Silber – Het eerste boek der dromen

Titel: Silber – Het eerste boek der dromen
Engelse Titel: Dream a Little Dream
Genre: Young Adult, fantasy
Schrijver: Kerstin Gier
Verteller: Marisa Calin
Duur van het boek: 10 uur 6 minuten
Alle boeken van deze Silver trilogie:

  • Dream a Little Dream
  • Dream On
  • Just Dreaming

Recensie: Een Young Adult fantasy verhaal gaat over Liv, die ontdekt dat haar stiefbroer en zijn vrienden een pact met een demon hebben gesloten. Terwijl ze hun geheimen ontrafelt, komt ze terecht in een wereld waar dromen en realiteit samenkomen.

Samenvatting van het verhaal van Het boek der dromen

Dit verhaal draait om de wereld van dromen en hoe die via deuren met elkaar verbonden kunnen zijn. Liv, haar zusje Mia, haar moeder en hun oppas Lottie verhuizen naar Engeland. Daar ontdekken ze dat haar moeder wel erg verliefd is op haar nieuwe vriend, waardoor ze allemaal bij hem intrekken. Ineens heeft Liv een stiefbroer, Grayson, en een stiefzus, Florence, erbij.

Tijdens een kennismakingsmoment met het nieuwe gezin leent Liv een trui van Grayson, waarna ze die avond vreemder droomt dan normaal. Ze volgt Grayson en zijn vriend Henry naar een kerkhof waar ze hen bespioneert. Zo ziet ze hoe Grayson, Henry en twee andere vrienden, Arthur en Jasper, een ritueel uitvoeren waarin ze de Heer van de schaduwen smeken om een opvolger voor Annabel, zodat ze hun contract met hem kunnen vervullen. En zo valt Liv letterlijk in hun midden.

De jongens hebben samen met hun vriendin Annabel een overeenkomst gesloten met een demoon om hem te bevrijden. In ruil daarvoor zullen ze een grote kracht ontvangen en mogen ze allemaal een wens doen die hij zal laten uitkomen. Maar… en er is altijd een ‘maar’, toch? Als ze zich niet aan zijn regels houden, zullen ze datgene of diegene verliezen waar ze het meest om geven. Annabel heeft zich niet aan de regels gehouden, ze heeft tegen de demoon gelogen en is gestraft. Nu lopen de jongens ook gevaar als ze zich niet aan hun contract kunnen houden. Daarom willen ze Liv als vervanger voor Annabel. Zij kan hen helpen om hun contract te vervullen, zodat ze niet de dupe worden van hun “domme actie”.

Liv gelooft niet in demonen en besluit hen te helpen. Wat is het ergste dat kan gebeuren? De jongens hebben zichzelf overtuigd van iets dat niet bestaat, ze maken zichzelf maar wat wijs.

Wil een maagd even opstaan?

Het contract met de demoon was simpel, de jongens zagen het als een spel tijdens Halloween. Vijf maagden beloven hem te bevrijden en zullen er goed voor beloond worden. Uiteindelijk hadden ze het niet helemaal goed begrepen; ze dachten dan ook dat het maar een spel was en waren niet van plan om zich echt met een demoon in te laten. Slechts één van hen moest een maagd zijn. Ze dachten dat ze dat allemaal waren, maar Annabel had gelogen. Ze was geen maagd meer en werd voor haar leugen gestraft. Nu zal Liv, die nog wel maagd is, haar vervangen om hen te helpen.

Wat een spannende droom

Ik vind het verhaal wel erg vermakelijk beginnen. Liv droomt over haar stiefbroer Grayson en zijn al even knappe vrienden. Normaal gesproken zou ze waarschijnlijk anders op hen reageren, maar in haar droom durft ze op een openhartige en speelse wijze met hen te communiceren. Maar dan duiken de jongens ook op in haar leven wanneer ze wakker is, en ze lijken duidelijk iets van haar te willen. Wanneer ze Graysons trui draagt, droomt ze over hem en verschijnt ook Henry altijd in de droom. Henry is erg leuk en lief in haar dromen. De jongens praten openlijk over hun geheim met de Heer der schaduwen. Ze gaan ervan uit dat Liv een personage is waar Grayson steeds over droomt, maar ze kunnen maar niet van haar afkomen als droompersonage. Liv houdt van mysteries en ze wil alles te weten komen, over waar de jongens mee bezig zijn.

Ik ben “Secrecy”

Als rode draad in het verhaal loopt een blog waarin alle geheimen van iedereen op school staan. Een persoon, die zichzelf Secrecy noemt, roddelt erop los over alle geheimen die sappig klinken. Mia, die net zo graag van mysteries houdt als haar zus Liv, neemt het onderzoeken van Secrecy’s identiteit op zich.

Nog meer mysteries

Dit verhaal draait natuurlijk om het pact van de jongens en nu ook van Liv met de demoon. Liv gelooft niet in demonen, dus probeert zij dit tot op de bodem te onderzoeken. Wat is er precies aan de hand? Wat is er allemaal gebeurd voordat zij zich bij hen aansloot? Het draait allemaal om Annabel, die met het boek op de proppen kwam en de jongens overtuigde om “dit pact” aan te gaan. Hoe zit dat met Annabel en haar ex-vriend die is overleden? Zij heeft nu een relatie met Arthur wat betekent dat zij hem heeft bedrogen, maar met wie? Heeft zij hem bedrogen met één van de jongens?

Ik wens, wens jij? 

Als extra mysterie draait het pact met de demoon om wensen die wel of niet uitkomen. De demoon is niet waarneembaar; ze hebben hem niet gezien of gesproken, maar voor de jongens is hij echt, want hun wensen zijn uitgekomen. Ze hebben hun wensen niet aan elkaar verteld, maar er zijn dingen gebeurd die miraculeus lijken; dat zullen vast de wensen zijn die uitkomen, toch? En Annabel is echt gestraft omdat ze tijdens het maken van het pact heeft gelogen. Dit alles oefent een aantrekkingskracht uit op Liv, die zichzelf als Sherlock Holmes beschouwt en de onderste steen van deze situatie boven wil halen.

Sweet sixteen

En ja, dit is een Young Adult verhaal, dus natuurlijk wordt de hoofdpersoon verliefd. Liv wordt plotseling omringd door vier buitengewoon knappe jongens uit de bovenbouw van haar school. Normaal gesproken zouden deze jongens nooit met een jong meisje zoals zij omgaan. Binnenkort wordt er een bal op school gehouden. Alle meisjes op school zouden maar wat graag door deze jongens worden gevraagd voor dit bal. En Liv? Met wie zou zij graag naar het schoolbal willen gaan?

Mijn mening

Ik heb laatst de film Silver and the Book of Dreams gezien op Amazon Prime. De film was wel vermakelijk, maar niet echt bijzonder goed. Toch trok het verhaal mijn aandacht omdat ik het concept van avontuur in de droomwereld erg bijzonder vind. Daarom ben ik aan het lezen van deze serie begonnen.
Bekijk de trailer van de film hieronder.

Watch on Apple TV

De schrijver heeft de droomwereld heel origineel bedacht, met deuren die alle dromen met elkaar verbinden. Je loopt je droom uit via jouw eigen deur, zoekt in de zaal naar de deur van een ander, en loopt zo de droom van die ander binnen. Natuurlijk wil je niet dat iedereen zomaar jouw droom binnenkomt, dus beveilig je jouw eigen deur.

De deuren verschillen per persoon en geven iets weer van de persoon zelf. Ik vind dat dit eerste boek de opzet van deze droomwereld goed neerzet en de avonturen in de droomwereld erg goed combineert met de avonturen in het echte leven. Ik ben erg benieuwd hoe deze droomwereld verder zal worden uitgebreid in het volgende boek van deze serie. Tot nu toe vind ik deze serie boeken zeker een aanrader.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Silver – Het eerste boek der dromen van Kerstin Gier

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Audible. Mijn abonnement kost $149.50 per jaar en daarvoor krijg ik 12 credits waarmee ik boeken kan kopen en de boeken van Audible Plus Catalog kan ik gratis met mijn abonnement luisteren. Dit boek heb ik gekocht voor 1 credit.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *