Zeven leugens

Nederlandse titel: Zeven leugens
Engelse titel: Seven Lies
Genre: moord, psychologische thriller
Schrijver: Elizabeth Kay
Engelse verteller: Ellie Heydon
Nederlandse verteller: Irma Hartog
Duur van het Engelse boek: 9 uur 43 minuten
Duur van het Nederlandse boek: 11 uur 25 minuten

Recensie: Jane onthult zeven leugens die haar vriendschap met Marnie schaduwden, terwijl ze worstelt met een tragische gebeurtenis en verstrengelde realiteit.

Het verhaal

Deze psychologische thriller wordt verteld door de hoofdpersoon. Ze spreekt direct tegen jou als luisteraar (zo voel het), maar in het verhaal vertelt ze het hele gebeuren aan een persoon. Je vraagt je daardoor steeds af wie die persoon zou kunnen zijn. Is het de politie, tijdens een verhoor of haar advocaat? Praat ze tegen een psychiater of journalist? Hierdoor weet je dat er vast een grote wenteling in het verhaal gaat komen.

Het verhaal gaat over een toxic vriendschap tussen de twee hartsvriendinnen Jane en Marnie. Jane vertelt dit verhaal. Sinds de middelbare school zijn ze onafscheidelijk en ze hebben samen erg veel meegemaakt. Het leven van Jane is behoorlijk tragisch verlopen en Marnie is het enige lichtpunt in haar leven. Op haar beurt staat Jane altijd voor Marnie klaar en weet ze alle problemen van Marnie op te lossen.
In dit verhaal vertelt Jane over de zeven leugens die ze in haar leven aan Marnie heeft verteld. Jane heeft er alles voor over om haar vriendschap met Marnie te redden en te verbeteren en daaruit zijn deze leugens ontstaan.

Jane heeft haar man verloren en klampt zich vast aan haar vriendschap met Marnie. Deze tragedie heeft hen weer volledig verenigd, totdat het pijnlijk duidelijk wordt dat Marnies vriend (en aanstaande man) tussen hen in staat en steeds het middelpunt wil zijn. Dit is onacceptabel!

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een luistervoorbeeld.

Verteller

Deze verteller klinkt prima. Ik vind de uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Prachtig boek! Ik vind het een aanrader.
Het verhaal is goed geschreven, het leest vlot en is goed opgebouwd. 

Het begin is wel lastig te volgen. Wanneer spelen deze delen zich af? In het heden of verleden en waar staat het in de tijdlijn met de delen die tot nu toe zijn verteld? Het is even lastig inkomen, maar beetje bij beetje word je opgeslokt door het verhaal.
Het is, in het begin, wel lastig bedenken waar het verhaal nou precies over gaat, maar dat geeft helemaal niet, want het voelt alsof je naar een grote opbouw wordt meegevoerd die je flink zal verrassen. Dat klopt ook wel, want ik had het slot niet verwacht.

Een ding weet je in elk geval: de man van haar beste vriendin is dood en Jane heeft het veroorzaakt. Ze moet er misschien zelfs voor terecht staan.

Het is bijzonder hoe de sfeer van het verhaal langzaam aan verandert. Je begint met een doodnormale vrouw die een tragisch leven heeft, maar op een gegeven moment ga je twijfelen aan haar labiliteit. Zou ze niet helemaal in orde zijn? Ze komt zo nu en dan ineens behoorlijk luguber over. En toch weet de schrijver je bij deze vrouw betrokken te houden, waardoor je haar keer op keer het voordeel van de twijfel wil geven.
Langzaam maar zeker laat de schrijver het gevoel omslaan. Je begrijpt deze personage steeds beter, hoewel je haar nooit echt zal leren kennen. Kan je wel geloven wat ze vertelt?

Ik heb één minpunt aan het verhaal: Het woord kankerden vind ik wel erg jammer. Vloeken in een tekst is nou eenmaal nodig om bepaalde gevoelens goed te uiten, maar dit woord vind ik niet kunnen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, paperback en luisterboek in het Nederlands. Ebook en luisterboek gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie.
  • iTunes: Engelse luisterversie en E-book in het Nederlands.
Recensie: Zeven leugens van Elizabeth Kay

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *