The Noel Diary – Netflix film

Om wat kerstsfeer te proeven in boeken en films heb ik het boek The Noel Diary gelezen en daarna de film gekeken op Netflix. Hoewel het verhaal van de film en het boek redelijk overeenkomen, zijn er toch opvallende verschillen. Het boek gaat vooral over mishandeling en verwaarlozing door de mensen die het dichtst bij je staan. Het gaat over wat de personages in hun jeugd hebben meegemaakt door toedoen van hun ouders en de pijn die nu, na al die jaren, nog steeds voelbaar is en hun levens bepalen.
In de film is dit thema in zijn geheel weggelaten en is het vooral een romcom rond de kerstperiode.

Samenvatting van The Noel Diary op Netflix

Jake Turner keert voor het eerst naar zijn oude huis terug sinds hij het op zijn 17e heeft verlaten. Zijn moeder is overleden en heeft hem haar huis en al haar bezittingen achtergelaten. Doordat zijn moeder een verzamelstoornis had, wacht hem een grote taak om het huis op te ruimen. Terwijl hij in het huis opruimt, komt een jonge vrouw, Rachel, langs. Zij is op zoek naar haar biologische moeder. Haar moeder schijnt vroeger de oppas te zijn geweest van de Turners. Jake kan zich dit niet meer herinneren, maar de buurvrouw meent zich wel een jonge oppas te herinneren, een meisje van 17 jaar oud. Jakes vader zou hen vast meer over de identiteit van haar moeder kunnen vertellen. Dit wordt wel erg pijnlijk voor Jake, want hij heeft helemaal geen behoefte meer aan contact met zijn vader. Aangezien zijn vader hem als kind heeft verlaten en hem een moeilijke jeugd bij zijn moeder heeft laten ervaren, wil hij nu op zijn beurt niets meer met zijn vader te maken hebben. Maar voor Rachel durft hij een poging te wagen.
Ze rijden samen naar zijn vader in de hoop dat Rachel ontdekt wie haar moeder is en waar ze haar kan vinden.
Wanneer je samen zoveel beleeft, kan er een vonk overspringen. Zo vind je soms onverwachts liefde in moeilijke tijden.

Bekijk de trailer van de film hieronder.

Boek VS film

De film biedt een luchtige romcom in een kerstsetting. Kerst speelt een grote rol met mooie sfeerscènes in de film. Zo beleven Jake en Rachel een gezellige avond tijdens een kerstviering voor de buurt.

Bron: Film The Noel Diary te zien op Netflix.

Het zelf omhakken en optuigen van een kerstboom met lichten vormt een prachtige scène. Wat dat betreft komt de sfeer van kerst duidelijker naar voren in de film.
Wil je meer diepgang dan raad ik je het boek aan. Er steekt veel meer verhaal achter de personages Jake en Rachel. Hun achtergrondverhaal gaat veel verder dan de film laat zien. Hun verhaal is weliswaar treurig, maar prachtig geschreven.
De luisterboekversie biedt ook nog eens als extra dat het door de schrijver zelf wordt voorgelezen. De schrijver toont een kwetsbaarheid in Jacob (zo heet hij in het boek) als hoofdpersonage en dat hoor je terug in de stem van de schrijver zelf die het woord voert en daarmee het gevoel van zijn eigen verhaal en vertelling perfect weergeeft.
Verder kaart het boek ook het geloof aan. Je krijgt voorbeelden van gezinnen die hun huis openstellen voor hun naasten die hulp nodig hebben en de hulp die hierbij geboden wordt is van onschatbare waarde. Je krijgt ook voorbeelden van ouders die hun kinderen de rug toekeren in naam van hun geloof.

Mijn mening

Ik geef de film een voldoende en het boek een ruim voldoende tot goed.
Het boek behandelt mooi hoe je pijn en verdriet loslaat en geluk in je leven toelaat. Er wordt nadruk gelegd op het beseffen dat je waardevol bent en dat je een goed leven vol geluk verdient. Dit ontbreekt in de film, die voelt als een uitgeklede versie van het boek.
De film is een simpele romcom. Het verhaal verloopt prima en geeft wel voldoende kijkplezier. Zoals mijn man het zegt: “Het doet wat het moet doen.”

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *