Het leugenachtige leven van volwassenen

Alles over luisterboeken

Het leugenachtige leven van volwassenen

Titel: Het leugenachtige leven van volwassenen
Genre: Fictie roman
Schrijver: Elena Ferrante
Verteller: 
Dieuwertje Blok
Uitgeverij: 
De Fontein Romans & Spanning
Duur van het boek: 
10 uur 35 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 15 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Ook heb ik de account van mijn moeder aan mijn gezinsabonnement gekoppeld en kan zij ook zoveel boeken luisteren als ze maar wil. Hetzelfde geldt voor mijn twee kinderen. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 12 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal van Het leugenachtige leven van volwassenen

Dit is het verhaal over een meisje in de puberteit die langzaam maar zeker richting volwassen worden gaat.
We beginnen bij het laatste moment waarop alles nog goed en perfect is en Giovanna alles gelooft dat haar ouders zeggen. Ze is mooi en heeft mooi haar, maar haar ouders zeggen ook andere dingen…..
Zo heeft Giovanna jarenlang begrepen dat haar vaders familie en daarmee vooral Vittoria, zijn zus, mensen zijn die je angst inboezemen.
Nu ze in de puberteit is geraakt en met zichzelf in de knoop zit, hoort ze haar vader zeggen dat ze steeds meer begint te lijken op Vittoria. Daarom wil ze haar tante leren kennen om te zien of ze echt zo afschuwelijk en lelijk is als haar tante. Hiermee ontdekt ze dat het familieverhaal twee kanten heeft en haar vader wordt in haar tantes versie zeer lelijk afgetekend!
Wat rest zijn Giovanna’s eerste stappen naar volwassenheid, waarbij ze ontdekt hoeveel leugens de volwassen mensen om haar heen vertellen, terwijl ze van hun kinderen eisen dat ze NOOIT liegen. Vaak weet ze niet eens meer wie wel en wie niet tegen haar liegt.
Ze komt helemaal vast te zitten en zonder een fatsoenlijk rolmodel heeft ze moeite zichzelf te begrijpen en zichzelf vorm te geven.
Beetje bij beetje begint ze de mensen in haar directe omgeving te snappen en daarmee begrijpt ze ook steeds meer wat haar eigen krachten en valkuilen zijn. Nog belangrijker: ze begint te kiezen hoe ze wel en niet wil zijn en snapt dat ze daar haar best voor kan doen.
Ondertussen leven wij met haar mee terwijl ze om leert gaan met haar tante, een volkse, grofgebekte vrouw. Ze leert leven met de gevolgen van de leugens en keuzes van haar ouders. We volgen haar gedachtegang over de liefde, seksualiteit, trouw en schoonheid.

Bekijk het inkijkexemplaar van het boek.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (Luisterboek is gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

De verteller doet het goed en brengt het verhaal prima met de juiste stemming naar voren. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Dit is een goed en passioneel geschreven verhaal over de puberteit en ouder worden. De personages zijn zeer verschillend van elkaar, maar waarschijnlijk ook van de meeste lezers.
De toon van de schrijver is best bijzonder en de treurige sfeer van het verhaal wordt heel beeldend naar voren gebracht.

Ik denk niet dat dit boek voor iedereen even aantrekkelijk zal zijn. Juist omdat de hoofdpersoon, op het moment, zo labiel is zullen sommige mensen geen band met haar voelen. De fratsen die ze uithaalt, die haar alleen maar in een neerwaartse spiraal houden, zullen sommige lezers afstoten. Zelf kon ik me helemaal niet vinden in het grootste deel van haar denkwijze en daden, maar omdat de schrijver het verhaal zo mooi heeft geschreven en zo sterk wist te brengen, heb ik wel genoten van het boek. Toch vind ik het erg sneu hoe dit meisje blijft worstelen met het begrijpen van het begrip liefde en seksualiteit en de lage waarde die ze vanuit haar eigen omgeving eraan waardeert.

Bekijk ook het boek Kastanjehove. Dat is een prachtig verhaal over ouder worden en de zorg van ouderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.