Meet Me Under the Mistletoe

Titel: Meet Me Under the Mistletoe
Genre: Romance, kerstverhaal
Schrijver: Jenny Bayliss
Verteller (Engels): Heather Long
Duur van het boek (Engels): 11 uur 26 minuten

Recensie: Een hartverwarmend verhaal over het vinden van liefde, het versterken van vriendschappen en familiebanden tijdens de kerstperiode, vol romantiek en winterse charme.

Samenvatting

‘Meet me under the mistletoe’ van Jenny Bayliss bestaat uit een romantisch winterdecor met een feestelijk kerstthema, waarin zelfs winterplanten zoals helleborus een betoverende rol spelen.

Hoofdpersonage Nory Noel, eigenaresse van een sfeervolle tweedehands boekwinkel, brengt de liefde voor boeken naar boven in dit verhaal. Ze kan het niet helpen op de mooiste boeken te strelen en eraan te ruiken. Haar avontuur begint wanneer ze wordt uitgenodigd voor een verblijf in een sprookjesachtig kasteel voor de bruiloft van twee dierbare vrienden.

Dit verhaal gaat over een vriendengroep die elkaar uit het oog hebben verloren na hun schooltijd en die na jaren van afstand weer bijeenkomt. Als kind hebben ze op dezelfde kostschool gezeten. Daar waren ze heel hecht. Daarna hebben ze elkaar uit het oog verloren totdat een van hen zelfmoord had gepleegd. Uit schrik hebben ze elkaar beloofd om voortaan weer als vrienden door het leven te gaan, omdat ze het vreselijk vinden dat ze al één van hen hebben verloren.

Te midden van deze achtergrond van hernieuwde vriendschap, bloeit een onverwachte romance op, wanneer Nory tot haar verbazing stuit op de charmante beste vriend van haar broer, een man op wie ze als jong meisje altijd heimelijk verliefd is geweest. Hoewel het verhaal vooral over deze romance gaat zijn er veel thema’s die aan bod komen in dit verhaal, waardoor het verhaal verrijkt wordt met meer dan alleen maar romantische momenten.

De setting

In het verhaal wordt het wintergevoel prachtig tot leven gebracht. Niet alleen door de aanhoudende kou, die als een terugkerend thema door het verhaal loopt, maar ook door de sfeervolle beschrijving van winterse tradities, zoals het ’s nachts spelen in de sneeuw.

De mooie winterbloeiers zoals de helleborus, cyclamen en meer worden zo mooi beschreven dat ik helemaal zin krijg om snel cyclamenzaden te bestellen om het komende jaar mijn eigen cyclamen te zaaien. Dit jaar zal ik zeker ook mijn helleboruszaden niet vergeten uit de kast te halen!

De magie van de kerstdagen wordt extra benadrukt door de sfeervolle inrichting van de etalage van Nory’s boekwinkel, gehuld in kerstthema. Dit alles wordt versterkt door de hartverwarmende familiebijeenkomsten waar naar uit wordt gekeken.

De personages

In dit verhaal ontmoeten we de mensen die een grote rol spelen in het leven van Nory. Aan de ene kant hebben we Nory met haar rijke vrienden van de kostschool. Ondanks haar niet-rijke afkomst, kon zij vroeger een school bijwonen dankzij een speciaal programma. Hoewel zij een sterke band met deze vriendengroep heeft, blijft het toch duidelijk dat zij de ‘boerendochter’ is in deze groep.

Opvallend in het verhaal is het contrast tussen Nory’s nuchtere familieachtergrond en de aristocratische wereld van haar schoolvrienden. Haar vader, broer en de beste vriend van haar broer koesteren een diepgewortelde aversie tegen de elite, wat zorgt voor boeiende interacties en een kijkje in de vooroordelen en misverstanden tussen verschillende sociale klassen.

Dit verhaal biedt een insta love tussen Nory en Isaac, waarbij ze in een korte tijd steeds weer nieuwe hobbels moeten overwinnen. Telkens vraag je je af, zal deze hobbel te groot zijn om te overwinnen?

Een slechte vriend

In dit verhaal komen verschillende thema’s aan bod, waaronder het gedrag van de vriend Guy. Hij gedraagt zich als een onverbeterlijke rokkenjager en leugenaar, wat door zijn vrienden wordt opgemerkt. Maar, uit een misplaatst gevoel van loyaliteit spreken ze hem niet op zijn gedrag aan en dekken ze zijn leugens toe.

Het verhaal stelt een belangrijke vraag: hoe ver gaat loyaliteit? Het verhaal kijkt naar de grenzen van vriendschap en de verantwoordelijkheid van omstanders. Wanneer wordt het gedogen van iemands gedrag medeplichtigheid? Er is een dunne lijn tussen trouw blijven aan een vriend en het onbewust aanmoedigen van verkeerd gedrag door zwijgen en nalaten van ingrijpen.

Racisme 

In het verhaal worden verschillende momenten van racisme subtiel maar krachtig aangekaart. Het verhaal biedt vaak korte momenten met zowel het bespreken van het verleden als de momenten in het heden met voorbeelden van racisme. Deze momenten worden belicht door de ogen van verschillende personages, wat een veelzijdig beeld geeft van dit complexe thema.

Een personage worstelt bijvoorbeeld met schuldgevoelens over zijn racistische gedrag in zijn jeugd, wat leidt tot het nu alsnog zijn excuses willen aanbieden. Dit laat een belangrijke groei en bewustwording zien. In een andere scène wordt een vrouw, niet-wit, onterecht aangesproken als lid van een arm gezin, terwijl zij juist de rijkste van de groep is. Dit moment legt de vooroordelen bloot die vaak onbewust plaatsvinden.

Therapie

In het verhaal komen momenten naar voren waarin de personages er totaal doorheen zitten. De impact van therapie wordt ook duidelijk gemaakt. Het begint met de diepe wonden die zijn achtergelaten door de zelfdoding van een vriend jaren geleden, een gebeurtenis die voelbaar blijft gedurende het hele verhaal. Deze tragische gebeurtenis is de drijvende kracht achter de daden van de vriendengroep, die zich nu meer dan ooit aan elkaar verbonden voelen.

Hun onderlinge trouw en de pogingen om elkaar in moeilijke tijden te ondersteunen worden prachtig weergegeven. Er wordt benadrukt hoe belangrijk het is om over problemen te praten met een professional, zoals een coach of therapeut. Er wordt vooral ingegaan op de moeilijkheden die de mannen uit rijke families ondervinden om te communiceren over hun gevoelens, vaak als gevolg van ongezonde gezinsdynamieken. Het verhaal moedigt aan om open te staan voor het uiten van emoties en het zoeken van hulp, in plaats van toevlucht te zoeken in bijvoorbeeld alcohol.

Ieder huis heeft zijn kruis

Iedereen in dit verhaal worstelt met zijn eigen problemen. Elk personage wordt geconfronteerd met eigen uitdagingen die hun levens ingewikkeld maken. Zo zien we bijvoorbeeld familieperikelen tijdens de feestdagen tot leven komen, met twee oma’s die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Maar ook intiemere kwesties komen aan bod, zoals de angst om zich te binden in een betekenisvolle relatie of de voortdurende onenigheid tussen een broer en zus die maar geen gemeenschappelijke grond kunnen vinden.

Deze verhaallijnen benadrukken een universele waarheid: niemand is vrij van problemen.

Mijn mening

Ik vind dit een mooi verhaal over het vinden van nieuwe liefde, het herstellen en verdiepen van vriendschappen en het versterken van familiebanden, tijdens deze kerst.
Hoewel het verhaal een romantisch verhaal is, vind ik dat dit verhaal meer betekenis biedt dan alleen een simpele romance.
Ik heb genoten van de winterse en kerstachtige setting van het verhaal. Heerlijk om tijdens de koude winterdagen te lezen.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met romantische boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Meet Me Under the Mistletoe is een kerstromance van Jenny Bayliss.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *