Otis’ redding

Titel: Otis’ redding
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Mirjam Mous
Verteller: Louis van Beek
Uitgever: Van Goor
Duur van het boek: 5 uur 44 minuten

Recensie: Melvin probeert met tijdreizen de dood van zijn broer Otis te voorkomen, terwijl hij een mysterie ontrafelt.

Thema van tijdreizen

Verhaal met thema tijdreizen.

Het tijdreizen thema in “Otis’ Redding” is heel goed uitgewerkt in het verhaal. Het toffe is dat je als lezer samen met de hoofdpersoon Melvin gaat ontdekken wat er nou precies aan de hand is. En dat tijdreizen? Dat is niet zomaar iets hè. Stel je voor, je maakt een kleine verandering in het verleden en poef, de hele toekomst verandert. Het is echt bijzonder om te merken hoe Melvin hiermee worstelt en probeert alles op alles te zetten om zijn broer te redden. Het zet je ook een beetje aan het denken over hoe het allemaal met elkaar verbonden is.

Maar goed, zonder te veel te verklappen: dit boek zit vol verrassingen en je wordt meegenomen in een avontuur waar tijd een soort van vloeibaar iets wordt, waarin alles mogelijk lijkt.

Technologie en moderniteit

In “Otis’ Redding” beland je in een wereld waar het heden en verleden met elkaar vermengd raken. Aan de ene kant heb je de hedendaagse technologie, met YouTube kanalen waar iedereen wel even op kijkt en smartphones die niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven. Het is echt boeiend hoe de jongeren in het boek zo vanzelfsprekend met die dingen omgaan, alsof het de normaalste zaak van de wereld is en in feite is dat het ook geworden, toch?

Maar dan, maakt biedt dit verhaal een draai aan onze realiteit en koppelt deze moderne elementen aan een reis terug in de tijd, waar die technologische snufjes opeens een heel ander licht werpen op het leven zoals het toen was. Het is mooi hoe die contrasten worden neergezet, je voelt de verwarring en ook de fascinatie van de hoofdpersoon Melvin als hij de wereld van toen en nu probeert te begrijpen en met elkaar in verband probeert te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het even snel online zoeken van informatie en in een wereld zonder internet dezelfde informatie te moeten zoeken.

Het verhaal laat je nadenken hoe het zou zijn om met de kennis van nu, terug te stappen in jouw recente geschiedenis.

Personageontwikkeling

Dit boek gaat over wat Melvin Junior doormaakt in dit verhaal, terwijl hij zijn broer probeert te redden. Gaandeweg gaat hij van een ietwat onzeker jochie, iemand die zich vooral comfortabel voelt in bijzijn van zijn broer, tot een echte avonturier die de echte wereld aandurft, dat is gewoon prachtig om te lezen.

En het mooiste is, hij doet het allemaal voor zijn broer, wat laat zien hoe diep die broederband is. Je ziet hem groeien, stapje voor stapje, terwijl hij uit zijn comfortzone stapt. Hij leert te geloven in zichzelf, en ja, hij is enorm bijgelovig, maar dat maakt het alleen maar sfeervoller.

Mysterie element

Het verhaal bevat een dosis mysterie. Vanaf het begin zit je midden in de actie, met de grote vraag: wie heeft Otis om het leven gebracht? Je voelt de spanning in elke pagina, het is alsof je zelf een detective bent die de stukjes van de puzzel bij elkaar probeert te brengen.

Die zoektocht, die jaagt je echt op. Je wilt gewoon weten wie het heeft gedaan en waarom. En je leeft zo mee met Melvin, die niet alleen zijn verdriet moet verwerken, maar ook in dit grote avontuur en raadsel wordt gezogen. De schrijver Mirjam Mous schrijft in dit verhaal enkele mooie wendingen die je waarschijnlijk niet ziet aankomen.

Luisterboek ervaring

“Otis’ Redding” als luisterboekversie vind ik een aanrader. De verteller heeft echt talent. Zijn stem voert je mee, neemt je mee op avontuur samen met Melvin. Elk personage krijgt z’n eigen toontje, z’n eigen vibe. Je ziet ze gewoon voor je!

Wat echt indruk maakte, was hoe de verteller het verhaal tot leven bracht.

Fantasie en realisme

Het verhaal biedt een fijne mix van fantasie en realisme. Aan de ene kant heb je heftige, realistische gebeurtenissen zoals de moord aan het begin. Maar dan, plotseling, komt er die draai in het verhaal en voel je de fantasie opborrelen.

Terwijl je nog met één been in de realiteit staat door de eerdere gebeurtenissen, word je met je andere been meegesleurd in een wereld waarin tijd flexibel is, waarin alles mogelijk lijkt.

Mijn mening

“Otis’ Redding” is echt de moeite waard. Ik zou ‘m persoonlijk vier van de vijf sterren geven. Waarom? Nou, het verhaal pakt je meteen vanaf het begin. Plotseling zit je midden in een tijdreisavontuur met de hoofdpersoon en dat zag je gewoon niet aankomen!

Wat ook cool is, is hoe up-to-date het verhaal aanvoelt. De personages zijn lekker modern, snuffelen rond op YouTube, zoeken alles op met hun smartphones – precies zoals we allemaal doen tegenwoordig. En dat contrast tussen nu en vroeger is slim uitgewerkt. Onze generatie, altijd met een telefoon in de hand, tegenover een tijd waarin zelfs de simpelste dingen een uitdaging waren, zoals uitvinden waar iemand woont.

En dan Melvin Junior, die zijn broer Otis probeert te redden. De manier waarop hij telkens de tijd induikt, veranderingen aanbrengt en dan terugkeert om te zien wat er is gebeurd. Dat is echt origineel. Ik heb al veel boeken over tijdreizen gelezen, maar deze benadering is gewoon anders, verfrissend zelfs.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book en hardcover in het Nederlands. (E-book gratis in Kobo Plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Otis’ redding van Mirjam Mous, tienerboek over tijdreizen.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *