De verborgen dochter

Titel: De verborgen dochter
Engelse Titel: The Lost Daughter
Genre: Roman
Schrijver: Elena Ferrante
Verteller: Lot van Lunteren
Engelse verteller: Hillary Huber
Duur van het boek: 5 uur 20 minuten
Duur van het Engelse boek: 4 uur 57 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van De verborgen dochter

Dit is een bijzonder verhaal over een moeder die absoluut niet lekker in haar vel zit. Het ziet ernaar uit dat ze nog nooit in haar leven echt gelukkig is geweest en ook nu zit ze behoorlijk vast in haar gevoel van een mislukt leven.
Leda is op vakantie. Ze huurt een vakantiehuisje aan zee. Iedere dag ligt ze met haar boeken en haar werk op het strand. Daar volgt ze iedere dag het leven en de perikelen van een moeder met haar dochter en haar luidruchtige Napolitaanse familie. Iedere dag kijkt ze naar hoe leuk de moeder, Nina, het met haar dochter heeft. Dit roept bij haar veel herinneringen op van haar eigen band met haar dochters. Het is duidelijk dat Lena nooit echt van het moederschap heeft genoten. Ze vindt het vooral erg wat het haar allemaal gekost heeft. Het zorgen voor haar dochters heeft haar veel mogelijkheden ontnomen en dat neemt ze haar dochters kwalijk. Ze waren ook altijd zo behoorlijk veeleisend zonder er ook maar iets voor terug te geven. Haar dochters hebben alleen maar gevraagd en genomen en weigerden haar als een persoon te zien. Ze vindt het heerlijk om hier alleen te zijn zonder haar dochters en haar ex-man in haar leven. Toch irriteert het haar om Nina iedere dag zo leuk met haar dochter te zien spelen. Zonder te beseffen waarom, steelt ze de pop van Nina’s dochter. Het geeft haar voldoening dat de dochter niet langer haar zin krijgt en hoewel ze ziet hoe erg Nina, haar dochter en de familie lijdt onder het verlies van de dierbare pop, blijft ze de pop voor zichzelf houden. De pop wordt een soort symbool voor haar eigen tijd als moeder, haar slechte relatie met haar dochters en de wens om een soort moeder voor de verloren Nina te zijn.
In dit verhaal zitten we in het hoofd van Leda. We gaan over en weer met haar in haar gedachten, tussen het heden en het verleden.

Bekijk een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal. Van dit verhaal is een film gemaakt. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik vind dit vooral een neerslachtig verhaal. Lena zit totaal vast in haar trieste denkpatroon. Ze voelt zichzelf een slachtoffer van het gezinsleven. Ze is haar toekomst kwijtgeraakt op de dag dat ze moeder werd en eigenlijk heeft ze nooit meer haar leven weer op de rit kunnen krijgen door de zware eisen van het moederschap. Ze heeft altijd een zeer diepe wens gekoesterd om het beter te doen dan haar eigen moeder die haar behoorlijk beschadigd heeft, maar het ziet ernaar uit dat het haar niet is gelukt.
De schrijver weet dit verhaal behoorlijk goed te brengen door je diep in het hoofd van Lena te plaatsen en je kan je pas losmaken van het verhaal wanneer het verhaal helemaal uit is. En dan zit je met de vraag: hoe eindigt dit verhaal nou, heb ik dat nou goed gehoord/gelezen? Daarover straks meer.

Het is een interessant verhaal, maar ik heb hierna wel echt een feel-good verhaal nodig. Je zit zo diep in Leda’s gedachten dat je je meegesleurd voelt met haar neerslachtige gedachten. Ik voel geen enkel moment ook maar een beetje binding met haar en leef ook absoluut niet met haar mee. Er is eigenlijk geen enkel personage in het boek die ik ook maar een beetje leuk en aardig vind.
Dit is dus geen boek dat ik graag uit de kast zou pakken, maar ik vind wel dat de schrijver dit verhaal heel goed heeft geschreven en een prima schrijfstijl heeft.

En dan het einde. — Ik doe mijn best een SPOILER te vermijden, maar mijn advies: lees alleen verder als je het boek uit hebt!—
Ik wil hier geen spoiler plaatsen, maar ik wil je wel op weg helpen. Als je twijfelt hoe het verhaal nou precies is afgelopen, raad ik je aan om het begin nog eens te lezen. Let op wat ze zegt dat er is gebeurd en waarom het is gebeurd en waarom ze het allemaal geheim zal houden. Let ook op de wond en de plek van de wond. Lees dan het einde nog eens.

Bekijk ook het boek Het leugenachtige leven van volwassenen van deze schrijver.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *