Mus & kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken

Titel: Mus & kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Kevin Hassing
Verteller: Kevin Hassing
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Duur van het boek: 4 uur 50 minuten
Alle boeken van deze Mus & kapitein Kwaadbaard serie:

 • Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen
 • Mus & kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken
 • Mus & kapitein Kwaadbaard en De Amorfe
 • Mus & kapitein Kwaadbaard en De Wraak van de Furie

Recensie: In dit boek beleven Mus en Kapitein Kwaadbaard spannende avonturen op zee terwijl ze het gevaarlijke monster, de Kraken, proberen te verslaan. Tegelijkertijd leren ze om goed samen te werken en ontdekken ze hoe het is om als groep een echte familie te zijn.

Avontuur op zee

Mus & kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken, geïllustreerd door Linda Faas, auteur Kevin Hassing en uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

In “Mus & kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken” gaan ze op een spannend avontuur op zee. Ze gaan achter een supergroot zeemonster aan, de Kraken. Maar, dat is niet het enige dat ze beleven tijdens het avontuur.

Tijdens hun zeereis ervaren ze moeilijke situaties. Er zijn dagen waarop er helemaal geen wind is, waardoor ze niet kunnen zeilen en stilstaan midden op zee. Dat is echt gevaarlijk, want je bent dan heel kwetsbaar! Soms is er zelfs helemaal geen water om te drinken en dan moet je oppassen voor een ontevreden bemanning, want dat kan leiden tot muiterij! Dat betekent dat sommige zeemannen niet meer willen luisteren naar hun kapitein.

Alsof dat nog niet genoeg is, wat gebeurt er als ze andere schepen tegenkomen die ook op zoek zijn naar de Kraken?

Leuke en bijzondere personages

In het boek “Mus & Kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken” komen we heel wat leuke en bijzondere personages tegen!

We hebben natuurlijk Mus, een dapper en slim meisje. Ze is niet bang om avonturen aan te gaan en kan heel goed problemen oplossen. Mus is de jongste op het schip, maar dat maakt haar niet minder belangrijk.

Dan is er Kapitein Kwaadbaard. Hij is de kapitein van het schip en hij is een beetje brommerig, maar heeft een groot hart. Ondanks zijn ruige uiterlijk geeft hij veel om zijn bemanning en speciaal om Mus en zijn zoon Maurits.

Vervolgens hebben we Maurits, de zoon van Kapitein Kwaadbaard. Maurits heeft het soms een beetje moeilijk aan boord van het schip. Hij probeert zijn plek te vinden tussen de andere vrienden en wil graag een goede band opbouwen met zijn vader, maar dat is niet altijd even makkelijk.

Victor Verbassius is de enige die de Kraken ooit heeft overleefd. Hij praat niet meer sinds de aanval en gebruikt boeken of schrijft dingen op om te communiceren.

Kapitein Frederik de Vijfde en zijn fret Fred: Zijn schip is gezonken door het venijn van de Kraken en nu wil hij meedoen met kapitein Kwaadbaard en zijn vrienden. Hij is vaak chagrijnig en luistert niet graag naar anderen, vooral niet naar Mus en eigenlijk liever ook niet naar kapitein Kwaadbaard.

De Nachtwachter: Een oude man die elke avond de lantaarns op het schip aansteekt. Hij heeft een ijzeren stok met een lontje eraan en zijn vingers zijn zo ruw dat hij vonken kan maken door ze tegen elkaar te wrijven.

Familie hebben kan lastig zijn

Mus & kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken, geïllustreerd door Linda Faas, auteur Kevin Hassing en uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Het valt me op dat Mus en Kapitein Kwaadbaard vaak overkomen als een dochter en haar vader. Ondanks dat ze elkaar nog niet zo lang kennen, lijken ze moeiteloos een liefdevolle relatie te hebben, alsof hij al jaren voor haar zorgt. Dit is in scherp contrast met de relatie tussen Kapitein Kwaadbaard en zijn zoon Maurits, die hij pas sinds drie weken terug in zijn leven heeft. Kwaadbaard lijkt vaak onzeker en ongemakkelijk in zijn interactie met Maurits, alsof hij te hard zijn best doet en het daardoor juist niet natuurlijk overkomt. Ook Maurits lijkt niet te weten wat hij moet verwachten van een liefdevolle vader, wat soms leidt tot koppig gedrag. Het zal interessant zijn om te zien hoe Mus omgaat met de ontdekking wie haar moeder is!

Bekijk hier een inkijkexemplaar en luister naar een fragment van het verhaal.

Mijn mening

Dit is een mooi vervolg van deze serie met weer een nieuw avontuur. Ik heb tot nu toe twee boeken gelezen van deze serie en dit is wat ik heb ervaren: beide boeken bieden een eigen avontuur met een prima afronding. Toch wil ik graag meer van deze serie lezen, want ik ben benieuwd hoe het verder gaat tussen kapitein Kwaadbaard en zijn zoon Maurits. Zullen ze hun familieband eindelijk kunnen opbouwen? Ook ben ik benieuwd wat Mus nog meer zal ontdekken over haar eigen ouders. Wie is haar vader en kan ze het vinden met haar eigen moeder? Dan hebben we ook nog steeds een mysterieus figuur in de vorm van De Salamander die tot nu toe in beide boeken eventjes opduikt. Wie is hij toch?

De schrijver heeft oog voor woordenschat van kinderen. In de tekst legt hij woorden uit die eventueel lastig kunnen zijn en dat doet hij op een leuke wijze. Ik laat hieronder een voorbeeld zien.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Luisterboek en Ebook gratis in Kobo plus voor abonnees).
 • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
 • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
 • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
 • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
 • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: Mus & kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken van Kevin Hassing.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *