Het Gulden Vlies van Thule

Titel: Het Gulden Vlies van Thule
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Thea Beckman 
Verteller: Emmelie Zipson
Duur van het boek: 11 uur 57 minuten
Alle luisterboeken uit deze trilogie over de toekomst:

Het verhaal van Het Gulden Vlies van Thule

Dit verhaal is deel 3 van een serie die zich afspeelt ver in de toekomst, eeuwen na een verwoestende wereldoorlog.
Dit verhaal is het laatste deel van deze trilogie. Tot tweemaal toe (boek 1 en boek 2) arriveerden de Badeners met hun schepen bij Thule met als bedoeling het land te veroveren voor hun eigen rijk.
Ditmaal wonen de Badeners al in Thule wanneer het verhaal begint. Ze hebben enkele kuststeden weten te veroveren.
Kolonisten van het Badense rijk beginnen het gebied te vervormen tot woongebied en vakantiegebied voor de (rijke) Badeners. We volgen Elvira en later ook drie zusjes. Deze meisjes zijn op onderzoek uit gegaan naar het binnenland van Thule. De Badeners hebben weliswaar enkele kussteden weten te veroveren, maar verder komen ze niet met hun verovering en deze meisjes krijgen voor elkaar wat alle soldaten bij mekaar niet hebben kunnen bereiken: zij kunnen wel veilig door Thule reizen!
Hiermee krijgen we een verhaal over een volk waarin corruptie de norm is en waarbij oorlog voeren en de onderdrukking van vrouwen heel normaal is. Daar staat tegenover dat de Thulenen weigeren om veroverd te worden door de Badeners. Niks aan deze oorlog gaat zoals de Badeners dat gewend zijn en hoewel ze denken dat de Thulenen verloren hebben en gevlucht zijn, komen ze langzaam maar zeker tot de conclusie dat de Thulenen op een wel zeer eigenaardige manier oorlog voeren. De Thulenen, een volk zonder leger, hebben besloten de Badeners voor eens en voor altijd uit Thule te verdrijven. Nu zijn ze nog bereid om de koppige Badeners te doen inzien dat Thule geen land voor Badeners is, maar als ze blijven weigeren om Thule te verlaten, zullen de Thulenen kiezen voor de volledige ondergang van de Badense kolonisten in Thule!

Te koop bij Bol.com.

Verteller

Prima stem. De stem van deze verteller past beter bij het verhaal dan de vertellers van boek 1 en 2. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik vind deze serie een absolute aanrader. Al sinds mijn 11e jaar lees ik van tijd tot tijd deze trilogie. Dit is voor het eerst dat ik het verhaal aan me laat voorlezen als luisterboek.
Het is een mooie serie over verschillende levenswijzen en respect hebben voor de natuur. Het kaart ook milieuproblemen aan. Denk daarbij aan de overlast van ratten, terwijl je als bevolking zelf weigert het balans van de natuur te respecteren waardoor de ratten vrije toegang hebben tot je leefgebied. Het gebruik van gif om de ratten te weren in plaats van een natuurlijke wijze heeft alleen maar nadelige gevolgen.

Deze serie laat vooral zien dat een cultuur vast kan komen te zitten in een denkwijze en hierdoor geen poging zal doen om het leven voor de bevolking te verbeteren. Denk daarbij aan de rechten van het volk. In Thule hebben de mensen het recht op voedsel en onderdak. Hun regering zorgt ervoor dat iedereen altijd toegang heeft tot dit recht. Ze betalen niet voor hun huizen en niemand lijdt honger. Ga je op reis? Je krijgt onderdak en voedsel in de vele gasthuizen. Je hoeft hier niet voor te betalen, want je hebt er recht op. Wel wordt van je verwacht dat je meehelpt met de schoonmaak en onderhoud van zo’n gasthuis tijdens je verblijf. Zo kunnen anderen na jouw vertrek ook gebruik maken van deze zelfde rechten net als dat de persoon voor jou heeft meegeholpen zodat jij een prettige plek kreeg toen jij aan kwam. De Badeners hebben niet deze zelfde rechten. Voor niets gaat de zon op! Je hebt alleen recht op onderdak en voedsel als je ervoor kan betalen!

Mooi boek en geweldige serie voor jong en oud!
Ik geef dit verhaal 5 van de 5 sterren.

Bekijk hier meer leuke luisterboeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Het Gulden Vlies van Thule van Thea Beckman

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *