Ugly Girls

Titel: Ugly Girls
Genre: Leuk voor kinderen, tieners
Schrijvers: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck en Sara Ohlsson
Verteller: Charlene Sancho
Uitgever: Ploegsma
Duur van het boek: 5 uur en 9 minuten

Recensie: “Ugly Girls” gaat over drie meiden die samenwerken om de pester achter een gemeen Instagram-account te ontmaskeren en te stoppen. Ze leren over vriendschap en zelfvertrouwen terwijl ze de strijd aangaan met cyberpesten.

Samenvatting van het verhaal

Ugly Girls is een verhaal over cyberpesten. Op een dag staat er een lelijke foto van Tilde op het Instagram-account Ugly Girls. De foto krijgt veel likes en veel klasgenoten en andere leerlingen op school reageren op de foto. Ze vinden het hilarisch! Wanneer later de knappe en populaire Jasmine met een zeer oncharmante foto op Ugly Girls wordt geplaatst, is het oppassen geblazen voor alle meisjes op school. Niemand is veilig; iedereen kan er weleens niet op zijn best uitzien, en als er net op dat moment een foto van je wordt genomen, ben je de pineut! De sfeer op school wordt zeer grimmig. Je merkt hoe alle meisjes de hele dag bezig zijn met hun uiterlijk, zodat ze niet op het account komen te staan met een lelijke foto waar iedereen hen dan mee gaat uitlachen en pesten. Drie meisjes – Tilde, Eleni en Jasmine – laten dit niet zomaar gebeuren. Hoewel ze normaal gesproken geen woord met elkaar wisselen, trekken ze nu ineens naar elkaar toe en bundelen ze hun krachten. Zij zullen niet rusten voordat ze hebben ontdekt wie achter het Ugly Girls-account zit!

Wij zullen je vinden!

Dit verhaal is geschreven door drie Zweedse YA-auteurs. Elke auteur schreef een van de drie hoofdpersonen, die elk hoofdstuk afgewisseld worden. De perspectieven van de drie totaal verschillende meisjes vormen samen één goed verhaal.

Tilde is een meisje met een uitgesproken mening. Ze is net verhuisd en is nieuw op deze school. Haar ervaring tot dusver valt behoorlijk tegen. Ze heeft geen vriendinnen kunnen maken en mist de gezelligheid van vriendinnen in haar leven. Haar karakter botst met de anderen op school. Zij kan haar mening niet onder stoelen of banken steken en daardoor heeft ze vaak aanvaringen met de jongens in de klas en zelfs hun mentor, die altijd de jongens lijkt voor te trekken.

Jasmine is erg populair en heeft twee goede vriendinnen, maar nu zit ze in de put omdat ze met een lelijke foto zo belachelijk is gemaakt. Anders dan bij Tilde zijn er wel reacties van haar vrienden die aangeven dat dit niet grappig is, maar dat is dan ook alles waartoe haar vrienden bereid zijn. Jasmine wil de eigenaar van het account verantwoordelijk stellen en heeft hulp nodig om hem te ontmaskeren, maar zowel haar vriendinnen als haar vriend laten het afweten. Ze hebben geen zin om er zoveel moeite in te steken; ze moet ook een beetje tegen een grapje kunnen, vinden ze dan, maar dit is niet grappig!

Eleni is een einzelgänger. Ze is volledig op haar gemak in haar eentje en heeft een gruwelijke hekel aan verplichte teamopdrachten op school. Ze houdt van observeren en haar waarnemingen noteren. Je kan haar gedrag als obsessief beschrijven. De afgelopen tijd is ze totaal gericht op een jongen uit de vijfde. Ze is tot over haar oren verliefd op hem en noteert al zijn bezigheden, zowel op school als buiten school. Nu grijpt ze deze mysterie met beide handen aan en stort zich als een heuse detective op deze zaak. Tot haar verbazing schuiven Tilde en Jasmine bij haar aan en nodigen zij zichzelf uit om onderdeel van haar crew te worden. Voor het eerst maakt ze onderdeel uit van een team en is ze niet langer alleen in een school vol anderen.

Met Eleni als de planner en observeerder, Tilde die goed verbanden kan leggen en conclusies kan trekken, en Jasmine die onbevreesd kan doen wat er gedaan moet worden, vormen ze een sterk team. Dus pesters opgelet; deze drie meiden komen eraan en denk eraan: Ugly Girls bestaan niet!

Girlpower!

Dit verhaal gaat over vriendinnen, voor elkaar opkomen en zelfvertrouwen hebben. De drie meiden zijn totaal verschillend, maar ze beschikken alle drie over een flinke dosis zelfvertrouwen, al gaat lang niet alles in hun levens zoals ze dat graag zouden willen. Tilde weet dat ze over een goed stel hersenen beschikt en ze durft altijd en overal voor haar mening uit te komen, zelfs tegen de leerkrachten. Toch voelt ze zich behoorlijk eenzaam en haar foto op dit account slaat een flinke deuk in haar zelfvertrouwen. Ze houdt zich stilletjes op de achtergrond en durft niet meer van zich te laten horen. Jasmine weet dat ze knap is en had nooit verwacht haar foto op een account voor lelijke meisjes te zullen zien. Ze is dan ook vooral boos en doet voortaan ieder moment van de dag haar best om er op haar mooist uit te zien zodat er niet nog een foto van haar op het account kan komen. Nu ze voor het eerst echt hulp nodig heeft van haar beste vriendinnen, ontdekt ze op wie ze wel en niet kan rekenen. Haar vriendinnen laten het afweten en vinden dit niet belangrijk genoeg. In Eleni en Tilde vindt ze twee meiden op wie ze wel kan bouwen, ook al zijn ze totaal verschillend. Van deze meiden leert ze beter naar zichzelf te kijken. Jasmine reageert altijd voordat ze de tijd neemt om haar acties te overdenken en een situatie op de beste wijze aan te pakken. Deze meiden zijn juist goed in problemen ontleden en dan passende plannen maken en dit is precies wat Jasmine ook moet leren.

Hoewel de persoon op school alle meisjes terroriseert met dit account en de angst om oncharmant op Ugly Girls terecht te komen, zijn er ook meisjes wiens zelfvertrouwen zo groot lijkt dat niemand hen klein kan krijgen. Wanneer er een totaal onacceptabele foto van een meisje op dit account terechtkomt, bundelen de oudste meisjes uit de vijfde hun krachten en tonen de hele school dat dit “not done is”. Je maakt geen meisjes belachelijk die er anders uitzien omdat ze een ongeluk in het verleden hebben gehad. Er zijn grenzen waar je niet overheen stapt, er zijn pesterijen waar je niet mee wegkomt!

Mijn mening

Dit is een mooi verhaal, waarbij er verschillende kanten van cyberpesten aan bod komen. Je ziet allereerst hoe er gelachen wordt over de foto’s op het account. Op school heerst eerst het gevoel van een grote grap, waarbij je je kunt indenken dat de oprichter van het account zich erg goed en geliefd voelt. Dan merk je hoe het gevoel begint om te slaan wanneer de pester zich niet alleen richt op de “makkelijke prooien”, maar op alle meiden en vrouwen. Je merkt dat de meiden, die nog erg om de foto van Tilde konden lachen, het ineens niet meer leuk vinden wanneer zij op het account komen te staan of de kans groot is dat ook zij erop zullen komen.

Dit verhaal toont vooral sterke personages. De drie meiden lijken niet klein te krijgen door de pester, ook al heeft hij ze wel erg gekwetst. In het verhaal komt ook een voorbeeld van pesten onder de jongens aan bod, maar de hele school accepteert het pestgedrag als “grappig” en “tegen een geintje kunnen”.

Dit verhaal is zeker actueel, want helaas lees je van tijd tot tijd verhalen zoals deze in het nieuws. Het gevoel van niet weten wie er achter dit account zit komt goed aan de orde. Het moet haast wel een jongen zijn, want hij heeft het op meiden en vrouwen voorzien. Het kan je eigen mentor zijn, die altijd de jongens voortrekt en misschien wel een hekel heeft aan de meiden. Het kan je eigen vriend zijn met wie je het net uit hebt gemaakt. Het verhaal toont hetzelfde idee aan waarbij je bij online pesten niet altijd de dader kunt vinden.

Ik vind het einde heel fijn afgerond, ook al is dit deel 1 van een nieuwe trilogie.
Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Mijn lijst met de leukste boeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, paperback en luisterboek in het Nederlands. Luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Kindle en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • LuisterrijkNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: ebook in het Nederlands.
Recensie: Ugly Girls van Lisa Bjärbo Johanna Lindbäck Sara Ohlsson.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *