Engelse boeken lezen voor een toets op school

Lezen van Engelse boeken vormt een essentieel onderdeel van het Engels curriculum op havo, vwo en gymnasium. Maar wat als je kind worstelt met het begrijpen van de tekst of het correct uitspreken van moeilijke woorden? Een waardevolle tip die ik heb ontdekt, is om naast de papieren versie van het boek ook de luisterboekversie te gebruiken. Luisterboeken helpen niet alleen bij het verbeteren van de uitspraak, maar ook bij het beter begrijpen van het verhaal. In dit artikel deel ik hoe deze gecombineerde aanpak een betere voorbereiding op boektoetsen en mondelinge examens kan bieden.

Voordelen van boekstreamingdiensten

In de afgelopen jaren heb ik ontdekt hoe handig een abonnement op boekstreamingdiensten kan zijn. Mijn zoons moeten regelmatig een boek lezen voor school en zijn verantwoordelijk voor het regelen van hun eigen leesmateriaal voor boektoetsen en presentaties. Dit verloopt niet altijd zonder problemen. Zo heeft mijn jongste zoon bijvoorbeeld vaak ervaren dat het benodigde boek niet beschikbaar was in de schoolbibliotheek. De stadbibliotheek is ook niet altijd een goede optie, omdat je het boek daar binnen een paar weken moet inleveren, terwijl hij meer tijd nodig heeft. Ze moeten het boek namelijk wekenlang meenemen naar school om tijdens de lessen verder te lezen, er opdrachten mee te maken en het daarna nog bij zich hebben voor de presentatie of boektoets, die ruim een maand later plaatsvindt.

Voorbereiding op mondelinge toetsen met luisterboeken

Engelse uitspraak oefenen met een luisterboek.

Bij de voorbereiding op een mondelinge toets kan het nuttig zijn om het lezen van een boek af te wisselen met het luisteren naar de luisterboekversie. Op deze manier kan een kind direct de juiste uitspraak horen, wat van pas komt voor de mondelinge toets. Het correct uitspreken van namen, plaatsen en andere belangrijke termen uit het verhaal kan het verschil maken tussen een voldoende en een hoog cijfer.

Voorbereiding op boektoetsen: welke vragen kun je verwachten?

Tijdens een boektoets voor Engels komen vaak verschillende vragen aan bod die een diepgaand begrip van het boek en je persoonlijke interpretatie ervan vereisen. Naast de gebruikelijke vragen zijn er enkele aanvullende vragen die je goed voorbereiden op een mondelinge boektoets. Denk aan vragen over de ontwikkeling van het verhaal, de betekenis van de titel en de moraal of intentie van de schrijver. Het is ook nuttig om iets over de auteur te weten, zoals andere boeken die hij of zij heeft geschreven.

Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die je kunt verwachten:

 • Naam auteur en informatie over de auteur: Wie is de auteur en welke andere boeken heeft hij of zij geschreven?
 • Korte samenvatting van het verhaal: Kun je het verhaal kort samenvatten?
 • Persoonlijke mening over het boek: Wat vond je van het boek? Zorg ervoor dat je niet alleen zegt dat je het leuk vond, maar ook waarom. Persoonlijke inzichten zijn altijd waardevol.
 • Beste hoofdstuk of deel: Welk hoofdstuk of deel vond je het beste en waarom?
 • Alternatieve afloop: Welke andere afloop zou jij bedenken voor het verhaal?
 • Personages en relaties: Hoe zijn de personages en hun onderlinge relaties? Hoe zou het verhaal zijn verlopen als bepaalde personages niet in het boek voorkwamen?
 • Schrijfopdrachten: Bereid je voor op schrijfopdrachten zoals het schrijven van een samenvatting en het bedenken van een nieuw einde voor het boek. Sommige vragen mogen in het Nederlands worden beantwoord, maar andere moeten in het Engels.

Vind Engelse boeken: boekstreamingdiensten voor Engels

Het aanbod van Engelse boeken varieert sterk per boekstreamingdienst. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het boek dat je kind nodig heeft alleen beschikbaar is bij Audible, omdat zij een zeer uitgebreid aanbod aan Engelstalige boeken hebben. Hieronder heb ik de verschillende boekstreamingdiensten opgesomd waar je het boek voor je kind kunt zoeken, samen met informatie over de gratis proefperiodes die je kunt benutten.

 • Audible.co.uk: Bij Audible heb je de grootste kans om het Engelse boek te vinden. Je kunt een proefperiode van 30 dagen afsluiten en één boek kiezen om gratis te beluisteren, dat je na deze proefperiode mag houden. Het boek dat je nodig hebt dus. Ben je ook lid van Amazon Prime, dan kun je zelfs twee boeken gratis kiezen.
 • Bol.com: Kobo Plus biedt een maand gratis proefperiode om het abonnement uit te proberen, maar het aanbod van Engelse luisterboeken is beperkt.
 • Amazon.nl: Je kan hier Kindle, hardcover en paperback boeken in het Engels kopen.
 • Storytel: 14 dagen gratis proefperiode.
 • Nextory: 30 dagen gratis proefperiode. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.
 • BookbeatNL: 30 dagen gratis proefperiode. Tijdens de proefperiode heb je 20 uur om te luisteren en lezen. 
 • iTunes: Je kan hier Ebooks en luisterboeken in het Engels kopen.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *