Rode letters

Titel: Rode letters
Genre: Fantasy (hedendaags/urban), Young Adult
Schrijver: Anne Bishop
Verteller: Jantine van den Bosch
Uitgever: De Fontein Romans & Spanning
Duur van het boek: 20 uur 28 minuten
Alle boeken van deze De Anderen serie:

  • Rode letters
  • Zwarte veren
  • Zilveren zicht
  • Grijze ogen
  • Witte kaarten

The world of the others: (andere personages in deze wereld)

  • Lake Silence
  • Wild country
  • Crowbones

Recensie: In een wereld waar de machtige natuurwezens heersen, moeten mensen zich aan hun plek houden, terwijl onwaarschijnlijke vriendschappen bloeien en gevaren op elke hoek loeren. Een spannend verhaal dat speelt met het lot en de overlevingsstrijd in een wereld vol mystieke krachten en brute eerlijkheid.

De unieke wereldopbouw

In een wereld waar het allemaal net even anders is ontmoet je de Terra Indigene, wezens zo krachtig en bijzonder dat je niet anders kan dan erdoor gefascineerd raken. Deze wezens staan bovenaan de ladder, zij zijn de échte bazen van de natuur. En wij mensen? Nou, wij zijn daar niet veel meer dan een hapje voor tussendoor.

En dan de natuurkrachten, die zijn niet zomaar een beetje wind of regen. Nee, deze krachten komen tot leven, nemen vormen aan van personen of van hun natuurkrachten. Het is alsof je in een wereld stapt waar moeder natuur een gezicht heeft, een persoonlijkheid en geloof me, ze is niet altijd even vriendelijk.

Als je je hier eenmaal in verdiept, ga je dingen anders zien. Je krijgt een compleet nieuwe blik op hoe wij als mens omgaan met de natuur, met de aarde. Het is een soort spiegel die je voorgehouden wordt, maar dan eentje met een spannend, meeslepend verhaal dat je niet loslaat.

In deze wereld, waarin mensen niet de dominante soort zijn, moeten ze een manier vinden om samen te leven met de Anderen – wezens die machtiger, wreed en vaak onbegrijpelijk zijn. Dit brengt een interessant dynamiek van macht, onderhandeling en wederzijds respect in het verhaal. De mensen hebben zich in de geschiedenis over de hele wereld verspreid, waarbij ze hun eigen grondgebied hebben verlaten en op het gebied van de Terra Indigene zijn gaan wonen (denk daarbij aan de ontdekking van Amerika). De eerste drie golven van ontdekkingsreizigers waren opgegeten door de Terra Indigene, maar een latere groep heeft succesvol weten te onderhandelen, waardoor ze toestemming hebben gekregen om zich te vestigen op het grondgebied van de Terra Indigene, maar ze moeten zich wel aan de regels houden zolang ze de grond mogen pachten. Het concept van mensen die niet de eigenaars zijn van hun land, maar slechts huurders, schept een beeld van een wereld waarin de menselijke hebzucht en expansie worden ingeperkt door een grotere, onvermurwbare kracht.

De humor gemengd met de onderliggende dreiging van wreedheid creëert een spannende, vaak zenuwslopende leeservaring. Het onvoorspelbare karakter van de Anderen, gecombineerd met hun absolute macht, zorgt voor talloze spannende wendingen in het plot.

Thematiek van overleving en co-existentie:

Dit is een verhaal waar de spanning tussen mensen en de Terra Indigene gewoon vanaf spat. Het is net alsof we een kijkje nemen in een wereld die tegelijkertijd zo ver van ons verwijderd is, maar ook zo dichtbij. Het gaat hier echt om het naast elkaar bestaan, om het vinden van die delicate balans waarin iedereen een manier vindt om te overleven. Wat de mensen in deze serie “vergeten” is dat de Terra Indigene ze als eten zien, (speciaal vlees!). De enige reden dat ze niet zomaar worden opgegeten door de wezens met wie ze dit continent delen, is de overeenkomst die hun voorouders hebben gesloten met de Terra Indigene. Maar wat als de mensen besluiten dat ze zich niet meer aan de regels willen houden, niet meer willen handelen met de Terra Indigene en dat ze meer leefgebied willen pakken en overgaan tot het veroveren? Daar gaat deze serie over, die wisselwerking tussen ons mensen, de andere wezens en zelfs de machtige natuurwezens. En het mooie hieraan is, het laat je nadenken over hoe wij in onze eigen wereld kunnen samenleven met de natuur, hoe we onze prachtige wereld kunnen behouden voor de toekomst.

Deze thema’s zijn zó nu, zó relevant.

Personageontwikkeling en relaties

De hele serie draait om de ontwikkeling van de vriendschap tussen Meg en Simon en het effect dat zij hebben op de rest van deze wereld.

Meg als hoofdpersonage

Meg in Rode letters van Anne Bishop.

Meg heeft iets mysterieus, iets wat je als lezer gelijk pakt. Ze zit vol complexe lagen die zich langzaam onthullen naarmate het verhaal vordert. Ze is niet zomaar een dame in nood, oh nee. Ze is veerkrachtig en laat niet met zich sollen en dat maakt haar zo inspirerend. Het is alsof ze met één voet in de mensenwereld staat en met de andere in de wereld van de Terra Indigene, waardoor ze een soort brug vormt tussen twee compleet verschillende werelden.

Maar wat haar echt uniek maakt, is haar band met Simon en de andere Terra Indigene. Die band is zeer bijzonder en werkt door in alle verdere boeken van deze serie. Je kunt voelen hoe ze met elkaar verbonden zijn, hoe ze leren van elkaar en groeien door elkaar. Megs vermogen om te verbinden en bruggen te slaan is bewonderenswaardig.

Simon als personage

Simon in Rode letters van Anne Bishop.

Simon is een karakter apart. Hij is een “shapeshifter”. Hij stamt af van de wezens die lang geleden de vorm van de wolf hebben aangenomen en daarnaast de vorm van de mens om ook te kunnen werken met handen, vingers en vooral, de duimen. Simon is duidelijk niet je doorsnee mannelijke hoofdpersoon. Hij behoort tot de Terra Indigene, een groep wezens die één met de natuur zijn. Hij heeft die brute, instinctieve kant, maar ook een diepgewortelde wijsheid die echt van generatie op generatie lijkt doorgegeven. Het maakt hem tot een leider, een figuur om te respecteren en misschien zelfs een beetje te vrezen.

Maar dan is er zijn interactie met Meg. Simon lijkt zich in het begin een beetje te verzetten tegen die band, maar naarmate het verhaal vordert, zie je hoe hij langzaam opengaat. Het is bijna als het zien van een bloem die bloeit. Je ziet die tederheid, die zorgzaamheid die hij voor haar heeft en het geeft deze serie zo’n mooie diepgang.

Wat ook fascinerend is, is hoe hij later in deze serie de balans probeert te vinden tussen zijn Terra Indigene aard en de noodzaak om met mensen om te gaan. Het geeft een prachtig inzicht in de complexiteit van zijn personage. Simon is echt een karakter dat je ziet worstelen, groeien en evolueren.

Tess, Henry en andere personages

Laten we beginnen met Tess. Tess is echt zo’n personage waar je niet alles van weet, maar elke keer als ze in het verhaal verschijnt, weet je dat het interessant wordt. Ze heeft deze mystieke, bijna enigmatische aura om haar heen. Haar ware aard blijft een beetje een mysterie en dat maakt haar zo boeiend. Ze heeft deze koele, gereserveerde houding, maar tegelijkertijd is ze niet iemand die je onder je neus moet schoppen. Het is duidelijk dat ze veel power en diepgang heeft, wat zorgt voor een aantal echt memorabele momenten in het verhaal. Het feit dat de andere Terra Indigene wezens weten dat ze zich koest moeten houden wanneer Tess boos is zegt meer dan genoeg!

Nu, over naar Henry. Henry is die kalme, stabiele kracht in het verhaal, een echte rots in de branding. Hij is één van de leiders van de Terra Indigene die in het stadspark wonen. Hij hoort bij de raad die Simon bijstaat en dat voel je in alles wat hij doet. Maar tegelijkertijd is hij een personage die je niet boos tegenover je wil hebben, want hij is een beer, wanneer hij geen menselijke vorm aanneemt.

Er zijn veel bijzondere personages in deze serie wat een rijkdom toevoegt aan het verhaal. Je ziet hoe ze elk op hun eigen manier bijdragen aan de groep en hoe hun unieke perspectieven en vaardigheden de groep als geheel versterken. Denk daarbij aan Vladimir Sanguinati, de beste vriend van Simon. Hij is een Terra Indigene die een speciale affiniteit heeft met vampierachtige eigenschappen. Deze vampiers zijn heel bijzonder uitgewerkt in deze serie. Ik vind ze heel anders overkomen dan ik gewend ben uit andere boeken en dat is zeer verfrissend.
Montgomery – De politieagent die we in dit verhaal ontmoeten, is een persoon die bruggen probeert te slaan tussen mensen en de Terra Indigene. Hij speelt een cruciale rol bij het proberen te bevorderen van vrede en samenwerking tussen de twee groepen. Hij beseft dat de mensen zonder het te beseffen op het punt van uitsterven staan. Ze hebben alleen een kans op overleving als ze kunnen samenwerken met de Terra Indigene en hen kunnen doen inzien dat ze geen vijanden of lekker hapje zijn.

Dan zijn er ook nog eens zeer speciale personages zoals, winter, lente, orkaan, enz.

De rol van mythische wezens

We hebben het niet over je standaard glitterende vampieren of zachtaardige weerwolven die verliefd worden op menselijke vrouwen. Nee, hier worden de wezens niet geromantiseerd, maar krijgen ze een rauwe rand. Stel je voor: shapeshifters en elementaire wezens die niet het beste met ons voorhebben. Ze zien mensen puur als “speciaal vlees”. Ze zijn hooguit bereid om sommige mensen niet als prooi te zien en zomaar op te eten, omdat ze voor hen werken. Aan het begin van deze serie kwamen de mensen juist naar deze plek, omdat ze konden zien hoe iemand werd opgegeten als die zich niet aan de regels hield! Gaandeweg worden mensen niet zomaar meer opgegeten, maar vergis je niet, deze hele serie blijft “speciaal vlees” VS Terra Indigene!

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek of geniet van een fragment van het verhaal.

Mijn mening

Ik vind deze serie zeker een aanrader. Het pakt me totaal met zijn bijzondere setting – een wereld waar wij, mensen, het toneel moeten delen met andere, véél machtigere wezens. Het is zo origineel. Even geen romantische verhalen tussen mensen en deze wezens; want laten we eerlijk zijn, wie wordt er nou verliefd op z’n eten?

De elementaire wezens in dit boek zijn gewoonweg fascinerend. Stel je voor, wezens die de seizoenen besturen – winter, lente, zomer en herfst. Ze beheersen alles, van plotselinge sneeuwstormen tot een strookje zacht weer en dat allemaal wanneer ze op pad gaan! En hun paarden met krachten als orkanen, mist en ook materies zoals zand.

Maar het verhaal gaat niet altijd zachtzinnig toe, hoor. Als deze wezens boos worden en hun ware vorm laten zien, nou, dan maak je borst maar nat, want ze kunnen écht alles op hun pad vernietigen. Het zet je echt aan het denken over het contrast tussen hen en de mensheid, vooral als je ziet hoe respectvol ze omgaan met de planeet in vergelijking met ons. Ze zijn de hoeders van de aarde, die proberen het destructieve gedrag van de mensen in toom te houden, strijdend tegen de vervuiling en vernietiging die we veroorzaken.

Voor mij is dit boek echt een openbaring om dingen anders te bekijken. Het is niet alleen spannend, maar ook diepgaand en zeker anders dan andere verhalen in deze Young Adult fantasy genre. Ten eerste is het bedoeld voor een iets oudere doelgroep: 20+.
Een echte aanrader voor iedereen die houdt van een frisse wind in de wereld van fantasieboeken voor jong volwassenen!

Verder vind ik de Nederlandse verteller van het luisterboek zeker het vermelden waard. Ze heeft een zeer goede vertelstem!

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Young Adult fantasy, Rode letters van Anne Bishop. Boek 1 van de Anderen serie.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *