Het helse paradijs

Titel: Het helse paradijs
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Thea Beckman 
Verteller: Irma Hartog
Duur van het boek: 18 uur 52 minuten
Alle luisterboeken uit deze trilogie over de toekomst:

Het verhaal van Het helse paradijs

Dit verhaal is deel 2 van een serie die zich afspeelt ver in de toekomst. Er is een wereldoorlog geweest die zo verwoestend was dat de mensheid weer opnieuw moest beginnen.
Dit verhaal speelt zich af in Thule (nu Groenland). De bevolking heeft zich opnieuw weten op te bouwen en met de wereldoorlog in het achterhoofd hebben ze hun beschaving op andere principes gebaseerd. Ze zien Moeder Aarde als een levende wezen die gerespecteerd dient te worden, zodat ze niet weer de mensheid overlaadt met natuurgeweld. Ze leven in respect met de natuur en hebben hun wetten daarop gebaseerd. Ze zijn ervan overtuigd dat het vooral de mannen waren die het hebben van macht niet aankonden en het deze machthebbers waren die zoveel narigheden over de mensheid hebben afgeroepen. De samenleving van deze Thulenen wordt dan ook gewaarborgd door de vrouwen. De vrouwen bekleden de machtsposities. Alle belangrijke banen, van dorpsbestuurster tot kapitein op een schip worden uitgevoerd door vrouwen. Ze zijn van mening dat vrouwen snel, logisch en eerlijk kunnen reageren, terwijl mannen vooral kijken naar hoe zij zelf beter kunnen worden en zich kunnen verrijken met de besluiten die zij nemen.
Nu, vele eeuwen later, staat er opnieuw een andere beschaving voor hun neus. Een vloot van vijf oorlogsschepen met Badeners (Europeanen) meert aan en beginnen aan hun poging het land over te nemen. De Thulenen hebben altijd wel geweten dat de Badeners terug zouden komen en ze hadden hun plannen al klaar om af te rekenen met de Badeners.
Thule is voor de Thulenen! Ze geven de Badeners één kans om weer heelhuids te vertrekken en nooit meer terug te komen. Als de Badeners niet vertrekken zullen ze hun eigen vernietiging over zichzelf afroepen.
Hiermee krijgen we een verhaal over oorlogvoering waarbij één partij (de Thulenen) weigeren te vechten en geweld te gebruiken. Toch zijn ze van plan om met hun vreemde tactieken deze oorlog te winnen!

Te koop bij Bol.com.

Verteller

Prima stem. De stem van deze verteller past beter bij het verhaal dan de verteller van boek 1, maar haar vertelstem verschilt vaak nauwelijks van haar personagestem en dat is soms wel verwarrend. Een dialoog gaat dan ineens over in een beschrijving zonder dat je dat door hebt. Ik vind deze uitvoering een voldoende + waard.

Mijn mening

Ik vind deze serie een absolute aanrader. Al sinds mijn 11e jaar lees ik van tijd tot tijd deze trilogie. Dit is voor het eerst dat ik het verhaal aan me laat voorlezen als luisterboek.
Het is een mooie serie over verschillende culturen en hoe een samenleving ook anders zou kunnen. Vooral corruptie door de machthebbers komt aan de orde en de wijze waarop een bevolking van kinds af aan bepaalde ideeën ingeprent krijgt die bepalend zijn voor een samenleving. In dit geval gaat het om de verheerlijking van het oorlog voeren. Soldaten staan in hoog aanzien bij de Badeners, terwijl ze de gewone burgers minachten. De Thulenen vinden dat er geen ergere misdaad bestaat dan het nemen van een leven, dus dat zulke “moordenaars” (soldaten) om die daden vereerd worden en het bevel om te doden als normaal beschouwen is voor hen onbegrijpelijk.
Dit boek laat duidelijk het verschil zien tussen de machthebbers van deze twee culturen en het verschil in geluk tussen de beide volken.
Deze serie raad ik vooral aan omdat deze verhalen kinderen aan het denken zetten over de eigen maatschappij en hoe het anders zou kunnen.
Mooi boek en geweldige serie voor jong en oud!
Ik geef dit verhaal 5 van de 5 sterren.

Bekijk hier meer leuke luisterboeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Het helse paradijs van Thea Beckman

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *