Overleef de nacht

Titel: Overleef de nacht
Engelse titel: Survive the Night
Genre: Misdaad
Schrijver: Riley Sager
Verteller: Christel Schimmel
Engelse verteller: Savannah Gilmore
Duur van het boek: 9 uur 11 minuten 
Duur van het boek in het Engels: 9 uur 1 minuten 

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Overleef de nacht

Dit boek beschrijft een misdaadverhaal die zich in één nacht afspeelt in 1991. Het is een tijd waarin we nog geen mobiele telefoons hebben. In dit verhaal staan veel oude films centraal. De hoofdpersoon, Charlie, gaat helemaal in films op. Na de dood van haar ouders is haar brein anders gaan werken om met de werkelijkheid om te kunnen gaan. De realiteit wordt in haar hoofd verbogen en ze ziet daardoor dingen die er niet zijn. Dit maakt dat ze deze nacht extra kwetsbaar is.
Ze stapt bij een vreemde man in de auto die haar naar huis zal rijden. Haar beste vriendin is vermoord door een seriemoordenaar, de zogenaamde Campus Killer en omdat Charlie hier niet mee kan leven gaat ze ervandoor.
Eenmaal onderweg merkt ze rare dingen op aan de bestuurder van de auto. Is hij wel wie hij zegt dat hij is? Zou hij de seriemoordenaar zijn of roept haar brein weer eens andere beelden voor haar op?
Het verhaal gaat over deze enge autorit en de mentale problemen waaronder Charlie gebukt gaat sinds de dood van haar ouders, maar vooral de schuldgevoelens die ze heeft over de moord op haar beste vriendin.

Bekijk een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Dit is een vermakelijk verhaal, maar verder niet bijzonder. Het feit dat Charlie de realiteit en daarmee de gebeurtenissen zo nu en dan anders ervaart, geeft wel een extra dimensie aan het verhaal, maar maakt het ook wel te makkelijk voor de schrijver. Zodra de schrijver iets wil toevoegen aan de situatie is het gelijk een hallucinatie, in plaats van een goed uitgedachte gebeurtenis.
Ik vind het verhaal vermakelijk en ook wel spannend, maar ik vind het geen aanrader. De schrijver zet je zo nu en dan bewust op het verkeerde pad om daarna met een “schokkende” wending te komen. Ik vond de eerste plotwending dan ook absoluut niet geweldig, want ik voelde me eerder bedrogen en voorgelogen vanwege de beschrijving van de gedachten en gevoelens van de personages. De laatste wending is zeer voorspelbaar en ontbreekt aan originaliteit. Het einde van het verhaal vond ik wel weer verrassend, ook al is het behoorlijk ongeloofwaardig.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Als een soort verhaal als dit je leuk lijkt raad ik je American girl aan. Het is een spannend verhaal over een autistisch meisje van 17 jaar die verwikkeld is geraakt bij de moord op haar baas. Het verhaal voelt vaak aan als een soort psychologische thriller, is zeer origineel en goed uitgewerkt. 

Bekijk meer misdaad boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *