Dash & Lily’s Book of Dares

Titel: Dash & Lily’s Book of Dares
Genre: Young Adult, feel-good, kerstromance
Schrijvers: David Levithan, Rachel Cohn
Verteller: Tara Sands, Ryan Gesell
Uitgever: W. F. Howes Ltd
Duur van het boek: 6 uur 40 minuten
Alle boeken van deze Dash & Lilly serie in de juiste volgorde:

Recensie: In “Dash & Lily’s Book of Dares” communiceren twee tieners van 16 jaar, Dash en Lily, tijdens de kerst in New York via een notitieboekje vol uitdagingen, ontdekken ze liefde en leren ze elkaar echt kennen.

Samenvatting van het verhaal

Dash & Lily’s Book of Dares is een romantische kerstvertelling in de bruisende straten van New York City. Het boek, vind ik een aanrader voor de feestdagen. Het verhaal volgt twee tieners van 16 jaar oud, Dash en Lily, die elkaar vinden via een mysterieus rood notitieboekje.

Dash, een cynische jongen met een hekel aan Kerstmis, vindt het notitieboekje van Lily in een boekwinkel. Haar broer heeft het boekje in deze winkel achtergelaten met een reeks raadsels en uitdagingen, bedoeld voor de juiste jongen die het durft op te pakken. Hoewel dit het idee van haar broer was, is Lily er wel mee verder gegaan. Wat begint als een serie grappige en uitdagende taken, ontwikkelt zich tot een diepere vorm van communicatie en begrip tussen Lily en Dash.

Terwijl Dash en Lily elkaar afwisselen in het schrijven in het notitieboekje, ontdekken ze meer over zichzelf en elkaar. Hun verhaal toont de kracht van woorden en de onverwachte paden die het leven kan nemen. Dit boek gaat niet alleen over jonge liefde, maar is ook een viering van de kerstsfeer in New York City, compleet met alle twinkeling en magie die daarbij hoort.

Bron: Dash & Lilly film (te zien op Netflix), 2020.

Dash & Lily dagen elkaar uit

Het verhaal gaat over een jongen en een meisje die tijdens de kerstdagen met elkaar communiceren door middel van een notitieboek. Ze hebben elkaar nog niet ontmoet, maar vertellen elkaar hun diepste gevoelens via dit notitieboek. Om dit notitieboek te vinden moeten ze iedere keer een uitdaging aangaan of goed nadenken over de opdrachten in de vorm van raadsels. Dash heeft een gruwelijke hekel aan de kerstdagen, terwijl Lily normaal gesproken met volle overtuiging van de kerstdagen geniet, maar zich dit jaar in de steek gelaten voelt door haar ouders en broer. Hun reeks van uitdagingen via dit notitieboek is precies wat ze nodig hebben om deze eenzame kerstdagen door te komen.

Setting

De kerstdagen worden mooi beschreven in dit verhaal. Op de voorgrond staat het kerstgevoel van de hoofdpersonen Dash en Lily. Dash, als kind van gescheiden ouders heeft al jaren niet meer kunnen genieten van de kerstdagen, sterker nog hij doet er alles aan om ze te ontlopen. Wanneer Dash aan het woord is, wordt voelbaar hoe zwaar de kerstdagen voor hem wegen. Wanneer hij als opdracht krijgt om bij de kerstman op schoot te zitten in het winkelcentrum om zo het notitieboek te krijgen is dat best hilarisch.

Bron: Dash & Lilly film (te zien op Netflix), 2020.

Lily daarentegen geniet volop wanneer ze de opdracht krijgt om een muppetfiguur te knutselen. Bij Lily voel je juist het gemis van alle leuke kerstactiviteiten nu haar ouders op vakantie zijn en haar samen met haar broer thuis hebben achtergelaten. Alle leuke festiviteiten en bezigheden gaan aan haar neus voorbij.

Is hij / zij de juiste voor mij?

Via dit notitieboek leggen Dash en Lily hun gevoelens bloot aan de ander. Ze houden allebei van literatuur en lijken perfect bij elkaar te passen, maar ze hebben elkaar nog niet ontmoet. Hun vrienden en familieleden, die hen meehelpen het notitieboek aan de ander door te geven, ondersteunen hun contact en weigeren aan Dash en Lily persoonlijke informatie te geven. Wanneer Lily wil weten hoe de jongen met wie ze communiceert heet, krijgt ze daar van niemand antwoord op. Dit wordt beschouwd als een verboden vraag door hun vrienden en familie. Zelfs haar eigen opa en tante weigeren te vertellen hoe hij eruit ziet. Andersom loopt Dash tegen hetzelfde probleem aan. Zo blijven ze een mysterieus figuur voor elkaar, ook al voelen ze elkaar perfect aan in hun communicatie. Op straat zouden ze elkaar zo voorbij lopen. Dit verhaal gaat dan ook over hoe hun ontmoeting zal verlopen. Zullen ze liefde in elkaar vinden of is het beeld van de ander in hun hoofd te mooi om waar te zijn en zal de ander in werkelijkheid een teleurstelling zijn?

Aangenaam kennis te maken; Ik ben Shrilly

Lilly zit vol energie en enthousiasme, maar ze is een buitenbeentje zonder vrienden. Wanneer ze verdrietig wordt of in paniek raakt, slaat ze aan het gillen. Ze is dan niet meer in staat om normaal te communiceren, vandaar de bijnaam Shrilly. Ze kan geen contact maken met haar leeftijdgenoten. Ook op voetbal, terwijl ze erg goed is op het veld, kan ze geen vriendschap sluiten met de andere meiden van haar team. Ze hoopt dat ze ooit het geluk mag hebben om een vriend te vinden die bij haar past, maar ze weet niet of ze hierin durft te geloven.

En ik ben Snarl

Bron: Dash & Lilly film (te zien op Netflix), 2020.

Blijkbaar komt Dash erg brommerig en lomp over in zijn communicatie, omdat alle familieleden van Lilly hem zo aan haar beschrijven. Omdat hij zijn naam niet aan Lilly wil onthullen, noemt zij hem in gedachten ‘Snarl’. Dash is als kind behoorlijk beschadigd geraakt bij de vechtscheiding van zijn ouders. Hij heeft toen de illusie van hoop verloren en bekijkt de wereld sindsdien altijd door een sombere bril. In feite spreken zijn daden duidelijker voor hem dan zijn wijze van communiceren. “Boomer” is zijn beste vriend, hij is een drukke jonge tiener die velen juist zouden vermijden of als vriend zouden afwijzen. Het feit dat Dash hem als beste vriend heeft toont een goed karakter, iemand op wie je kan bouwen.

Het verhaal van dit boek is verfilmd en is te zien op Netflix. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Mijn mening

Ik vind dit boek een aanrader, het is een echte pageturner en je kan het maar moeilijk opzij zetten. Hier en daar vind ik de situaties behoorlijk komisch en ik kijk dan ook uit naar de filmversie. Ik ben benieuwd of het gelukt is om het verhaal even sterk in beeld te brengen.
In dit verhaal speelt de liefde voor woorden een belangrijke rol. Beide personages houden van boeken en met name van literatuur. Dit komt duidelijk naar voren in ieder hoofdstuk van het verhaal.
Dit verhaal beschrijft een leuke tienerliefde van twee zestienjarigen die voor elkaar gemaakt lijken te zijn. Hun avontuur, als wijze om elkaar te ontmoeten, vind ik heel origineel en zelfs erg romantisch. Beide jongeren maken een flinke ontwikkeling door dankzij hun reeks van uitdagingen met hun notitieboek. Ze ervaren mooie momenten in hun leven en ontdekken wat ze voorheen aan ervaring mis hebben gelopen door zichzelf op de achtergrond te houden.
Ik vind dit een leuke “love story” met een originele insteek.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste Young Adult romance boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: The Christmas Party van Karen Swan. Een verhaal over (oude) familiegeheimen en persoonlijke uitdagingen.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Een gedachte over “Dash & Lily’s Book of Dares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *