Deathless Divide

Titel: Deathless Divide
Genre: Zombie apocalyps, Young Adult
Schrijver: Justina Ireland
Verteller: Bahni Turpin, Jordan Cobb
Uitgever: Balzer + Bray
Duur van het boek: 14 uur en 34 minuten
Alle boeken van deze Dread Nation serie:

Recensie: Spannend verhaal over Jane die vecht tegen zombies en onrecht in een Amerika van na de burgeroorlog. Het gaat over overleven, ongelijkheid en de zoektocht naar liefde en rechtvaardigheid.

Samenvatting van het verhaal

“Deathless Divide” van Justina Ireland is het vervolg op “Dread Nation”, en speelt zich af in een alternatieve versie van het naoorlogse Amerika, waar de doden herrijzen als zombies, oftewel ‘shamblers’. Het verhaal vervolgt de avonturen van Jane McKeene en Katherine Deveraux, die worstelen om te overleven in deze gevaarlijke en veranderde wereld.

In “Dread Nation”, het eerste deel van de serie, maken we kennis met Jane en Katherine, met Jane als de hoofdpersonage. In “Deathless Divide” spelen ze allebei een grote rol, waarbij het verhaal afwisselend vanuit Jane en Katherine wordt verteld. Het verhaal pakt de draad op waar het eerste deel eindigde, buiten de muren van Summerland. Jane maakt een grote verandering door in dit verhaal en krijgt de ene na de andere tegenslag. Op de vlucht voor de zombiehorde zoeken zij en Katherine een veilige haven om te hergroeperen en hun reis voort te zetten. Jane’s reis wordt gekenmerkt door traumatische gebeurtenissen, die haar diep raken.

Bij aankomst in Nicodemus, waar ze hopen uit te rusten en de stad te waarschuwen voor de naderende zombiehorde, verslechtert hun situatie. Jane wordt onmiddellijk gevangengezet door de beschuldigingen van de overlevenden uit Summerland en niemand in Nicodemus wil luisteren naar hun waarschuwingen voor de aankomende zombiehorde. De stad voelt zich veilig achter haar muren en vertrouwt op de uitvindingen van wetenschapper Gideon Carr, dezelfde man die ook in Summerland een grote rol heeft gespeeld. Het grootste deel van het verhaal concentreert zich op Gideons vaccin en de impact daarvan op Jane en haar emotionele toestand.

Maar geen zombieverhaal zou compleet zijn zonder de onvermijdelijke ondergang van de stad Nicodemus. Jane, een dappere overlever van meerdere zombieaanvallen, wordt uiteindelijk gebeten tijdens hun ontsnapping. Hoewel ze achterblijft om te sterven, ontwaakt ze later, immuun voor de beet. Jane ontdekt de schokkende waarheid over Gideon en zijn vaccin en de verwoesting die hij heeft aangericht. Ze neemt het op zich om de wereld te beschermen tegen Gideon Carr en zijn destructieve zoektocht naar een werkend vaccin.

Het verhaal is opgesplitst in twee delen: de gebeurtenissen na de val van Summerland tot aan Nicodemus, en vervolgens Jane’s persoonlijke ontwikkeling en wraakmissie. Jane transformeert van de Angel of the Crossroads in The Devil’s Bride, gedreven door wraak. Het verhaal richt zich op Jane’s toekomst en de staat van haar ziel door haar intense strijd. Dit is waar dit tweede deel van het verhaal over gaat en wordt dan ook heel mooi afgerond met dit boek.

Personages

Jane McKeene is de personage waar deze serie om draait, waarbij haar persoonlijke ontwikkeling in een wereld vol ongelijkheid centraal staat. Ja, dit is een verhaal over een zombie-apocalyps, maar eigenlijk draait het om de oneerlijke behandeling van mensen, onderdrukt door witte mensen op basis van kleur en afkomst. Jane onderscheidt zich omdat ze geen rust in haar lichaam heeft. Ze voelt zich niet veilig binnen de stadsmuren. Buiten de muren wil ze strijden tegen de vijand, of dit nu zombies of kwaadaardige medemensen zijn. Jane neemt het als haar taak om zich tussen hen en haar medemensen te plaatsen. Maar de lijn tussen goed en kwaad is niet altijd duidelijk. Wanneer overschrijdt ze een grens en behoort ze tot de slechteriken? Ze gaat achter mannen aan die verschrikkingen hebben aangericht en beëindigt hun leven, in de overtuiging dat ze daarmee vele onschuldige levens redt. Maar de manier waarop ze dit doet, roept discussies op. Is gerechtigheid een taak voor God, de wet en de handhavers, of voor haar, omdat zij in staat is tot dingen die anderen niet kunnen?

Katherine Deveraux is een bijpersonage in dit verhaal. Haar rol is groter dan in het eerste boek, omdat ze nu ook haar eigen verhaal vertelt. In de luisterboekversie heeft ze zelfs haar eigen stemacteur voor de hoofdstukken waar zij aan het woord is. Toch staat haar rol in dienst van Jane’s leven. Katherine voelt zich vooral schuldig over Jane’s dood. Ze zou alles doen om Jane te redden van de zombies en van zichzelf. Katherine ondergaat ook haar eigen ontwikkeling, maar ze verandert min of meer in de Jane die we in het eerste boek hebben leren kennen, maar dan een verfijnde versie van haar.

Setting

In deze alternatieve versie van de Amerikaanse geschiedenis is de wereld overgenomen door zombies. In deze realiteit is het voor de mensheid onmogelijk om direct tegen de zombies te vechten; ze kunnen hooguit een toevluchtsoord zoeken waar zombies nauwelijks kunnen komen.

Zombie horde

De oorsprong van de zombies blijft onbekend. Tijdens de burgeroorlog tussen het Noorden en het Zuiden staan de doden plotseling op en beginnen levenden te verslinden. In deze overweldigende situatie wordt snel duidelijk dat onderlinge strijd zinloos is en dat beide zijden machteloos staan tegenover de zombiehorde. Deze achtergrond dient als spiegel voor de rassenongelijkheid die in het verhaal wordt belicht. Om een kans op overleving te hebben, is samenwerking essentieel. Iedereen, ongeacht leeftijd of geslacht, is nodig om een kans te maken op een leven zonder zombievoer te worden. Dit is waar het verhaal de nadruk op legt: de herhaaldelijke mislukkingen van samenwerking, voornamelijk door de blanke bevolking die mensen van kleur opoffert om zelf in veiligheid en comfort te leven.

Hoewel het boek de situaties van Afro-Amerikanen, inheemse Amerikanen en Chinezen als goedkope arbeidskrachten belicht, is het duidelijk dat vooral de Afro-Amerikaanse gemeenschap de zwaarste lasten draagt. In tegenstelling tot het eerste boek, richt “Deathless Divide” zich meer op steden waar men probeert samen te werken zonder elkaar te veroordelen op basis van afkomst. We zien een stad met een Afro-Amerikaanse burgemeester, een sheriff van inheems Amerikaanse afkomst en een witte, vrouwelijke hulpsheriff. Toch blijkt het moeilijk om vooroordelen te overwinnen wanneer een grote groep witte mensen arriveert en hun eigen normen en waarden als superieur beschouwen.

Jane en Katherine ervaren deze maatschappelijke verschillen van dichtbij. Jane, die zich niet veilig voelt binnen de stadsmuren, leeft liever buiten de steden, buiten de wet, en verdient haar brood als premiejager. Katherine daarentegen reist van stad tot stad en ervaart hoe makkelijk het leven kan zijn wanneer ze zich voordoet als witte vrouw. Zij staat telkens voor de keuze: zichzelf zijn of zich anders voordoen. Dit dilemma belicht de voordelen en nadelen die zij en haar vrienden ervaren in een maatschappij die wordt gedomineerd door raciale ongelijkheid.

De liefde

Het liefdesleven van Jane speelt een belangrijke rol in het verhaal. Ze wordt vaak verliefd, ongeacht of het om een man of vrouw gaat, en ervaart steeds weer vlinders in haar buik. Toch heeft Jane weinig geluk in de liefde, wat grotendeels te wijten is aan haar weigering om volgens de norm te leven. Ze past niet in het traditionele beeld van een huisvrouw die aan het einde van de dag het eten klaar heeft en voor de kinderen zorgt. Jane wijst elke man af die dit van haar verwacht, en wordt op haar beurt aan de kant gezet door mannen die op zoek zijn naar iemand die deze rol wél kan vervullen. Ook in haar relaties met vrouwen vindt ze geen levenspartner, aangezien ze evenmin een rustig huishouden binnen de benauwende muren van een stad wil beginnen met een vrouw, waarbij de maatschappelijke normen aan haar worden opgelegd. De vraag blijft of Jane ooit iemand zal vinden die echt bij haar past en met wie ze haar leven wil delen.

Mijn mening

Ik vind ‘Deathless Divide’ van Justina Ireland een prachtig verhaal over onderdrukking, maar wel met zombies die hun rol perfect vervullen en je toch het gevoel van een echt zombieverhaal geven. Deze serie draait niet zozeer om de zombies op de voorgrond, maar meer om onderdrukking en rassenongelijkheid, en hoe dit door de maatschappij in stand wordt gehouden. De zombies vormen een achtergrond die duidelijk laat zien hoe absurd deze situatie is. Wanneer samenwerken en samenleven de enige kans op overleving is, is het ongelooflijk stom om als mensheid alsnog een voorkeursbehandeling te eisen ten koste van anderen, puur op basis van ras en huidskleur.

Hoewel de zombies in dit verhaal een bijrol spelen, vind ik dat het zombie-element goed is uitgewerkt. Verwacht geen uitleg over het ontstaan van de zombies, maar er wordt wel onthuld waarom Jane merkt dat de zombies zich anders beginnen te gedragen dan voorheen. Ook wordt duidelijk hoe het komt dat de ene na de andere stad valt voor zombiehordes, zelfs als deze als ‘veilig’ worden beschouwd.

Ik ben persoonlijk erg tevreden over het einde van deze serie met het tweede boek. Ik beschouw deze serie dan ook zeker als een aanrader, vooral voor Young Adult lezers.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste Young Adult boeken.
Bekijk mijn lijst met goede zombie series.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Paperback, hardcover, Ebook en luisterboek in het Engels. Ebook is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Paperback, hardcover en Kindle-editie in het Engels.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • iTunes: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • Audible.com: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Deathless Divide van Justina Ireland.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd en als Ebook gelezen met Storytel.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *