Dread Nation

Titel: Dread Nation
Titel Engels: Dread Nation
Genre: Zombie apocalyps, Young Adult
Schrijver: Justina Ireland
Verteller: Bahni Turpin
Uitgever: Balzer + Bray
Duur van het boek: 11 uur en 56 minuten
Alle boeken van deze Dread Nation serie:

Recensie: “Dread Nation” is een spannend boek over een tijd waarin zombies verschijnen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en Jane, een dappere jonge vrouw, moet vechten tegen deze zombies en onrecht in haar wereld. Het verhaal laat zien hoe moeilijk het leven is voor mensen met een andere huidskleur.

Samenvatting van het verhaal

“Dread Nation” van Justina Ireland is een zombie serie die zich afspeelt in een alternatieve geschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de periode van burgeroorlog in Amerika waarbij het Noorden en het Zuiden met elkaar strijden, maar nu staat er een derde leger op: de zombies! Omdat beide legers zich nu plotseling moeten concentreren op de zombies, hebben ze slavernij afgeschaft en vechten beide kanten niet meer tegen elkaar, maar tegen de zombies. Toch betekent dit niet dat jouw leven er beter op is geworden als kleurling. Dat ondervindt Jane McKeene, een jonge Afro-Amerikaanse vrouw, aan den lijve. Zodra Afro-Amerikaanse kinderen oud genoeg worden gevonden, worden ze weggehaald bij hun ouders en moeten ze verplicht naar scholen waar ze leren vechten en zich “netjes” leren gedragen. Het is hun doel in het leven om de witte mensen te beschermen tegen de “shamblers”.

Jane volgt haar opleiding aan Miss Preston’s School of Combat in Baltimore, een instituut dat speciaal is opgericht om jonge gekleurde vrouwen te trainen in de kunst van het doden van zombies. Deze scholen werden gecreëerd door de Native and Negro Education Act, een wet die bedoeld is om gekleurde kinderen te leren vechten tegen de zombiebedreiging. Ondanks haar training, droomt Jane ervan om terug te keren bij haar moeder en daar mee te helpen met de bescherming van het landgoed, maar haar plannen worden onderbroken door een sinistere samenzwering. De wereld is aan het veranderen en haar wereld wordt steeds meer en meer een plek waar gekleurde mensen alleen maar dienen om opgeofferd te worden zodat witte mensen zich veilig kunnen voelen in deze gevaarlijke wereld.

Jane ontdekt door schade en schande hoe corrupt deze samenleving is waarin de rijken en machtigen proberen te profiteren van de chaos die door de zombie-uitbraak is veroorzaakt. Gelukkig heeft ze goed leren vechten op de school waar ze gedwongen naar toe moest gaan, want haar overlevingskansen zijn plotseling minimaal wanneer ze dag in dag uit op de stadspoorten moet werken om de witte mensen van de stad veilig te houden. Iedere dag wordt een strijd om de volgende te halen. Hopelijk weet ze op tijd aan deze situatie te ontsnappen.

Racisme en sociale ongelijkheid in Amerika

Het boek is niet alleen een spannend zombie-avontuur, maar ook een scherpe kritiek op de geschiedenis van racisme en sociale ongelijkheid in Amerika. Het verhaal maakt gebruik van de zombiesetting om belangrijke vraagstukken over racisme, gender en macht aan te kaarten. In het verhaal komt duidelijk naar voren hoe gekleurde mensen worden onderdrukt, zelfs nadat slavernij is afgeschaft. Er worden vele voorbeelden gegeven die tonen hoe het systeem is ontworpen om mensen te indoctrineren en racisme en sociale ongelijkheid te rechtvaardigen. Denk aan de speciale scholen waar elk kind van gekleurde afkomst verplicht naartoe moet en waar hun lot wordt bepaald. Zelfs religie wordt aangegrepen, met preken die stellen dat niet alle mensen gelijk zijn. Ook de wetenschap wordt ingezet om de bevolking op grote schaal te overtuigen van de ongelijkheid tussen mensen.

Jane, als sterke en vastberaden hoofdpersoon, laat het oneerlijke systeem zien dat haar probeert te onderdrukken, terwijl ze tegelijkertijd vecht voor haar eigen overleving en die van haar geliefden in een gevaarlijke en onvoorspelbare wereld.

Personages

Jane McKeene is de hoofdpersoon van het verhaal. Ze is geboren op een plantage in Kentucky en is de dochter van een witte Zuidelijke vrouw. Het is de vraag wie haar vader is, want aangezien de bruingekleurde Jane geboren is uit de baarmoeder van een witte vrouw, is hier duidelijk een schandaal. Wie van de zwarte mannen op hun plantage is haar vader?

Jane handelt vaak overhaast. Gelukkig is ze slim en vindingrijk, omdat ze altijd in de problemen komt door haar onnadenkendheid en temperament. Ze is getraind aan Miss Preston’s School of Combat in Baltimore, waar ze heeft geleerd effectief tegen zombies te vechten. Jane is ook bijzonder scherpzinnig en beschikt over een droog, vaak sarcastisch gevoel voor humor.

Gedurende het verhaal maakt Jane een persoonlijke ontwikkeling door. Eerst is ze een rebelse student die studeert om een betere toekomst tegemoet te kunnen gaan, maar wanneer haar duidelijk wordt dat ze door haar huidskleur geen toekomst heeft en het zeker niet zelf mag bepalen, richt haar rebellie zich tegen alle onrecht die haar en haar vrienden wordt aangedaan. Dit verhaal is dan ook zowel een strijd tegen de zombies als tegen de menselijke corruptie en ongelijkheid.

Katherine wordt langzaam maar zeker een belangrijk personage in het leven van Jane. Zij is een medestudent aan Miss Preston’s School of Combat. Zij is een lichtgekleurde Afro-Amerikaanse vrouw, die vaak voor wit wordt aangezien. Door haar personage komt het onrecht duidelijk naar voren. Zolang de witte mensen weten dat ze van Afro-Amerikaanse afkomst is, wordt ze onderdrukt en heeft ze geen enkele waarde, ondanks haar schoonheid. Maar als ze doet alsof ze wit is, dan is ze gelijk een van de belangrijkste vrouwen in het gebied, omdat ze ook nog eens de mooiste is. Witte mannen vallen over elkaar heen om haar het hof te maken.

Jackson is een jonge zwarte man die een belangrijke rol speelt in het verhaal. Hij komt uit Baltimore en heeft een persoonlijke motivatie die hem drijft in zijn acties gedurende het boek. Hij is charismatisch, slim en heeft een talent voor het vinden van spullen en informatie. Jackson is niet zozeer een strijder zoals Jane en Katherine, maar meer een strateeg, planner, dief en bedrieger. Zijn relatie met Jane is complex; er is een romantische spanning, maar aangezien hij Janes hart niet lang geleden heeft gebroken, laat ze zijn vriendschap niet meer toe.

De setting

Dit verhaal speelt zich af in een politiek strijdperk kort na de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze historische context is van belang omdat het een periode is waarin Amerika zich opnieuw aan het opbouwen is, zowel politiek als sociaal. Het meest opvallende aan de setting is natuurlijk de aanwezigheid van zombies, hier “shamblers” genoemd. Deze wezens zijn opgestaan op de slagvelden van de Amerikaanse Burgeroorlog, waardoor de geschiedenis een drastisch andere wending nam. De strijd tegen zombies is een belangrijk aspect van het leven geworden.
In deze setting verkennen we de manier waarop mensen proberen te overleven in een wereld vol met zombies, maar waarbij de mensheid verdeeld is en verdeeld blijft. In plaats van samen te werken en een sterk front te vormen, wordt de één kreupel gehouden en opgeofferd zonder enige echte kans op overleving, alleen om er zelf beter van te worden. Dit is duidelijk geen maatschappij waarbij de mensheid een echte kans van slagen heeft om de zombiedreiging te overleven.

Mijn mening

Ik vind dit een mooi begin van een nieuwe serie. Ik ben dol op zombie-apocalypsverhalen en ik vind deze twist aan dit genre erg goed. Dit verhaal geeft een geweldige draai aan een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis, terwijl de zombies doen wat ze altijd doen in films en boeken: “shamblen” en een einde maken aan de huidige samenleving. De zombies spelen hun rol, zoals je gewend bent, en laten zien hoe “ziek” een samenleving is als ze zelfs bij het dreigende gevaar van algehele uitsterving aan hun stadspoorten, niet hun vooroordelen opzij kunnen zetten om er samen het beste van te maken. Zelfs wanneer morgen hun laatste dag kan zijn, vinden ze het nodig om vandaag arme drommels te bespotten, onderdrukken en de dood in te jagen en dat nog goedpraten ook!
Dit verhaal laat echt even duidelijk zien waar het op neerkomt als je alleen maar zwart-wit kunt denken. En dat terwijl het verhaal nergens inlevert aan spanning en gevaar.

De schrijver heeft een prima schrijfstijl en weet je van begin tot einde te boeien en je ook van tijd tot tijd mooi te verrassen met de wendingen die ze achter de hand heeft gehouden. Ik vind het ook prachtig hoe menselijk ze Jane als hoofdpersoon neerzet. Nergens doet Jane zich beter voor dan een ander. Ze weet wat haar tekortkomingen zijn en dat ze net zo zondig is als ieder ander, maar vandaag is de dag wat telt en morgen komt pas aan de orde als ze vandaag heeft overleefd!

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste Young Adult boeken.
Bekijk mijn lijst met goede zombie series.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Paperback, Ebook en luisterboek in het Engels. Ebook is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Paperback, Kindle editie en hardcover in het Engels.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • Nextory: Luisterboek in het Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Engels.
  • iTunes: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • Audible.com: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Dread Nation van Justina Ireland.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd en als Ebook gelezen met Storytel.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *