Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier

Titel: Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier
Engelse titel: The wonderful story of Henry Sugar
Genre: Young Adult
Schrijver: Roald Dahl 
Verteller: Jan Meng (boek gele kaft), Bas Westerweel (boek paarsroze kaft).
Uitgever: De Fontein Jeugd
Duur van het boek: 6 uur 42 minuten (boek gele kaft), 7 uur en 10 minuten (boek paarsroze kaft)

Recensie: In “Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier” neemt Roald Dahl je mee in een wereld van bijzondere verhalen, van een jongen die met dieren praat tot een man die leert met zijn ogen dicht te zien.

Ontdek ook deze kant van Roald Dahl met 7 korte verhalen

Roald Dahl staat bekend om zijn spannende kinderboeken, maar wist je dat hij ook verhalen voor volwassenen heeft geschreven? In de verhalenbundel ‘Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier’ biedt Roald Dahl zeven korte verhalen die zeker niet alleen voor kinderen zijn. Hij heeft deze bundel opgedragen aan alle jonge mensen die geen kind meer zijn, maar in de tussenfase naar volwassenheid zitten. In deze korte verhalen gaat Roald Dahl de diepte in met thema’s die meer voor volwassenen zijn. Dus, als je Dahl tot nu toe alleen kende van zijn kinderwerk, dan staat je nog een verrassing te wachten.

De zeven korte verhalen

“De jongen die met dieren praatte” – Een verhaal over een jongen die een bijzondere band heeft met het dierenrijk. Zijn vermogen om met dieren te communiceren leidt tot een vreemd avontuur. Roald Dahl zoekt uit, in zijn fantasie, hoe het afloopt nadat de jongen een schildpad heeft gered.

“De lifter” – Roald Dahl vertelt ons over een karakteristieke lifter die meer kan dan alleen met zijn duim zwaaien. Deze rit zit vol verrassingen en de slimme kunstjes van deze bijzondere passagier.

“De schat van Mildenhall” – Een verhaal gebaseerd op een waargebeurde ontdekking, verteld met Dahl’s kenmerkende flair. Het volgt de vondst van een schat en de onverwachte wendingen die daarmee gepaard gaan. Dit is een van de zeldzame waargebeurde verhalen van Roald Dahl.

“De zwaan” – Een aangrijpend verhaal over pesten en de akeligheden die kinderen elkaar kunnen aandoen. Dit verhaal laat een blijvende indruk achter door de manier waarop het slachtoffer alles probeert te doorstaan en de wijze waarop dit verhaal eindigt.

De jongen in “De zwaan” van Roald Dahl. Bron: Netflix korte film van Wes Anderson.

“Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier” – Roald Dahl introduceert ons aan Hendrik Meier, een man die een speciale vaardigheid ontdekt die zijn leven voor altijd verandert. Het is een fascinerende vertelling over hebzucht, verlichting en het onverwachte pad.

“Een buitenkansje” – Roald Dahl vertelt in dit verhaal over zijn leven en geeft ons een beeld van zijn achtergrond, om te laten zien hoe hij schrijver is geworden.

“Een zacht eitje” – Dit verhaal markeert Roald Dahl’s ontdekking van zijn schrijftalent. Het is een waargebeurd verhaal over zijn ervaringen als piloot in de Tweede Wereldoorlog en hoe dit zijn eerste stap was op weg naar zijn schrijverschap.

Verhalen om over na te denken

Elk verhaal in deze bundel biedt je een situatie om niet snel te vergeten. Neem nou “De jongen die met dieren praatte”. Roald Dahl zet je aan het denken over de perspectieven van verschillende personages. Een schildpad die nog jaren kan leven, wordt gevangen en iedereen ziet iets anders: geld, een decorstuk, een delicatesse. Maar het kind in het verhaal vraagt hardop waarom niemand dat mooie dier gewoon wil helpen. En zijn woorden? Die zijn raak!

En dan is er “De schat van Mildenhall”, waarin we mensen zien die hebberigheid tot kunst verheffen en anderen die met minder dan ze verdienden toch gelukkig zijn.

“Het verhaal “De zwaan” is aangrijpend en laat zien hoe pesten uit de hand kan lopen en hoe verwoestend het gedrag van de pesters kan worden.

“Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier” onthult dat zelfs de meest hebberige mensen kunnen veranderen. Van een leven gericht op zelfverrijking naar een leven waarin het helpen van anderen centraal staat. Dit verhaal toont hoe leeg een leven vol geld kan zijn, zelfs als je kunt ‘zwemmen in het geld’.

“Een buitenkansje” geeft je bijna een kijkje achter de schermen. Je ziet de invloeden die Roald Dahl gevormd hebben, de bullebakken en de helden uit zijn leven. Wie weet herken je wel trekjes van de schooldirectrice uit ‘Matilda’ of de gemene tantes uit ‘De Reuzenperzik’ in de mensen die Roald Dahl beschrijft.

Titelverhaal – Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier

“Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier” van Roald Dahl. Bron: Netflix korte film van Wes Anderson.

Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier is het titelverhaal, maar in het boek staan nog veel meer verhalen voor jongvolwassenen.

Hendrik Meier is een rijke stinkerd. Hij doet niet veel met zijn leven, omdat hij dankzij zijn familie al stinkend rijk is. Hij brengt zijn dagen door met zijn rijke vrienden. Hij probeert alleen maar NOG meer geld te verdienen door te gokken.
Op een dag ontdekt hij een manier waarop hij NOG meer geld kan verdienen. Hij kan dan binnen een uur meer geld verdienen dan andere mensen in hun hele leven zullen uitgeven.
Om dit te bereiken moet hij wel jaren oefenen! Dit verhaal gaat over zijn leven nadat hij jarenlang heeft geoefend.
Wat hij vervolgens met zijn leven zal bereiken is niet wat hij vooraf in gedachten had.

Twee luisterboekenversies

Er zijn twee versies van ‘Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier’ als luisterboek beschikbaar, elk voorgelezen door een andere verteller. Ik heb met veel plezier geluisterd naar de versie van Bas Westerweel. Zijn manier van vertellen maakt het verhaal levendig en echt vermakelijk. Als je het mij vraagt, zou ik zeker aanraden om zijn interpretatie te kiezen. Het lijkt wel alsof hij de verhalen net dat beetje extra geeft, wat het luisteren naar dit verhaal een bijzondere ervaring maakt.

Benieuwd geworden? Bekijk een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een luistervoorbeeld van het boek in het Nederlands.

Wes Anderson heeft twee van deze verhalen tot korte films gemaakt (te zien op Netflix). “Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier” is verfilmd als een korte film van 39 minuten en “De zwaan” is een film van 17 minuten geworden. Maar mijn eerlijke mening: lees liever het boek of luister naar dit luisterboek en als je dan alsnog de films wilt zien, eindig dan daarmee, want ik vind niet dat de essentie van de verhalen echt goed tot hun recht komt in de verfilming. Bekijk de trailer van “Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier” hieronder.

Mijn mening

Wat ik zo waardeer aan dit boek is de manier waarop Roald Dahl de verhalen tot leven brengt. Het begint al met het eerste verhaal, waarin Roald Dahl vanuit de eerste persoon vertelt, waardoor het voelt alsof hij direct tot je spreekt over zijn eigen belevenissen. Hij neemt je mee naar de West-Indische eilanden en vertelt hoe hij een jongen ontmoette die met dieren kon praten. Je krijgt haast het idee dat je samen met hem dit avontuur ervaart.

Bij het tweede verhaal neemt Roald Dahl ons mee in zijn nieuwe auto, een grote BMW en deelt hij zijn ervaringen tijdens het rijden. En dan is er ‘De schat van Mildenhall’, waarbij hij ons eerst vertelt over de periode waarin het verhaal geschreven is en hoe hij over deze gebeurtenis heeft gehoord. Hij heeft dit verhaal zoveel mogelijk verteld, zoals het zich ook echt heeft afgespeeld.

Hoewel niet alle verhalen in dit boek worden gebracht met de persoonlijke vertelstijl waarmee deze bundel begint, keren we toch vaak weer terug bij Roald Dahl, ook al is het soms aan het einde van een verhaal.

Ik vind het bijzonder om met dit boek meer te weten te komen over Roald Dahl zelf. Hij vertelt over zijn leven en probeert een moment in zijn jeugd te vinden waarop duidelijk wordt dat hij later schrijver zal worden. Dat moment kan hij niet terugvinden in zijn herinneringen, maar toch krijgen we hiermee een mooie inkijk in zijn achtergrond. Ook ontdekken we hoe hij dan wel schrijver is geworden en met welk verhaal zijn carrière als schrijver is begonnen. Verder kende ik hem alleen maar vanwege zijn geweldige kinderboeken, de prachtige klassiekers en met dit boek heb ik een andere kant van hem leren kennen.

Ik geef dit boek 5 van de 5 sterren.

Bekijk meer leuke boeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, paperback, hardcover en luisterboek in het Nederlands.
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie
  • Itunes: E-book in het Nederlands.
Recensie boek Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier van Roald Dahl 

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *