Een jongen met de naam Kerstmis

Titel: Een jongen met de naam Kerstmis
Titel Engels: A Boy Called Christmas
Genre: Leuk voor kinderen, kerstverhaal
Schrijver: Matt Haig
Verteller (Nederlands): Job Schuring
Verteller (Engels): Stephen Fry
Duur van het boek (Nederlands): 4 uur 38 minuten
Duur van het boek (Engels): 4 uur 32 minuten

Recensie: Een jongen genaamd Nikolas, met als bijnaam Kerstmis, beleeft avonturen vol magie en uitdagingen. Ontdek hoe hij de beroemde Vader Kerstmis wordt.

Samenvatting van het verhaal Een jongen met de naam Kerstmis

Dit is het verhaal van Nikolas, een jongen met de bijnaam Kerstmis. Dit verhaal gaat over zijn leven met zowel droevige als fijne momenten en laat zien hoe hij van Nikolas verandert in Vader Kerstmis. Nikolas woont alleen met zijn vader in het bos. Ze hebben het zwaar, want Nikolas vader verdient niet veel geld, maar ondanks dat zijn ze wel gelukkig samen.

Tot nu toe is zijn leven moeilijk en verdrietig geweest door het verlies van zijn moeder, maar ook omdat ze zo arm zijn en het leven zo zwaar voor hen is. Voordat we uitkomen bij de Vader Kerstmis die we allemaal wel kennen als de Kerstman, heeft Nikolas nog een lange weg te gaan, waarbij er ook hier en daar verdriet en pijnlijke waarheden komen kijken.

Zijn vader gaat op een expeditie op zoek naar het elfendorp Elfhelm. Zijn tante Carlotta komt op Nikolas passen. Maar zijn tante is zo vreselijk dat Nikolas maanden later besluit zijn vader te gaan zoeken. Onderweg redt hij een rendier, Blitzen, en sluiten ze een innige vriendschap. Dankzij Blitzen ontdekken ze het elfendorp, maar dit is het begin van één van de moeilijkste en verdrietigste momenten uit zijn leven, want de elfen zijn niet zo vrolijk en openhartig als Nikolas altijd heeft gedacht. Ze hebben een gruwelijke hekel aan mensen, jong en oud!

Ontdek in dit verhaal hoe Nikolas uiteindelijk Vader Kerstmis zal worden.

Bron: Netflix film A Boy Called Christmas.

Setting

Wat een heerlijke setting biedt dit verhaal! De schrijver schildert beeldende plekken voor ons, van piepkleine huisjes in een prachtig bos tot het beklimmen van besneeuwde bergen en natuurlijk het elfendorp.

Bron: Netflix film A Boy Called Christmas.

Een jongen met de naam Kerstmis

Nikolas is het hoofdpersonage van dit verhaal en dat is natuurlijk prachtig, want hiermee krijgen we het verhaal van Vader Kerstmis, maar dan toen hij nog een kind was. Hoe was hij als kind? Wat heeft hij als kind beleefd en waarom besloot hij om elk jaar cadeautjes te geven aan alle kinderen op de wereld?
Nikolas is een lieve en zorgzame jongen die toch ook moeilijke beslissingen kan nemen. Altijd kiezen voor wat juist is, kan je soms in pijnlijke situaties brengen. En toch weet Nikolas je in dit verhaal te inspireren om het geluk in jezelf te zoeken.

Illustratie Chris Mould bij het boek Een jongen met de naam Kerstmis van Matt Haig.

Elfen, trollen en vliegende rendieren

Dit verhaal biedt, naast de gewone mensen, ook bijzondere wezens, zoals de elfen in het elfendorp, maar ook de andere wezens die in het barre noorden wonen. Er zijn ook dorpen met feeën en trollen. We ontdekken hoe het komt dat de rendieren kunnen vliegen, want oorspronkelijk waren de rendieren in dit verhaal doodgewone rendieren.

Illustratie van een trol van Chris Mould bij het boek Een jongen met de naam Kerstmis geschreven door Matt Haig.

Magie

Magie speelt een grote rol in dit verhaal en het motto is: onmogelijk bestaat niet. Iets is alleen onmogelijk totdat je begrijpt hoe je het mogelijk kunt maken. De elfen beschikken over magie, en daardoor ontdekken we het bekende verhaal van hoe de rendieren kunnen vliegen en waarom de Kerstman niet ouder wordt. Ook leren we hoe hij in één nacht de wereld rondvliegt.

Goed en slecht

In dit verhaal zijn de personages niet goed of slecht. Het gaat eerder om hoe ze zich gedragen. Iemand die van binnen goed is, kan toch slechte dingen doen uit wanhoop en verdriet. Vergeving speelt dan ook een grote rol in dit verhaal. Elfen worden net zo complex beschreven als mensen. Soms doen ze goede dingen, soms slechte. Om het simpel te stellen: sta je dit jaar op de lijst van namen bij ‘lief’ of bij ‘stout’ genoteerd?

Meer weten over het boek? Bekijk een inkijkexemplaar of luister naar een fragment van het verhaal.

Van dit verhaal is een film gemaakt door Netflix. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Mijn mening

Ik vind dit een mooi verhaal over een prachtig personage. In dit verhaal krijgen we een mooi uitgewerkt oorsprongsverhaal over Vader Kerstmis. Het verhaal is niet alleen maar een verhaal vol geluk en magie. Het is heel menselijk en toont dat het leven niet altijd even makkelijk is en dat er zelfs veel pijn en verdriet kan zijn. Maar je kunt altijd hoop koesteren en geloven in het onmogelijke.

Het is verfrissend om eens geen verhaal te hebben over slechteriken die verslagen moeten worden. Personen die slechte daden doen, kunnen toch inzien dat ze zich ook anders kunnen gedragen.

Dat betekent niet dat iedereen altijd ineens ‘goed’ wordt, maar boontje komt toch om zijn loontje. Dit ontdekt ook de tante die een gruwelijke hekel heeft aan kinderen en eigenlijk aan iedereen die zich gelukkig gedraagt.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Hardcover, Ebook en luisterboek in het Nederlands. Ebook en luisterboek zijn gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Een jongen met de naam Kerstmis is een kerstverhaal van Matt Haig.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *