De Ickabog

Titel: De Ickabog
Engelse titel: The Ickabog
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: J.K. Rowling
Verteller: Stephen Fry
Duur van het Engelse boek: 7 uur 52 minuten

Het verhaal

Dit verhaal lijkt op een soort sprookje, maar dan een sprookje die grotendeels als erg ongelukkig overkomt.
Aan het begin van het verhaal wordt beschreven hoe geweldig het leven in het koninkrijk Steenrijk (in het Engels: Cornucopia) is. Er is goud in overvloed, het eten is er het lekkerst van de hele wereld en de mensen die er wonen hebben het er zeer goed. Dat geldt niet voor de bewoners van de Zomphoek, de moerassige, mistige streek in het noorden waar de monsterlijke Ickabog woont. Zij zijn arm en hebben niet zoveel als de andere inwoners van Steenrijk. Maar zij hebben de Ickabog…. een monster die ’s nachts hun schapen komt stelen….
Iedereen in Steenrijk begrijpt best dat de Ickabog niet bestaat. Ze vertellen enge verhalen over de Ickabog aan hun kinderen om het spannend te maken, maar niemand geloof er echt in.
Maar wat ze niet weten is dat de Ickabog hun land voorgoed zal veranderen. Het begint allemaal met hun koning die een serie gebeurtenissen in gang zet, waardoor het land in de greep van de Ickabog zal zijn en de inwoners voornamelijk in angst zullen leven.

Dit verhaal gaat over leugens. Na een eerste leugen zie je in dit verhaal dat er leugens op leugens zullen volgen om die eerste leugen goed te praten.
Daarnaast zie je ook in het verhaal hoe belangrijk de waarheid is en dat hoop en vriendschap waardevolle eigenschappen zijn.

In de papieren versie van het boek zie je de 34 tekeningen van de winnaars van De Ickabog Tekenwedstrijd voor 7- tot 12-jarigen.

Bekijk een inkijkexemplaar.

Te koop bij Bol.com ( E-book gratis in Kobo Plus voor abonnees)

Verteller

Stephen Fry is een geweldige verteller. Hij doet het erg goed.

Mijn mening

Ik vind dit een bijzonder verhaal (wel met enkele minpunten!) en de luisterversie in het Engels is echt een aanrader, omdat Stephen Fry het erg mooi over weet te brengen.
Het verhaal voelt aan als een sprookje, maar ik vind het wel een wreed sprookje. Mensen worden links en rechts in het verhaal vermoord en hoewel het allemaal niet zo zwaar wordt gebracht, voelt het toch wel wreed.
Verder is het grootste deel van het verhaal best sneu. Het koninkrijk raakt in een rap tempo in verval en het gaat van kwaad tot erger en dit gaat nog wel enige tijd zo door. Ik vind het dan ook vooral een “zwart sprookje”. Ik zou het boek daarom vooral voor kinderen vanaf 10 jaar aanbevelen (zeker niet jonger!). Ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk zat te twijfelen over de doelgroep van het verhaal. Het verhaal is zo treurig en wreed dat ik het niet zomaar aan kinderen zou voorlezen, maar voor “Young Adult’ vind ik het ook weer niet passend.

Verder lijkt dit boek in niets op de Harry Potter boeken. Ik zou dit boek dan ook zeker niet zomaar voor kinderen inzetten, puur en alleen omdat ze de Harry Potter boeken leuk vonden. Ik zou het meer aanraden voor kinderen die fan zijn van Roald Dahl. In zijn verhalen hebben de personages het ook eerst heel verschrikkelijk voordat het avontuur goed en wel voorbij is.

Gelukkig is de rol van de verteller wel erg mooi in dit geheel. Het boek begint met de verteller die over een donker deel van de geschiedenis van het koninkrijk vertelt. Het is duidelijk dat wat er komen gaat al is gebeurd. Van tijd tot tijd laat de verteller zijn alwetendheid van dit verhaal horen en biedt hij zelfs zijn excuses aan omdat hij je “de waarheid” veel eerder had kunnen vertellen. Dit voelt tijdens het luisteren/lezen van het verhaal toch wel bijzonder.

Ten slotte wil ik wel eindigen met een minpunt. Ik vind dat je als lezer/luisteraar niet echt een binding krijgt met een personage. Het verhaal wordt vooral verteld vanuit het perspectief van de slechteriken die zeer wreed zijn en alle “goede personages” komen niet echt uitgebreid aan bod, waardoor je je eigenlijk aan niemand bindt in dit verhaal.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Audible: Engelse luisterversie.
  • iTunes: E-book in het Nederlands.
  • Bol.com: E-book (gratis in Kobo Plus), hardcover en paperback in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
Recensie De Ickabog

Ik heb het boek in het Engels geluisterd.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *