The Noel Diary

Titel: The Noel Diary
Genre: Roman, romance, kerst
Schrijver: Richard Paul Evans
Verteller: Richard Paul Evans
Duur van het boek: 4 uur 57 minuten

Recensie: Een beroemde schrijver keert terug naar zijn ouderlijk huis en ontmoet een vrouw die hem helpt zijn pijnlijke verleden te confronteren en te overwinnen. Samen ontdekken ze liefde en genade te midden van oude wonden.

Samenvatting van The Noel Diary

Jacob Churcher is een beroemde schrijver van liefdesverhalen. Aan het begin van dit verhaal wordt hij geïnterviewd. Dit interview verloopt niet zo goed zoals normaal, aangezien de journalist de kerstdagen als insteek heeft gekozen. Ze wil het publiek de inzicht geven van hoe kerst is en vroeger was voor deze beroemde schrijver. Jacob kan hier geen mooi verhaal over vertellen zoals zij ongetwijfeld had gehoopt, sterker nog wanneer hij eerlijk antwoord geeft over welke kerstdag hem altijd is bijgebleven, verbleekt haar gezicht van pure schrik dat hij zo’n vreselijke kerstdag als kind heeft meegemaakt. Zijn uitgever zal straks vast niet blij zijn wanneer het stuk over hem gepubliceerd wordt!

Hoewel Jacob vooraf had gedacht dat hij zijn kerstdagen net als altijd in rust en eenzaamheid zal vieren, verloopt het dit jaar toch behoorlijk anders. Zijn moeder blijkt twee weken geleden te zijn overleden en heeft haar huis en al haar bezittingen aan hem achtergelaten. We hebben het over de vrouw die hem zo’n nare kerstdag in zijn jeugd heeft gegeven en hem, toen hij 16 jaar oud was, het huis uit heeft gezet, door al zijn spullen voor het huis te plaatsen. Nu gaat hij weer als volwassen man terug naar haar huis, ditmaal om alles af te ronden en hopelijk zal hij antwoorden vinden op de vragen die hij zichzelf nooit heeft durven stellen.

Hij ontdekt veel over zijn verleden. Blijkbaar heeft hij veel herinneringen verdrongen. Hij staat niet alleen in zijn zoektocht naar zijn verleden. Er staat een jonge dame op de stoep die op zoek is naar haar biologische moeder. Dit huis is haar enige aanknopingspunt. Het is duidelijk dat ze hier aan het juiste adres is, want zij lijkt sprekend op de vrouw in zijn dromen, maar hij kan zich geen zwangere vrouw herinneren, die destijds bij hen in huis woonde. Toch blijkt dat wel het geval te zijn. Ze vinden zelfs het dagboek van haar moeder tussen al het puin in het huis. Deze jonge vrouw, Rachel, lijkt precies te zijn wat hij nodig heeft om het verleden onder ogen te komen.

Bron: Film The Noel Diary te zien op Netflix.

Setting

Dit verhaal speelt zich af in de winterperiode, wanneer de wereld uitkijkt naar de kerstdagen. Voor Jacob hebben deze dagen geen betekenis, omdat hij niemand heeft om ze mee te vieren. Hoewel hij ze niet viert drukt hij toch niemands pret en is hij altijd bereid de mensen om hem heen te helpen en te doen wat hij kan om hen gelukkig te maken. Het weer en vooral de sneeuw speelt ook een rol in dit verhaal. Het maakt dat dit verhaal net even extra tot de verbeelding spreekt.

De schrijver zelf

De verteller van het luisterboek is de schrijver zelf, wat een extra dimensie geeft aan de leesbeleving, aangezien het verhaal over een wereldberoemde schrijver gaat en je samen met hem in zijn verleden en ook in zijn eigen leven duikt. De schrijver toont een kwetsbaarheid in Jacob als hoofdpersonage en dat hoor je terug in de stem van de schrijver zelf die het woord voert en daarmee het gevoel van zijn eigen verhaal en vertelling perfect weergeeft.
Het hoofdpersonage is een prachtige man die niet alleen mooi van buiten is, maar ook van binnen. Bij elk contact met hem, lijkt het alsof je zijn hart en ziel ziet.

Mishandeling

Dit verhaal gaat over mishandeling en verwaarlozing door de mensen die het dichtst bij je staan, zoals de moeder van Jacob, evenals de ouders van Noel, die zich schamen voor haar zwangerschap. In plaats van haar te steunen in deze moeilijke situatie op haar jonge leeftijd, zijn ze vooral bezorgd over hun eigen reputatie. Ook het personage Rachel is niet ongeschonden door het leven gekomen. Dit maakt het verhaal ook zo treurig. Wanneer kinderen keer op keer diep gekwetst worden door de mensen die hen horen te beschermen kan dit diepe littekens nalaten die zelfs in hun volwassen leven nog sporen nalaten.

Genade

Het concept genade komt mooi aan bod in het verhaal. Centraal staat dat iedereen weleens fouten maakt en dat sommige fouten groter kunnen zijn dan anderen, maar juist daar speelt genade een belangrijke rol. Het wordt mooi gebracht als onderdeel van een proces dat heling kan brengen.

Bron: Film The Noel Diary te zien op Netflix.

Romance

Hoewel het verhaal al vrij zwaar is komt er ook een kerstromance bij om de hoek kijken. Rachel is een prachtige vrouw, maar ze is verloofd. Jacob is een geweldige vent, maar hij beschermt zijn hart, omdat hij ergens nog steeds denkt dat hij niet beminnelijk is. Als zelfs zijn moeder niet van hem kon houden, hoe kan dan een andere vrouw dat wel?
Je ziet hier dus welke complicaties overwonnen moet worden in dit verhaal.

Het verhaal is verfilmd en de film is te zien op Netflix. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Mijn mening

Ik vind dit een mooi boek over het loslaten van pijn en verdriet en het durven vastgrijpen van het leven. De personages in dit verhaal leven al het grootste deel van hun leven met hun pijn, verdriet en/of schuldgevoel en in dit verhaal komen ze allemaal op het punt dat het tijd is om andere keuzes te maken. Dit begint met het besef dat je waardevol bent en dat je een goed leven vol geluk verdient.

De schrijver weet de gevoelens van de personages heel mooi en rauw te beschrijven. Hij brengt deze woorden op een prachtige wijze en met veel wijsheid over.
Ik heb dit boek gekozen nadat ik op Netflix zag dat er een filmversie te zien was. Het leek me een gezellige romcom in kerstsfeer en dat klopt ook wel voor de filmversie, maar dit boek biedt veel meer diepte dan dat. Het is geen lichte kerst romcom kost. Niet gelijk denken dat het verhaal te zwaar is, maar het boek is wel serieuzer dan de film.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met romantische boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: The Noel Diary is een kerst roman van Richard Paul Evans.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *