De druppel

Titel: De druppel
Genre: psychologische thriller
Schrijver: Frederik Baas
Verteller: 
Roeland Fernhout
Uitgeverij: 
AmboAnthos
Duur van het boek:
 6 uur 48 minuten

Het verhaal

Het verhaal speelt zich geheel af in het hoofd van de hoofdpersoon Tom. Het draait allemaal om wat er in zijn hoofd omgaat en vooral over de moeilijkheden die door zijn hoofd malen.
Het verhaal begint op een zondag. Er wordt aangebeld en zijn zoon, die in het weekend bij hem logeert, drukt op de knop zodat de deur beneden open gaat. Tot hun schrik is het een SWAT team van de politie. Ze laten met signalen zien dat ze stil moeten zijn en dat ze voor de bovenbuurman komen. Met veel lawaai arresteren ze de bovenbuurman vanwege stalking.
Hiermee beginnen de problemen voor Tom. Hij is best bijzonder. Hij houdt van rust en regelmaat en gaat heel slecht om met de verstoring hiervan. Dat is ook de reden van zijn breuk met zijn ex. Deze verstoring op een zondagochtend brengt heel wat te weeg en heeft verregaande gevolgen.
Hij begint zich te realiseren dat de bovenbuurman behoorlijk boos zou kunnen zijn dat hij de deur beneden open heeft gedaan. Alleen hij en zijn bovenbuurman hebben toegang tot die deur. Wanneer de buurman twee dagen later weer vrij komt is hij inderdaad boos. De bovenbuurman biedt weliswaar zijn excuses aan, maar toch komt hij erg dreigend over en dan beginnen de pesterijen. Toms rust wordt volkomen verstoord door de bovenbuurman en hij kan aan niets anders meer denken dan aan de pesterijen die gaande zijn en de ogen van bovenbuurman die hem steeds in de gaten houden. Hij wordt hier zo gek van dat hij doordraait en zijn buurman aanvalt. Wanneer hij zo zijn buurman doodt, heeft hij weer een nieuw probleem: hij moet van het lijk af anders komt de politie de volgende keer voor hem aan de deur!

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees)

Verteller

De verteller brengt het verhaal mooi over. Hij weet het malen van Toms gedachten heel goed te verwoorden. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Ik vind dit een heel vreemd verhaal. Het verhaal bestaat uit twee delen die steeds door elkaar spelen. Je hebt de gedachten van Tom die bij de bewuste zondag beginnen en je hebt een mailwisseling tussen JM schrijfbureau en de bovenbuurman (Gerard de Vries). Het is een lange tijd niet duidelijk hoe de gedachten en mailwisselingen in elkaar zitten. Spelen ze in dezelfde tijd af? Speelt het één zich af in de toekomst of juist het verleden? Pas laat in het verhaal wordt dit duidelijk. Zelfs dan wordt het mij niet helemaal duidelijk wat het motief achter deze mailwisseling is. Wat probeert “Gerard de Vries” met deze mailtjes te bereiken?

Tom is een vreemde man die blijkbaar erg ver kan gaan om zijn rust en regelmaat te bereiken. Je zit zo vast in zijn hoofd dat het best moeilijk is om een duidelijk beeld van het verhaal te krijgen. Ik vraag me steeds af wat nu de rol van de bovenbuurman is. Is hij echt een stalker? Is hij echt aan het pesten? Of zit dit alles in het hoofd van Tom en projecteert hij de gebeurtenissen op de bovenbuurman? Veel wordt wel duidelijk aan het einde van het verhaal, maar toch blijf ik nog wel met vragen zitten.

Ik denk dat het verhaal vooral gaat om het gevoel dat het bij je oproept. Ik heb vaak de neiging me te binden met de personages en dan wens ik ze het beste toe, maar Tom heeft de buurman zojuist gedood en waarom? Mijn geweten staat me vanaf dat moment niet toe om me verbonden te voelen met hem, want hij is nu de slechterik. Je zou kunnen denken dat het een ongeluk is en hij ertoe gedreven is, maar is dat echt zo? Of heeft Tom zichzelf dat wijs gemaakt? Dit boek is dus een psychologische thriller waarin jij als lezer vast zit in het hoofd van Tom. Het verhaal draait dan ook niet zozeer om wat er gaat gebeuren en biedt in die zin niet de spanning van een gewone thriller. Het zit ‘m meer in het achterhalen van de waarheid en wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Het verhaal geeft me hetzelfde gevoel als het boek Zeven leugens. Wel vind ik Zeven leugens een betere versie van dit genre.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • iTunes: E-book in het Nederlands.
  • Bol.com: Paperback, Ebook en luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
Recensie De druppel

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *