Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Titel: Het onzichtbare leven van Addie LaRue
Titel Engels: The Invisible Life of Addie LaRue
Genre: Fantasy
Schrijver: Victoria Schwab 
Verteller: Dafne Holtland
Verteller Engelse versie: Julia Whelan
Duur van het boek: 16 uur 3 minuten
Duur van het Engelse boek: 17 uur 10 minuten

Het verhaal van Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Dit fantasy-verhaal is zeer bijzonder geschreven. Addie vertelt haar verhaal in twee tijdlijnen. De twee tijdlijnen komen om en om aan bod en wordt wel in chronologische tijdsvolgorde verteld, alleen hoor je steeds haar verhaal zoals het “nu” gebeurt en haar herinneringen uit haar verleden waarmee je meer te weten komt over haar leven en vooral “haar vloek”.
Adeline LaRue’s verhaal begint in 1714. Ze droomt als jonge vrouw van haar vrijheid. Ze wil de wereld ervaren. Ze is doodsbang dat ze net al de rest van de dorpelingen haar leven in het dorp zal moeten slijten en dan eindigen op het plaatselijke kerkhof na een vermoeiend leven als vrouw en moeder.
Wanneer ze tegen haar wil wordt uitgehuwelijkt raakt ze in paniek. Ze is gewend te bidden tot de oude goden, maar ze heeft geleerd nooit te bidden tot de goden die “wanneer het donker is” antwoorden.
In haar bruidsjurk snelt ze naar het bos en doet een laatste wanhopige poging om de goden te smeken dit huwelijk tegen te houden. In haar wanhoop vergeet ze het verloop van de dag in de gaten te houden en ziet ze niet dat het laatste streepje zonlicht zojuist verdwenen is. En plotseling is hij er….. en hij is bereid een deal met haar te maken!
Adeline’s verzoek is eenvoudig. Ze wil meer tijd en een leven in vrijheid en ze is bereid te betalen met haar ziel, maar ze zal leren wat de kracht van woorden is, want het leven die ze van de duisternis ontvangt is niet wat zij voor ogen had. Vanaf het moment van de deal leeft ze als een geest. Niemand kan haar herinneren. Zodra ze haar even niet meer zien, zijn ze haar vergeten. Loopt iemand even de kamer uit, dan is die haar alweer vergeten. Ze kan niks noteren, niet tekenen of schilderen, zelfs niet typen op een computer. Alsof dit alles niet al erg genoeg is kan ze ook niks bezitten. Zodra ze iets moois bij zich wil houden gebeurt er altijd wel iets waardoor ze het kwijt raakt. Ze bezit alleen een ring, maar daar kan ze niet eens vanaf komen. HIJ wil dat zij het bij zich houdt. Zelfs een eigen woning hebben is geen optie voor haar. Hij heeft haar dit aangedaan, zodat ze snel haar ziel zal opgeven, maar hij speelt dit spel met de verkeerde vrouw! Als hij haar gewoon had gegeven waar ze om heeft gevraagd, had ze er een leven lang van genoten en dan haar ziel gegeven, maar nu hij haar zoveel heeft afgepakt en haar leven tot een gruwelijk spel heeft gemaakt, zal ze NOOIT opgeven. Er valt altijd wel genoeg te beleven in de wereld en hij zal voor eeuwig op haar ziel moeten wachten!
Dan breekt de dag aan dat iemand haar herinnert….. “Ik herinner me jou”, zijn de woorden die ze voor het eerst in 300 jaar hoort. Deze woorden zullen haar leven eindelijk doen veranderen!

Bekijk een inkijkexemplaar.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Deze verteller heeft een prettige stem. Ik vind deze versie een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Dit is een goed verhaal, zeker een aanrader. Het verhaal is erg goed geschreven. De verschillende tijdlijnen maken de wijze waarop je dit verhaal ervaart erg bijzonder. Je leeft met Addie mee in het heden, maar ze denkt vaak terug aan het verleden. In chronologische tijdsvolgorde krijg je informatie over haar deal en haar leven zoals ze die het afgelopen 300 jaar heeft geleefd. Wanneer Henry zijn intrede doet in het verhaal komt er een derde tijdlijn erbij. Ook zijn verhaal verhaal speelt zich af in het heden, maar hij denkt zo nu en dan terug in tijd zodat we hem beter leren kennen. Het is wel een verhaal waar je met je hoofd bij moet blijven, maar het is zeker niet ingewikkeld.

Het verhaal klinkt heel origineel en de schrijver is erg goed in het uitdenken van een wereld waarin de regels anders zijn. Aan het begin van het verhaal dacht ik steeds: “Wat is ze dom, waarom heeft ze dit niet gedaan? En wat zal er gebeuren als ze dat doet?” Maar de schrijver heeft aan alles gedacht, want één voor één komen alle onderdelen die je als lezer bedenkt aan bod.

Addie wordt prachtig neergezet als een krachtige vrouw. Ze is weliswaar haar leven begonnen als een “dom wicht”, ze heeft zelf ook gerealiseerd hoe dom het van haar was om deze deal te maken. Als ze het veel simpeler had aangepakt had ze alles gehad wat ze wilde, zonder deze vreselijke prijs te betalen. Toch maakt ze er het beste van en weigert ze op te geven. Hoe akelig haar leven soms kan zijn, hoeveel ze ook keer op keer moet verliezen, ze weigert de duisternis zijn zin te geven. Ze zal niet met haar ziel betalen voor wat hij haar heeft aangedaan!

Gedurende het boek ben ik me gaan afvragen wat voor een soort boek dit is. Is dit nou een liefdesverhaal of niet? Als dit een romance is, dan is het wel een zeer vreemd romance verhaal! Het antwoord wordt pas duidelijk wanneer het verhaal is afgelopen.
In dit verhaal komen verschillende liefdes en seksuele relaties aan bod. Het onderwerp verliefd worden op gender wordt duidelijk belicht. Het verhaal kaart aan dat sommige personages alleen homoseksueel zijn terwijl andere personages verliefd worden op de persoon en dat de gender daarbij niet uitmaakt.

Toen ik met dit boek begon moest ik erg denken aan de film The Age of Adaline. Ik ben ooit begonnen met deze film, maar ik vond het begin zo saai (en mijn man vond de actrice “nietszeggend/flets”) dat we niet verder kwamen dan 38 minuten in de film. Ik heb het toen gelijk even uitgezocht, maar het bleek niet om hetzelfde verhaal te gaan. Wel klinken de namen van de hoofdpersoon hetzelfde en het thema onsterfelijkheid speelt in beide verhalen een grote rol.

Verder is het leuk om te vermelden dat Addie LaRue ook verfilmd is (of wordt). De schrijver (Victoria Schwab) zelf heeft het filmscript geschreven.
Van deze schrijver heb ik ook de serie van de schemering gelezen. Die serie wordt ook verfilmd en ik kan je deze trilogie van harte aanraden.
Daarnaast heb ik het boek The Near witch gelezen en dat is ook een goed verhaal. Ik raad je wel de Engelse luisterversie met Heather Wilds af. Je kan dan beter het verhaal zelf lezen of wachten totdat er een nieuwe luisterversie uitkomt.

Ik geef dit boek 5 van de 5 sterren.

Bekijk meer fantasy boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Het onzichtbare leven van Addie LaRue van van V.E. Schwab

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *