Daantje, de wereldkampioen

Titel: Daantje, de wereldkampioen
Engelse titel: Danny the champion of the world
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Roald Dahl 
Verteller: Jan Meng + Duur van het boek: 4 uur 34 minuten
Verteller: Klaas van Kruistum + Duur van het boek: 3 uur 50 minuten
Uitgeverij: De Fontein Jeugd

Het verhaal van Daantje, de wereldkampioen

Dit verhaal is een ode aan vaders. Daantje vertelt in dit boek hoe geweldig zijn vader was. De boodschap van het boek is dan ook: Aan een alledaagse vader heb je niks. Waar een kind behoefte en recht op heeft is een vader die sprankelt.

Daantje woont met zijn vader in een oude woonwagen bij hun tankstation. Hij is dolgelukkig met zijn vader en samen hebben ze de tijd van hun leven. Daantje helpt zijn vader bij het werk bij hun tankstation en bij de reparaties aan auto’s in hun garage.
Hoewel Daantje niets liever doet dan samen met zijn vader bezig zijn, bedenkt zijn vader een slimme wijze om zijn zoon voor te bereiden en aan te moedigen om straks naar school te gaan zodra hij leerplichtig wordt.
En dat Daantje heel slim is ontdekken we in dit verhaal, want dankzij zijn slimmigheid verdient hij de titel: wereldkampioen!

Daantjes vader heeft veel prachtige verhalen verteld, maar hij heeft Daantje nog nooit over zijn hobby verteld. Nu Daantje ouder is wil zijn vader graag zijn oude hobby weer oppakken: fazanten stropen!
Hier komen we één van de ingrediënten tegen die Roald Dahl in veel boeken gebruikt: de gemenerik!
De fazanten leven in het bos van de rijke meneer Hazel. Meneer Hazel is een akelige man. Hij dreigt kinderen, schopt honden, enz. Daantjes vader wil graag het bos van meneer Hazel insluipen om een fazant te pikken. Hij vindt dit vreselijk spannend, want de boswachters van meneer Hazel liggen altijd op de loer en als ze je weten te pakken kom je er zeker niet zonder kleerscheuren van af. Daantje kan niet wachten totdat hij ook mee mag op strooptocht met zijn vader. Lukt het hen hun slag te slaan voordat de rijke meneer Hazel zijn jaarlijkse jachtpartij op fazanten kan houden?

Benieuwd geworden? Bekijk een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een luistervoorbeeld van het boek in het Nederlands.

Te koop bij Bol.com

Verteller

Ik heb de versie van Klaas van Kruistum geluisterd en die klonk prima. Hij deed het leuk. Laatst heb ik een verhaal van Jan Meng geluisterd en die klonk ook leuk. Ik heb dus niet echt een voorkeur voor één van deze twee vertellers.
In deze versie van Klaas van Kruistum zitten veel achtergrondgeluiden die het verhaal wat meer tot leven brengen. Ik weet niet of deze geluiden ook bij de versie van Jan Meng zitten.

Mijn mening

Leuk boek! Ik vind het zeker een aanrader.

Het onderwerp stropen vond ik eerst best bijzonder, omdat in veel kinderboeken dit juist als negatief naar voren komt. In dit boek wordt het vooral belicht als het willen vangen van je eigen maaltijd. Het gaat dus niet om stropen voor het hebben van een trofee. Verder wordt het positief belicht omdat, de jaarlijkse jachtpartij op fazanten eraan komt en al die rijke mensen die komen jagen kunnen niet mikken. De fazanten zullen door hen toedoen te veel pijn lijden. Daantje en zijn vader stropen op een zeer diervriendelijke wijze.

Het is een mooi verhaal over de liefde van een kind voor de vader. Met verschillende situaties laat Daantje zien waarom zijn vader zo geweldig is. Ik kan me voorstellen dat een kind veel plezier kan beleven aan dit boek, samen met zijn/haar vader. Daarom zou ik de papieren versie een aanrader vinden. Papa kan dan heerlijk uit dit boek voorlezen aan zijn kind.

Houd je van de boeken van Roald Dahl? Dan zal dit verhaal je zeker ook bevallen. Het bevat dezelfde ingrediënten als andere Roald Dahl verhalen zoals, de Griezels, Matilda en De heksen. Ik vind het verhaal absoluut niet voorspelbaar. Het einde van het verhaal was grappig en verrassend.

Ik geef dit verhaal 5 van de 5 sterren.

Bekijk meer leuke boeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, paperback, hardcover en luisterboek in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie
  • Itunes: E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Luisterrijk: Luisterversie in het Nederlands.
Recensie: Daantje de wereldkampioen van Roald Dahl

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *