Olivia’s geheim

Titel: Olivia’s geheim
Engelse titel: Honest secrets
Genre: Roman
Schrijver: Muna Shehadi
Verteller: 
Machteld van der Gaag
Duur van het boek: 
12 uur 35 minuten
Alle boeken van deze De drie dochters serie:

  • Rosalinds leugen – Private lies
  • Eve’s waarheid – Hidden truths
  • Olivia’s geheim – Honest secrets

Het verhaal

Dit is deel drie en het laatste deel van een serie romans over drie dochters. In dit boek volgen we Olivia Croft op het moment dat haar volledige leven op de kop komt te staan. Zodra ze denkt dat ze het ergste heeft gehad en verder kan gaan met haar leven, gebeurt er weer iets anders of doet ze weer een nieuwe schokkende ontdekking. In haar geval blijft het leven haar de ene moeilijke situatie na de andere haar kant uit gooien en zal ze steeds moeten incasseren om van daaruit weer proberen verder te gaan met haar leven.

Olivia en haar drie zussen hebben (in de vorige boeken) ontdekt dat hun moeder een aandoening had. Ze had geen vrouwelijk geslachtsdeel en geen baarmoeder en kon daarom niet zwanger worden. De andere twee zussen hebben inmiddels ontdekt wie hun biologische moeders zijn, maar Olivia steekt graag haar kop in het zand en weigert haar moeder Jillian als een ander persoon dan haar “echte” moeder te zien. Wanneer Olivia ontdekt dat haar man al 10 jaar lang tegen haar liegt, maakt ze een einde aan haar huwelijk en raakt daarmee dusdanig in de problemen dat ze tijdelijk elders moet gaan wonen. Als actrice kan je beter niet met modder smijten in het openbaar. Met alle social media van tegenwoordig kunnen mensen zich snel in je leven mengen en het een en ander “terug” smijten. Eenmaal in ballingschap neemt Olivia zichzelf eens flink onder de loep en wat ze ziet bevalt haar helemaal niet. Keer op keer schaamt ze zich voor haar eigen gedrag en ze neemt zich voor beter haar best te doen en een beter mens te worden.

Dit verhaal heeft voor ons als lezers veel mooie wendingen en gebeurtenissen in petto. Olivia heeft zeker geen saai leven en ik zou absoluut niet in haar schoenen willen staan!

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Verteller

Ik moest erg wennen aan de uitspraak van de zinnen bij deze verteller. De emoties in haar stem klinken niet zo mooi bij bepaalde situaties. Het klinkt dan of te monotoon of gewoon gevoelloos. Ik vind deze uitvoering een voldoende waard.

Mijn mening

Dit verhaal is best mooi geschreven. Ik moest eerst wel behoorlijk wennen aan een aantal dingen waardoor het een poos duurde voordat ik echt goed in het verhaal kwam en er echt van begon te genieten. Ten eerste krijg je veel delen voorgelezen uit het dagboek van Jillian (de moeder). In het begin had ik vaak niet door dat het om een andere vrouw ging, waardoor ik vaak in de war kwam met het verhaal. Hoewel het boek met een bijzondere wending begon en mijn aandacht en interesse direct getrokken werd, duurde het toch nog wel een paar uur voordat ik het verhaal ook echt leuk begon te vinden. Tot die tijd bleef ik worstelen met de schrijfstijl en vond ik het zelfs tegen het saaie aan liggen. Heel even heb ik zelfs met het idee gespeeld om er maar mee te stoppen. Een verhaal moet wel leuk zijn om te lezen/luisteren. Ik worstel me niet graag urenlang door een verhaal. Wat ben ik blij dat ik niet heb opgegeven! Op een gegeven moment kwam ik lekker in het verhaal en werd het luisteren puur genot. Ik vind het zeer jammer dat ik met deel 3 van deze serie ben begonnen, want nu ik het einde van deze serie ken, denk ik niet dat ik veel zin heb om bij deel 1 te beginnen. Juist de wendingen die de schrijver voor je in petto heeft vind ik zeer bijzonder aan dit boek en nu ik alles al weet over de moeder zal ik minder verrast zijn door de eerste twee delen. Dit leert me om voortaan toch eerst de moeite te nemen om bij deel 1 van een serie te beginnen!

Olivia is een bijzondere personage. Ik heb enorm van haar temperament genoten. Je merkt dat ze wel een goed hart heeft, maar ze is zeker ook een Primadonna en kan behoorlijk zelf centrisch zijn. Wanneer ze het moeilijk heeft en zich afgevallen of aangevallen voelt komen haar klauwen tevoorschijn en doet ze en zegt ze dingen waar ze altijd achteraf spijt van heeft. Dit heeft ook wel tot grappige momenten in het verhaal geleid.
Dit boek biedt wel meer bijzondere personages.
Ik vond Olivia’s manier van incasseren zeer inspirerend. Ze had meer dan genoeg problemen op haar bord om stilletjes in een hoekje te gaan zitten huilen en zich te verstoppen voor de wereld, maar dat deed ze niet. Ja, ze moest inderdaad tijdelijk uit het publieke zicht gaan wonen, omdat ze veel nare bedreigen kreeg via social media, maar ze bleef haar leven doorleven. En hoewel ze keer op keer onderuit werd gehaald door nieuwe ontdekkingen of nare gebeurtenissen, bleef ze het beste van zichzelf en voor zichzelf verlangen en bleef ze overeind staan. Sterker nog: ze leert op eigen benen te staan en een beter mens te worden. Heerlijk inspirerend.

Deze serie doet me ergens denken aan De zeven zussen, maar die serie kon ik niet afmaken (te saai!). Wat dat betreft genoot ik veel meer van dit boek. Misschien moet ik De zeven zussen maar weer een nieuwe kans geven en langer volhouden.

Dit verhaal gaf me vaak wel een goed gevoel, maar het was ook wel erg sneu. Ik dacht eerst dat ik een “feelgood” boek ging lezen, omdat ik dat als categorie bij het boek zag staan en ja, aan het einde van het boek word je ook wel zeer vrolijk, maar wanneer ik het grootste deel van een verhaal veel medelijden voel voor de personages vind ik het geen “feelgood”. Als ik bij één van de boeken hier op mijn website “feelgood” noteer bij een boek, dan voelde ik me ook uren lang tijdens het lezen enorm vrolijk door het verhaal (ik weet dat dit een persoonlijke mening is).

Ik vond het heel mooi hoe in dit verhaal het geboortegeslacht, de genderidentiteit en de genderexpressie aan bod komen. De hoofdpersonage krijgt op een gegeven moment zelfs de vraag: wanneer ben je een vrouw? Haar antwoorden op dit verhaal zijn erg mooi, want daarmee komt ze zelf al tot de conclusie hoe moeilijk deze vraag is en waarmee een persoon kan worstelen als het geboortegeslacht niet overeenkomt met de eigen genderidentiteit of genderexpressie.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Olivia’s geheim

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *