaal zelf trok me niet, de hoofpersoon en eigenlijk alle personages trokken mij niet als personage en ik voelde dan ook totaal geen binding met de hoofdpersoon in het verhaal. Verder beviel de schrijfstijl me niet. Julia gaat over en weer in tijd en levensfase met haar verhaal, waarbij ze vooral aan je vertelt. Ze laat ook delen uit haar dagboek horen. Vaak kom je weer bij een moment in haar leven terug waarvan je het gevoel had dat het al verteld en afgesloten was. Daarnaast raakte in ook verward en/of afgeleid door de naam of bewoording waarmee ze zichzelf aangeeft. De ene keer noemt ze zichzelf Julia en spreekt afwisselend in de ik-vorm of als derde persoon om haar verhaal te vertellen. Ze heeft op een bepaald moment ook een andere naam aangenomen en praat dan over zichzelf alsof het over een ander meisje gaat en op sommige momenten vertelt ze over haar verleden en noemt ze zichzelf “het meisje” waarbij het overkomt alsof het over heel iemand anders gaat. Dit alles hielp bij mij niet om lekker in het verhaal te komen.

Ben je op zoek naar een verhaal over overleven en sterk zijn die vanuit de personage zelf wordt verteld, dan raad ik je dit boek aan Al die dingen nu jij er niet meer bent.

Ik vind dit boek 2 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *