P.S. I still love you

Titel : P.S. I still love you
Nederlandse Titel : P.S. Ik houd nog steeds van je
Genre: Young adult
Schrijver: Jenny Han
Verteller : Laura Knight-Keating
Duur van het boek: 8 uur 59 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Je kan de Nederlandse versie van dit verhaal als E-book lezen met Storytel.

Het verhaal

Het verhaal gaat direct verder waar deel 1 is geëindigd.
Lara Jean schrijft een brief aan Peter en gaat die persoonlijk brengen.
Dit boek begint met het verschil tussen jongens en meisjes in een relatie. Het is oneerlijk hoe jongens als helden gezien worden wanneer ze seks hebben met hun vriendin, terwijl meisjes worden afgeschilderd als een sloerie. In dit geval hebben ze niet eens seks gehad en wordt hun eerste intieme zoen afgeschilderd als een sekstape. Op deze wijze komt dan ook gelijk het onderwerp cyberpesten aan bod. Tegenwoordig kan één misstap grotere gevolgen hebben dan vroeger, omdat er altijd een opname gemaakt kan worden met een mobiel van je grote fout of gebrek aan verstandigheid en in combinatie met het internet kan jouw moment in één klap een groot publiek bereiken en eenmaal op het internet kan het je erg lang blijven achtervolgen (t/m je volwassen jaren!).
Verder komt aan bod dat je als vrouw heel goed moet nadenken over seks hebben. De volgende boodschap komt aan bod: Jij bepaalt als vrouw wat je wil, met wie, wanneer en hoe vaak. Niet vergeten dat het ook op dit gebied oneerlijk kan zijn, omdat als je zwanger raakt de gevolgen veel groter zijn voor jou als vrouw, dan voor je vriend. Daarom is het erg belangrijk dat jij besluit waar je wel en niet aan toe bent en wat je wel en niet wil.
Mooie boodschap!

Dit verhaal begint vooral met de opname die in omloop is. Lara Jean moet hiermee leren omgaan en besluiten hoe te reageren op de vele confrontaties met deze opname en de reacties van haar schoolgenoten.
Daarna gaat het voornamelijk om de relatie van Lara Jean en Peter Kavinsky. Hij blijft dikke maatjes met zijn ex-vriendin Genevieve. Lara Jean hoeft de kont maar te keren of hij is weer eens bij Genevieve. Lara Jean wil niet de jaloerse vriendin zijn, maar het gebeurt steeds meer en meer en ze krijgt uiteindelijk het gevoel dat wanneer puntje bij paaltje komt Peter niet voor haar zal kiezen.
Dan komt Lara Jean weer in contact met John Ambrose McClaren, de laatste persoon die één van haar liefdesbrieven ontvangt………

Ook dit boek is straks te zien als film op Netflix. Deel 1 van deze serie is al te zien op Netflix en ik kan je die van harte aanraden! Boek twee en drie zijn ook al in productie voor hun eigen film. Boek 2 (dit boek dus) is te zien in februari 2020 (waarschijnlijk voor Valentijnsdag?).

Bekijk de trailer van de eerste film hieronder.

E-book is gratis voor abonnees in Kobo Plus

Verhaallijn en ontknoping

In dit verhaal begint Lara Jean best veel over zichzelf te ontdekken. Ze kruipt steeds verder uit haar schulpje en begint pas echt goed in het hier en nu te leven.
Ze mist haar moeder enorm! Haar vader is een geweldige man en de beste vader die ze zich maar kan wensen, maar een meisje heeft soms behoefte aan een goed gesprek met een vrouw.
Gelukkig zijn er wel vrouwen in haar leven die deze rol op zich kunnen nemen wanneer zij dat het hardst nodig heeft. Wat een geluksvogel!
Haar liefdesleven lijkt wel een achtbaan. Haar geluk en verdriet gaat op en neer en dit wordt vooral veroorzaakt door Genevieve die erop uit is om te laten zien dat Peter nog steeds voor haar zal blijven kiezen. Waarom heeft zij het zo op Lara Jean gemunt?
Dan wordt het liefdesleven nog moeilijker wanneer John Ambrose McClaren in haar leven stapt. Is het mogelijk om verliefd te zijn op twee jongens tegelijk? En hoe kan dit?

Meer weten? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Nederlands) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Deze verteller doet het heel goed. Ik vind haar stem heel fijn om naar te luisteren. Haar stemmen voor de andere personages klinken ook heel goed en best passend. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Een heerlijk vervolg van Aan alle jongens van wie ik hield. Ook nu weer draait het verhaal om Lara Jean en haar vriend Peter. Een relatie hebben is niet altijd even makkelijk en daar gaat het in dit boek dan ook om. Je leeft mee met Lara Jean terwijl zij en Peter hun problemen tegenkomen.
Het gaat om problemen van alle generaties, zoals een ex-liefde en het wel of niet ervaren van keuzes hebben uit verschillende jongens en gebroken vriendschappen tussen beste vriendinnen. Daarnaast komen er ook onderwerpen aan bod van deze nieuwe generatie: sekstapes, andere schaamtapes, het online verspreiden van je schaamte en de grote gevolgen ervan. Het is goed voor de jeugd van tegenwoordig om daar bij stil te staan.
Op deze wijze ervaren ze het op een veilige wijze, omdat ze wel meeleven en meedenken met Lara Jean, maar het overkomt een personage in het boek (een ander dus!) *phew*.

In het verhaal komt het onderwerp seks wel aan bod, maar het gebeurt niet in het verhaal. Er wordt alleen vaak over gesproken door middel van het geven en krijgen van adviezen en gevolgen om goed over na te denken. Daarom vind ik dit boek ook extra handig voor jonge meisjes. Het zou kunnen helpen bij hun eigen gedachten en problemen. De hoofdpersoon is een serieus meisje die niet gelooft in seks voor het huwelijk en het is fijn dat haar vriendje erg respectvol omgaat met haar behoeftes. Dit geeft jonge meisjes wel een goed voorbeeld van wat ze zouden kunnen verwachten van jongens in een relatie. Bij een eerste ervaring is het best lastig voor meisjes, omdat ze nog geen vergelijkingsmateriaal hebben. Vooral als je graag rekening met je partner wil houden kan het wikken en wegen van je besluiten best lastig zijn. Een goed rolmodel, ook al is het uit een boek, zou toch een beetje kunnen helpen.

Het verhaal heeft een prettige einde. Je voelt je wel extra vrolijk door deze boeken. Ik ben zeer benieuwd naar deel 3. Hoe gaat Lara Jean zich verder ontwikkelen?

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *