Gozert

Titel: Gozert
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Pieter Koolwijk
Verteller: Floor Paul
Uitgever: SAGA Egmont (luisterboek), Lemniscaat (papieren versie)
Duur van het boek: 5 uur

Recensie: “Gozert” vertelt het verhaal van Ties en zijn onzichtbare vriend Gozert, die samen spannende avonturen beleven in een wereld waar alleen Ties in gelooft.

Samenvatting van het verhaal

Dit verhaal neemt je mee in de wereld van Ties, een jongen met een onzichtbare vriend: Gozert. Deze vriendschap, hoewel onzichtbaar voor anderen, is erg belangrijk voor Ties. Het verhaal gaat over de kracht van verbeelding, maar ook over hoe moeilijk kinderpsychologie kan zijn.

Illustratie van Linde Faas voor het boek Gozert van Pieter Koolwijk.

Ties, de hoofdpersoon, worstelt met de saaiheid van de wereld om hem heen. Zijn leven krijgt kleur en opwinding door de avonturen met Gozert. Met Gozert aan zijn zijde verandert een doodgewone kamer in een betoverend bos, een bed wordt een tent, en elke dag is een avontuur. Deze magische transformaties zijn alleen zichtbaar voor Ties, wat leidt tot misverstanden en conflicten met volwassenen en dit veroorzaakt veel problemen voor zijn ouders.

Het verhaal gaat over het verschil tussen fantasie en realiteit, en hoe een kind dit onderscheid soms op een eigen wijze interpreteert. De avonturen van Ties en Gozert lopen niet altijd soepel. Ties beleeft veel avonturen met Gozert, maar deze avonturen brengen hem vaak in de problemen. Dit leidt tot een spannend en soms hartverscheurend conflict, waarbij zijn ouders worstelen om het gedrag van hun zoon te begrijpen en hem te helpen, zodat hij mee kan komen in onze samenleving.

Het verhaal wordt heel sneu wanneer zijn ouders besluiten dat het tijd is om afscheid te nemen van Gozert. Ties wordt naar een instelling gebracht waar hij moet leren om zonder zijn onzichtbare vriend te leven. Deze ervaring brengt Ties in een wereld van echte en ingebeelde sprookjesachtige avonturen, maar hij leert er ook de harde werkelijkheid.

“Gozert” is niet alleen een verhaal over fantasie en avontuur, maar het gaat ook over het verlangen om begrepen en geaccepteerd te worden.

Fantasie en realiteit

Het verhaal van “Gozert” laat ons een dunne lijn als grens tussen fantasie en realiteit zien. Ties vindt troost en avontuur in zijn onzichtbare vriend Gozert, een jongen die niemand anders kan zien. Dit unieke aspect van het verhaal roept allerlei vragen op over de kracht van verbeelding. Het laat ons zien hoe een kinderlijke geest de realiteit kan buigen en vervormen tot een wereld vol wonderen en mogelijkheden, vol met trollen, monsters en draken.

Het verhaal geeft een voorbeeld van hoe kinderen kunnen omgaan met hun emoties en de wereld om hen heen door middel van hun fantasieën. Het boek laat zien waarom het belangrijk is om de verbeeldingskracht van kinderen te koesteren en daarbij hun begrip van de werkelijkheid te begeleiden.

Kan ik op mijn ouders rekenen?

In het verhaal krijgen we te zien hoe het gaat tussen Ties en zijn ouders, en hoe de mensen om hen heen op Ties reageren. We zien hoe moeilijk het soms kan zijn in een gezin, vooral wanneer het gezin geconfronteerd wordt met unieke uitdagingen zoals die van Ties. Het verschil in hoe zijn beide ouders reageren op zijn avonturen en verbeeldingswereld is ook mooi om te zien.

De vader van Ties lijkt meer begrip te tonen voor Ties. Hij kan zijn fantasie zelfs waarderen. Zijn moeder daarentegen lijkt meer gericht op de realiteit en de noodzaak voor Ties om zich aan te passen aan de normen van de samenleving. Deze situatie in “Gozert” laat een voorbeeld van de uitdagingen zien waarmee veel gezinnen te maken krijgen. Het gaat over het vinden van een balans tussen het ondersteunen van de unieke kwaliteiten van een kind, terwijl je ook je kind wil voorbereiden op de realiteiten van de wereld.

Boek vol fantasie en avontuur

Illustratie van Linde Faas voor het boek Gozert van Pieter Koolwijk.

“Gozert” is een boek dat barst van de avonturen en spannende momenten, perfect voor kinderen die houden van een beetje opwinding in hun verhalen. Ties en zijn onzichtbare vriend Gozert beleven samen de wildste avonturen, waarbij hun verbeelding de grenzen van de realiteit voorbij gaat. Ze besluipen een trol en proberen hem te slim af te zijn met slootwater, ze wagen een poging om een “pot der saaiheid” te stelen uit een museum om de bezoekers te bevrijden van verveling, en ze trotseren kind etende monsters om hulpeloze kinderen te redden.

Deze missies, klinken natuurlijk geweldig, maar worden door de buitenwereld heel anders gezien. Zo is een museum natuurlijk niet blij wanneer iemand een kostbare pot probeert te stelen. Deze acties brengen Ties en zijn ouders in lastige situaties, zoals wanneer ze door de bewaking naar de museumdirecteur worden gebracht. Ook de ’trollen’ en ‘monsters’ die Ties aanvalt, leiden tot bezorgde telefoontjes van volwassenen die zich belaagd voelen.

Ja, ik ben anders. En wat dan nog?!

Ties wil geaccepteerd worden zoals hij is, een gevoel dat velen van ons kunnen begrijpen. Ties weigert te accepteren dat Gozert slechts een product van zijn fantasie is. Voor hem is Gozert net zo echt als iedereen om hem heen, alleen onzichtbaar voor anderen. Deze onzichtbaarheid betekent niet dat Gozert niet ‘echt’ is, maar niemand is het met hem eens.

Ties wordt geconfronteerd met onbegrip en wordt als ‘anders’ bestempeld omdat hij dingen ziet die anderen niet kunnen zien. In zijn ogen is het niet hij die een probleem heeft, maar de rest van de mensen, omdat zij niet in staat zijn de wonderlijke wereld te zien die hij wel ziet. Dit leidt tot een conflict in het verhaal: de strijd van Ties om zijn waarheid te bewijzen in een wereld die weigert te geloven in het onzichtbare. Mensen willen niet geloven wat ze niet zelf kunnen zien.

De pogingen van Ties om Gozerts bestaan te bewijzen maakt zijn probleem alleen maar groter. Zijn vastberadenheid om te bewijzen dat hij niet gek is, wordt door anderen juist gezien als een teken dat hij hulp nodig heeft. Dit zorgt voor een hartverscheurende situatie waarin Ties zich niet alleen onbegrepen voelt, maar ook geïsoleerd van degenen die beweren het beste voor hem te willen.

Lees onderaan een fragment uit het boek, bekijk een inkijkexemplaar of luister naar een fragment.

Mijn mening

Het verhaal van “Gozert” heeft op mij een diepe indruk gemaakt, maar ik heb het gevoel dat de leeservaring beter zou zijn geweest met het fysieke boek in plaats van het luisterboek. Hoewel het ook zonder de illustraties een prachtig verhaal is, voelt het vooral als een droevig en op sommige momenten verontrustend verhaal. De manier waarop Ties de wereld ziet en reageert, vooral in het begin, waar hij mensen als trollen, heksen en kinderetende monsters ziet, maakt het duidelijk waarom zijn ouders hem naar een instelling brengen. Deze gebeurtenissen zijn zowel verontrustend als hartverscheurend.

In de instelling wordt het verhaal nog droeviger. Niemand gelooft Ties over Gozert en hij kan het niet bewijzen. Dan ontmoeten we Luna, een meisje dat ook haar eigen problemen heeft. Zij en Ties zijn bijzondere personages, maar hun situatie in de instelling, vooral met de dreiging van overplaatsing naar een afdeling met zware medicatie, maakt het verhaal zeer droevig.

Zonder de illustraties vond ik het eerste deel van het verhaal verontrustend en droevig. Ik denk dat de illustraties het verhaal misschien een lichtere toon hadden gegeven. Maar later in het verhaal verandert de toon en zien we de liefde en toewijding van de ouders van Ties, vooral zijn moeder, die uit bezorgdheid handelt maar altijd het beste voor heeft met haar zoon.

Het verhaal stelt belangrijke vragen over normen in onze samenleving en hoe we omgaan met mensen die anders zijn. Het laat zien dat anders zijn niet gek is, maar gewoon anders.

Ik geef dit boek 4.5 van de 5 sterren, maar misschien had ik het vijf sterren gegeven als ik de leesversie met illustraties had ervaren. Het is zeker een prachtig boek dat je als lezer uitdaagt om na te denken over het accepteren van een ander. Tegelijk wil ik ook even laten weten hoe goed de verteller het luisterverhaal vertelt. Ze doet het geweldig! Maar ik raad je wel aan om kinderen dan ook tijdens het luisteren mee te laten kijken met de illustraties in het boek. Ik denk dat dit helpt om het verhaal “lichter” over te brengen.

Vind hier mijn lijst met de mooiste kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Paperback, hardcover en luisterboek in het Nederlands. (Luisterboek gratis in Kobo Plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Paperback en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Luisterboek in het Nederlands.
Recensie: Gozert van Pieter Koolwijk.
Fragment / inkijkexemplaar uit Gozert van Pieter Koolwijk.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *