The Christmas Party

Titel: The Christmas Party
Genre: Feel-good, kerstromance
Schrijver: Karen Swan
Verteller: Aoife McMahon
Uitgever: Macmillan
Duur van het boek: 14 uur

Recensie: In “The Christmas Party” erft de jongste van drie zussen onverwachts een Iers kasteel. Een verhaal over (oude) familiegeheimen en persoonlijke uitdagingen.

Samenvatting van het verhaal

Dit verhaal speelt zich af in Ierland, waar de Lorne familie een ingrijpende verandering doormaakt na de dood van Declan Lorne, de laatste ridder van zijn lijn. Het verhaal richt zich op de band tussen zijn drie dochters – Ottie, Pip en Willow – na de onverwachte onthulling van zijn testament. Na zijn dood ontdekken zijn dochters hoe slecht de financiële situatie is waar hun vader al die jaren mee te kampen had. Het Lorne kasteel is in slechte staat. Er zal veel geld nodig zijn om het kasteel weer voldoende te herstellen, maar dat is dus het probleem waar de Lornes mee te kampen hebben. Ze hebben geen geld om het kasteel nog langer in bezit te kunnen houden. Hun vader heeft zijn best gedaan om dit zo goed mogelijk te regelen, maar het is hem niet gelukt. Zijn testament zet het gezin compleet op zijn kop! Zijn oudste dochter heeft zich er al die jaren op voorbereid om het kasteel en het land over te nemen. Ze heeft zij-aan-zij met haar vader gewerkt en heeft al het nodige kennis om de verantwoordelijkheden op zich te nemen. Maar dat is niet de keuze van haar vader geworden.
Declan heeft zijn twee oudere dochters precies datgene nagelaten waar ze met plezier aan werkten. Het stuk land waarop zij hun eigen huisje hebben, is nu hun eigendom geworden en is losgemaakt van het landgoed van het kasteel. Maar het kasteel zelf en het landgoed dat erbij hoort, laat hij niet achter aan zijn vrouw, maar aan de dochter die jaren geleden heeft besloten dat ze niet langer bij haar familie wilde zijn. Het is aan haar om te besluiten wat ze met hun erfgoed zal doen.
En wat wil zij doen? Verkopen! En zo snel mogelijk weer terug naar haar eigen leven, ver weg van deze plek.
Hiermee begint dit verhaal over de levens van deze drie dochters en wat ze nu meemaken na het verlies van hun vader. Alle drie dochters merken hoe hun levens ineens veranderen. Hun patroon is doorbroken en ze kunnen nu ineens een nieuwe richting inslaan, als ze dat maar zouden willen en durven.
Deze drie zussen hebben ieder hun eigen problemen en/of geheimen waar ze al jaren mee leven. Ze worden alle drie geconfronteerd met hoe hun levens zijn gelopen en moeten kiezen wat ze eindelijk uit het leven willen halen, want het leven kan soms te kort zijn om alles maar uit te stellen of genoegen te moeten nemen met minder.

Drie romantische en spannende verhaallijnen

Ottie, de oudste zus, had verwacht het kasteel en familielandgoed te erven. Het is een zware klap voor haar om te verwerken dat ze blijkbaar niet goed genoeg was in de ogen van haar vader om zijn rol over te nemen. Ze heeft zich al haar hele leven lang minderwaardig gevoeld. Ze weet dat hij graag een zoon had gehad, om de ridderschap veilig te stellen. Zij was zijn eerste teleurstelling, omdat ze een meisje is, en zo heeft ze zich haar hele leven gevoeld. Ook haar liefdesleven is een bron van teleurstelling. Ze zou haar leven zo graag anders willen zien. Ze houdt zielsveel van haar geliefde, maar kan haar gevoelens en geluk met niemand delen. Maar is ze eigenlijk wel echt gelukkig? Ze ervaart steeds slechts korte momenten van geluk en dan is het weer wachten totdat ze zich weer gelukkig kan voelen.
Haar leven verloopt eigenlijk zeer triest, maar Ottie staart zich blind op wat ze graag zou willen en ziet niet in hoeveel ze al heeft opgeofferd.

Pip is de middelste. Zij is altijd anders geweest dan haar zussen. Ze is meer een jongensachtig meisje. Paarden zijn haar passie en ze droomt van het opzetten van een fokkerij. Ze besluit nu om haar droom vast te grijpen. Maar het nemen van risico’s wordt niet altijd beloond en soms raak je juist dan meer kwijt dan je lief is. Ze heeft geen geluk gehad in de liefde, maar ze houdt dan ook meer van haar paarden, dan ze waarschijnlijk ooit van iemand zal houden. In haar deel van dit verhaal zit ze opgescheept met haar exvriend. Het lijkt er eerder op dat die arme man met háár opgescheept zit.

Willow, de jongste zus, is verrassend genoeg degene die het kasteel erft, ondanks dat ze jaren geleden naar Dublin vluchtte. Ze leidt al een aantal jaar haar eigen leven, los van haar familie, maar nu is ze weer terug en moet zij de zaken van haar vader afronden.
Haar enige uitweg is om het kasteel zo snel mogelijk voor een maximale prijs te verkopen en dan weer zo snel mogelijk terug te keren naar haar eigen leven.
Ook Willow wordt met de liefde geconfronteerd en net als bij haar zussen, kan ze niet kiezen op wie ze wel of juist niet verliefd wordt.

Ierse setting

Het ruige Ierse landschap speelt een mooie rol in het verhaal. Ook de lokale gemeenschap wordt goed beschreven in de gebeurtenissen. Het Lorne-kasteel staat centraal in het verhaal en is natuurlijk een prachtige setting en het wordt goed beschreven in het verhaal. Het kasteel wordt niet afgeschilderd als sprookjesachtig of majestueus, maar als een knus huis, gevuld met warmte en herinneringen. Het is mooi hoe de bijzonderheden van het kasteel worden belicht, zoals de speciaal gebouwde verdedigingsplekken, geheime gangen, maar ook de plekken die het geluid versterken, waardoor je goed kan horen wat er elders in het kasteel wordt gezegd.

Een nieuwe start

Deze drie zussen hebben al behoorlijk wat tijd verspild door zich tevreden te stellen met minder, in plaats van te streven naar het realiseren van hun dromen. In dit verhaal pakken ze de zaken in hun levens anders aan. Eén zus raapt al haar moed bijeen en doet een poging om al haar dromen in één klap waar te maken. De andere twee zussen vinden zichzelf plotseling in een situatie waar ze helemaal niet op hebben gerekend, maar die hen toch de kans biedt om zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen.

Familiegeheimen

Dit verhaal gaat over familiegeheimen. De drie zussen worstelen elk met hun eigen geheimen, ambities en persoonlijke demonen. De beslissing van hun vader om zowel zijn vrouw als zijn oudste dochter te passeren en het kasteel aan zijn jongste dochter te geven veroorzaakt veel verdriet in de familie. Hierdoor is het ineens ieder voor zich, terwijl de zussen elkaar juist nu zo hard nodig hebben.

Mijn mening

Ik vind dit een mooi verhaal over de levens van drie vrouwen. Ik had gehoopt dat dit een mooi verhaal over kerst zou zijn, maar dat is niet het geval. Het speelt zich af rond kerst en ja er komt een kerstfeest aan bod in het verhaal (heel kort), maar er is geen kerstsfeer om van te genieten.
Het is interessant om een inkijk te hebben in de levens van deze drie vrouwen en samen met hen hun problemen te ervaren.

Als minpunt wil ik de overgangen in het verhaal noemen. We gaan dan steeds van de ene zus naar de andere zus, maar het verhaal wordt gewoon afgekapt. Dan zit je lekker in het verhaal en ben je aan het genieten van wat de ene zus meemaakt en ineens stopt het. Je gaat verder bij een andere zus en ben je één of zelfs twee dagen verder. 

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste feel-good boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: The Christmas Party van Karen Swan. Een verhaal over (oude) familiegeheimen en persoonlijke uitdagingen.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *