Why Mummy Drinks at Christmas

Titel: Why Mummy Drinks at Christmas
Genre: Feel-good, ouderschap frustraties
Schrijver: Gill Sims
Verteller: Gabrielle Glaister
Uitgever: HarperCollins
Duur van het boek: 10 uur 51 minuten
Alle boeken van deze Mama/Mummy serie:

  • Waarom mama drinkt – Why mummy drinks
  • Waarom mama vloekt – Why mummy swears
  • Waarom het mama geen zak kan schelen – Why mummy doesn’t give a ****
  • – Why Mummy’s Sloshed
  • – Why Mummy Drinks at Christmas

Recensie: “Why Mummy Drinks at Christmas” is een grappig verhaal over Ellen, een moeder, die probeert de perfecte kerst te maken, vol met chaotische familieherinneringen en hilarische momenten.

Leef mee met mama

“Why Mummy Drinks at Christmas” is een feel-good verhaal vol met hilarische momenten over de kerstervaringen van Ellen, een moeder wiens kinderen net het huis uit zijn. Dit boek biedt een geweldige combinatie van humor, nostalgie en de rauwe realiteit van het gezinsleven tijdens de feestdagen.

Ellen, de hoofdpersoon, uit de ‘Why Mummy’ serie staat bekend om haar pogingen om de perfecte kerst te creëren voor haar gezin. Dit jaar echter, staat ze voor een nieuwe uitdaging: haar volwassen kinderen, Peter en Jane, hebben andere plannen en zullen niet thuis komen voor de kerstdagen. Deze ontwikkeling zet Ellen aan het denken over haar rol als moeder en de veranderende dynamiek in haar gezin.

Terwijl Ellen worstelt met het vooruitzicht van een rustige kerst (in haar hoofd lijkt het meer een eenzame kerst!), denkt ze terug aan de talloze kerstvieringen uit het verleden. Hierdoor krijgen we niet maar één kerstverhaal, maar genieten we van veel verschillende kerstdagen vol met hilariteit. Al deze voorgaande kerstdagen worden mooi uitgewerkt in perspectief met de huidige aanstaande kerstdagen.
Elk hoofdstuk biedt één van Ellens voorgaande kerst ervaringen – van chaotische schoolkerstspelen tot familiefeesten die ontaarden in rampen. Deze flashbacks zijn niet alleen vermakelijk, maar laten ook de ontwikkeling van Ellen als moeder zien en groei van het gezinsleven.

Illustratie bij mijn recensie: Why mummy drinks at Christmas.

Een gefrustreerde moeder

Ellen laat ons weten hoe haar moederschap tot nu toe is verlopen. Je zal ongetwijfeld het één en ander uit haar verhaal herkennen in haar eindeloze pogingen om de perfecte kerst te realiseren te midden van de chaos van het gezinsleven. Dit boek draait minder om grootse avonturen, en meer om de gedachtenwereld van Ellen. Het voelt alsof ze naast ons zit, met een kop thee in de hand, terwijl ze haar hart uitstort en ons vertelt over haar eerdere kerstvieringen. Elk verhaal gaat over de frustraties en uitdagingen die om de hoek kwamen kijken tijdens één van haar vroegere kerstmomenten, om dan iedere keer weer verder te praten over de aanstaande kerstdagen.

Heerlijk feel-good

Dankzij de moederlijke frustraties en de kerstchaos uit het leven van Ellen biedt “Why Mummy Drinks at Christmas” een heerlijk feel-good verhaal. Ellen spreekt tot ons met een mix van humor en zelfspot, zelfs de meest chaotische momenten, zorgen ervoor dat je er minstens om moet grinniken. Dit boek laat zien dat het gezinsleven verre van perfect verloopt en maakt deze beleving herkenbaar en geruststellend.

Ellen is een wel zeer bijzondere vrouw, maar het kan nog vreemder!

Illustratie bij mijn recensie: Why mummy drinks at Christmas: Ellen.

Ellen is zonder twijfel een uniek karakter. Vanaf het begin merk je dat ze een beetje… nou ja, laten we zeggen ‘bijzonder’ is. Haar eisen en verwachtingen kunnen nogal vermoeiend overkomen, vooral voor haar man, die als een ware held geduldig en begripvol naast haar staat. Maar dan, terwijl je je door de bladzijden heen lacht, begint iets te dagen: veel van wat Ellen doet en denkt, is eigenlijk heel herkenbaar.

We hebben allemaal wel eens van die momenten waarop we ons druk maken over dingen die achteraf misschien niet zo dramatisch lijken. Wanneer mijn man reageerde op enkele passages met: “Oh, dat klinkt bekend.” Tja, dan begin ik me toch wel even af te vragen of mijn eigenaardigheden misschien ook wat vermoeiend kunnen zijn…

Maar het verhaal laat zien dat het allemaal nog vreemder kan, wanneer Ellen over haar zus en schoonzus begint. Die verhalen heb ik wijselijk niet met mijn man gedeeld. Stel je voor dat hij ook dat herkenbaar zou vinden – nou, dat zou pas echt zorgwekkend zijn!

Lekker veel kerstmomenten in dit boek

Als je op zoek bent naar het heerlijk boek om in de kerstsfeer te komen, dan is “Why Mummy Drinks at Christmas” absoluut een schot in de roos. Dit verhaal is een smulpartij van kerstmomenten, één voor één opgediend met een flinke dosis humor en hartelijkheid. Je duikt niet alleen in één kerstverhaal, maar je wordt getrakteerd op een hele reeks aan herinneringen en ervaringen, elk met hun eigen bijzondere afloop.

Mijn mening

Ik vond “Why Mummy Drinks at Christmas” een genot om te lezen. Dit boek onderscheidt zich van andere door zijn unieke stijl; het is niet zozeer een boek met een avontuur, maar meer een stortvloed van Ellens gedachten, gevoelens, en belevenissen. Het is knap hoe de auteur erin slaagt om Ellens frustraties zo grappig en toch ook hartverwarmend over te brengen.

Zelfs tijdens een drukke week, waarin ik nauwelijks tijd had voor een uitgebreid boek, was dit verhaal een uitkomst. Terwijl ik bezig was met huishoudelijke taken, luisterde ik naar Ellens kerstavonturen. De korte hoofdstukken zijn ideaal voor momenten waarop je slechts even kunt luisteren, en elk nieuw hoofdstuk is een hilarische en heerlijk beschreven terugblik op een kerstviering uit Ellens verleden.

Dit boek heeft mijn interesse in de ‘Why Mummy’ serie gewekt. Ik ben van plan om bij het eerste deel te beginnen, dat zich richt op de tijd dat Ellens ‘schatjes’ nog klein waren. Haar herinneringen geven een levendig beeld van haar ervaringen als moeder, vol met humoristische en soms rampzalige momenten. Als de rest van de serie net zo vermakelijk en boeiend is als dit deel, dan kan ik niet wachten om verder te lezen. Dus, zoals Ellen zou zeggen: “Kom maar op met die verhalen!”

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste feel-good boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Why Mummy Drinks at Christmas van Gill Sims is een feel-good verhaal over kerst.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *