The Body at Rookery Barn

Titel: The Body at Rookery Barn
Genre: Misdaad, mysterie
Schrijver: Kate Hardy
Verteller: Tamsin Kennard
Uitgever: Storm Publishing
Duur van het boek: 8 uur 4 minuten

Recensie: In ‘The Body at Rookery Barn’ ontdekt Georgina Drake, een dove weduwe, een lichaam in haar gastenverblijf en onderzoekt samen met haar vriendinnen een moordmysterie in een pittoresk dorpje.

Samenvatting van The Body at Rookery Barn

“The Body at Rookery Barn” van Kate Hardy speelt zich af in het schilderachtige dorpje Little Wenborough. Het verhaal volgt Georgina Drake, die na de dood van haar man, naar het dorp is verhuisd en een onverwachte ontdekking doet in het gastenverblijf bij haar huis.

Het rustige leven van Georgina neemt een dramatische wending als ze het lichaam van haar gast, Roland Garnett, vindt in het gastenverblijf. Deze ontdekking is het begin van dit murder mystery verhaal. Wat nog vreemder is, Georgina hoort de stem van een onzichtbare vrouw in het huis, wat leidt tot de ontdekking dat deze stem toebehoort aan de geest van een 18-jarig meisje dat lang geleden in het huis overleed. Waarom kan ze nu ineens deze geest horen? Zou het aan haar nieuwe gehoorapparaten liggen?

Roland Garnett blijkt een onaangename figuur te zijn geweest die jonge vrouwen lastigviel, wat leidt tot meerdere verdachten, waaronder Georgina en haar vriendinnen, die allemaal een motief lijken te hebben volgens de politie-inspecteur. Al snel blijkt dat Roland vergiftigd is met oleander, een gif afkomstig uit de tuin van Sibby, een van de vriendinnen van Georgina.

Georgina en haar vriendinnen, elk met hun eigen bedrijf en reputatie op het spel, besluiten samen te werken om de waarheid te achterhalen. Dit team van amateurdetectives probeert hun onschuld te bewijzen en de echte moordenaar op te sporen, om zo de politie te helpen met hun onderzoek.

Het mysterie

Nadat Georgina Drake het lichaam van Roland Garnett in haar gastenverblijf vindt, wordt ze geconfronteerd met een puzzel. Roland, bekend om zijn ongewenste avances naar jonge vrouwen, blijkt te zijn vergiftigd met oleander, een gif afkomstig uit de tuin van Georgina’s vriendin Sibby. Dit roept vragen op: Wie zou Roland willen vermoorden, en waarom? Terwijl Georgina en haar vriendinnen samenwerken om hun eigen onschuld te bewijzen, ontdekken ze dat Roland bij niemand geliefd is. Niet bij zijn buren, niet op zijn werk en hij had geen vrienden. Ze ontdekken veel mensen met een motief, maar wie heeft een motief dat sterk genoeg is om een moord te plegen?

De setting

De Setting:

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het pittoreske Little Wenborough. Aangezien het slachtoffer hier een paar weken het gastenverblijf van Georgina had gehuurd, maken de vriendinnen samen een uitstapje naar zijn woonplek om daar een mogelijke dader op te sporen.
Centraal in de setting staat het gastenverblijf van Georgina Drake, een plek die zowel gezelligheid als mysterie uitstraalt, doordat het een plaats delict is geworden en de aanwezigheid van een geest in het huis.
Prachtige tuinen spelen een rol in het verhaal. Voor liefhebbers van tuinieren is het een genot om de beschrijvingen van deze tuinen te lezen.

De personages

Georgina Drake, een moderne Miss Marple

Georgina Drake is de hoofdpersoon van het verhaal. Ze doet denken aan Agatha Christie’s Miss Marple. Na het overlijden van haar man verhuist Georgina naar Little Wenborough en in dit verhaal is zij het middelpunt van een moordmysterie. Als een dove vrouw die onlangs nieuwe gehoorapparaten heeft gekregen, biedt Georgina een eigen perspectief in het detectivewerk. Haar scherpe waarnemingsvermogen, het vermogen om subtiele aanwijzingen op te merken en verbanden te leggen, maken haar tot een uitstekende amateurdetective.

Net als Miss Marple gebruikt Georgina haar intuïtie en kennis om de puzzelstukjes van het mysterie in elkaar te passen. Haar vriendelijkheid en empathie stellen haar in staat om informatie te verzamelen die anderen over het hoofd zien. Ondanks het persoonlijke verlies en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd wordt, blijft Georgina veerkrachtig en vastberaden. Haar karakter is inspirerend, waardoor je als lezer makkelijk met haar kunt identificeren en haar avonturen kunt volgen.

Doris is een geest

Doris is een geest. Ze is een onzichtbare personage, dat alleen door Georgina gehoord kan worden. Dit voegt een bovennatuurlijke laag toe aan het verhaal. Doris is als jonge meid tragisch overleden in hetzelfde huis waar Georgina nu woont. Haar aanwezigheid is niet alleen mysterieus, maar biedt ook een stukje gezelligheid en troost. Zowel Doris als Georgina vinden troost bij elkaar, maar deze serie zal waarschijnlijk als rode draad de dood van Doris als mysterie hebben.

Aantrekkelijke politie-inspecteur

De politie-inspecteur die belast is met het onderzoek naar de moord op Roland Garnett biedt ook zijn verhaal voor deze serie. Hij heeft een verleden waarin hij veel pijn en verdriet heeft ervaren, waardoor hij zijn toevlucht zocht bij alcohol. Deze moeilijke periode heeft tot zijn scheiding geleid. Nu voelt hij romantische gevoelens voor Georgina Drake, maar zo lang het onderzoek loopt, gaat dat natuurlijk niet. Zijn karakter biedt een mix van professionaliteit en persoonlijke charme, wat hem een boeiend en veelzijdig personage maakt in het verhaal.

Vriendinnen

De vriendinnen van Georgina Drake spelen een belangrijke rol. Deze hechte groep vrouwen, elk met hun eigen unieke persoonlijkheden en achtergronden, vormt een steunpilaar voor Georgina. Nu vormen ze samen een front in de zoektocht naar de waarheid achter de moord op Roland Garnett. Zij zijn niet alleen haar bondgenoten in het onderzoek, maar ook in het dagelijks leven.

De dynamiek tussen de vriendinnen is levendig en hartverwarmend. Hun interacties bieden luchtige momenten in het verhaal, wat bijdraagt aan het ‘cosy crime’ genre van het boek. Elk van deze vrouwen heeft haar eigen verhaal en motivatie om betrokken te zijn bij het oplossen van de moordzaak. Hun vriendschap is een toonbeeld van solidariteit en veerkracht.

Mijn mening

Ik vind het boek een goed begin van een nieuwe serie met als genre cozy mystery. Het lijkt misschien vreemd om een verhaal over een moord ‘gezellig’ te noemen, maar de schrijfster slaagt erin om een warme sfeer te creëren ondanks het onderwerp. De personages zijn sympathiek en benaderen het leven met een optimistische instelling, wat het lezen plezierig maakt.

Dit boek lijkt de fans van Agatha Christie als doelgroep te hebben. Dat is te merken door de knipoogjes naar Miss Marple en de setting die doet denken aan de dorpjes uit de verhalen van Agatha Christie.
Zelfs de achternaam van Georgina Drake doet me denken aan het werk van Agatha Christie , zoals in het verhaal “Hallowe’en Party”, waarin Rowena Drake een rol speelt.

Het verhaal zelf is vrij rechttoe rechtaan, met veel verdachten en een voorspelbare plotontwikkeling. Toch heeft het boek zijn charmes: de introductie van de personages, hun onderlinge dynamiek, en de gezellige toon maken het een prettige leeservaring. Het idee dat de serie verder ingaat op het mysterie rond Doris en haar verleden is bijzonder en belooft meer boeiende verhalen. Over het geheel genomen is “The Body at Rookery Barn” een geslaagd begin van een nieuwe serie die je meeneemt naar een wereld van gezelligheid vermengd met mysterie.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met spannende murder mysteries.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Cozy mystery The Body at Rookery Barn. Misdaad mysterie van Kate Hardy.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *