Mijn vader woont in het tuinhuis

Titel: Mijn vader woont in het tuinhuis
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Jacques Vriens
Verteller: Jacques Vriens
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Duur van het boek: 4 uur 9 minuten

Recensie: Een tweeling in groep 8 beleeft een moeilijk jaar: thuis scheiden hun ouders en op school maken ze zich klaar voor de middelbare.

Samenvatting van het verhaal

Het verhaal draait allemaal om Joeri en Lara, een tweeling die het ene moment nog gezellig met hun ouders aan de eettafel zit en het volgende moment in het oog van een scheidingstorm belandt. Joeri, die altijd al een kort lontje had, worstelt met zijn emoties (en met die vervelende Sven op school, hoewel, eerlijk is eerlijk, Joeri is ook geen lieverdje). Aan de andere kant hebben we Lara, het kalme, onderzoekende brein van de twee, die altijd een manier probeert te vinden om de situatie thuis te verbeteren.
Terwijl Joeri vaker boos wordt, probeert Lara zich in te leven in wat er thuis aan de hand is en zoekt ze oplossingen op het internet. Het is op school niet makkelijker; groep 8 zit al boordevol uitdagingen. Denk aan het lootjes trekken, kerstvieringen en oh, laten we die zenuwslopende CITO-toets niet vergeten! Te midden van dit alles is er gelukkig juf Jannie, hun rots in de branding, die hen helpt zich voor te bereiden op de middelbare school terwijl ze met hun gezinscrisis omgaan.
Maar thuis? Oef, daar is het een en al drama. Pa en ma kunnen geen goed woord meer voor elkaar over hebben. Schelden, schreeuwen, ruziemaken; het is aan de orde van de dag. Zo erg zelfs, dat pa zijn biezen pakt en tijdelijk in het tuinhuis gaat bivakkeren.

Dubbel perspectief

Je krijgt niet één, maar twee kanten van het verhaal te horen! Joeri, met z’n vurige karakter en Lara, die alles op een rijtje probeert te zetten, vertellen allebei hun eigen beleving. Dus, stel je voor: dezelfde gebeurtenis, maar dan door twee totaal verschillende ogen bekeken.

Terwijl Joeri met z’n kort lontje alles wat heftig vindt en soms flink uit zijn slof kan schieten, probeert Lara alles te begrijpen en oplossingen te zoeken. Beiden beleven ze de scheiding van hun ouders op hun eigen manier. Je krijgt een idee van hoe ieder kind op zijn eigen manier omgaat met pijn en verandering. Dit boek leert je dat iedereen zijn eigen manier heeft om dingen te verwerken, zelfs als ze in hetzelfde huis wonen en dezelfde ouders hebben.

Veel emoties

Dit verhaal zit bomvol gevoel en Joeri springt er echt uit met zijn storm van emoties. Altijd al had hij een knop die zomaar om kon gaan. Boosheid? Dan rent hij weg, gewoon om het niet onder ogen te hoeven zien. Of hij steekt z’n kop in het zand, zodat hij even niks hoeft te voelen of horen. Echt, die jongen worstelt constant met z’n gevoelens. En dan heb je Lara, zeg maar de emotionele radar van de familie. Zij pikt álles op. Voelt iemand zich rot? Lara merkt het. Ze is als een spons, zuigt alle emoties om haar heen op. En wat nog mooier is: ze wil helpen. Altijd en overal. Ze ziet het als haar missie om oplossingen te zoeken, om iedereen om haar heen gelukkig te maken. Die twee, met hun totaal verschillende manieren van omgaan met gevoel, maken dit verhaal zo herkenbaar en rijk aan emoties.

Thema scheiding

Een onderwerp dat zwaar kan wegen: de scheiding van ouders. En dit boek? Dat duikt er middenin. Het laat je de rollercoaster zien die kinderen doorgaan als hun ouders besluiten om hun eigen wegen te gaan. Pijn, dat voel je zeker, maar ook die momenten van pure verwarring. “Waarom gebeurt dit?” “Wat gaat er nu met ons gebeuren?”. En ja, de onzekerheid die hen ’s nachts wakker houdt. Maar wat dit boek zo sterk maakt, is dat het die emoties niet wegpoetst of suikerzoet maakt. Nee, het laat de rauwe realiteit zien, hoe moeilijk dat ook is. En dat? Dat maakt dit boek zo belangrijk voor kids die hetzelfde doorgaan.

Rol van school en juf Jannie

Te midden van alle verwarring en emoties van een scheiding vergeten ouders soms dat hun kids óók slapeloze nachten hebben, zelfs al zeggen ze er niks van. Kinderen voelen de spanning, pikken op wat er niet wordt gezegd en dragen die last elke dag met zich mee. Ouders, verzwolgen in hun eigen pijn en verdriet, zien soms over het hoofd dat een scherpe opmerking of een boze blik juist dat ene duwtje kan zijn dat hun kind niet erbij kan hebben. En dan, precies op dat moment, komt school – en in dit verhaal, juf Jannie – in beeld.

Juf Jannie is altijd klaar om in te grijpen. Ze ziet de tekenen als kids het moeilijk hebben en ze stapt in als die helpende hand nodig is. Ze kan het verschil maken tussen een kind dat verdwaald raakt in de chaos en een kind dat de steun vindt die het nodig heeft. Maar het is niet altijd makkelijk. Want wat als de ouders defensief worden? “Waar bemoei je je mee?” Maar dat is het juist – het gaat om het kind. De schrijver heeft dit verhaal juist vanuit zijn eigen ervaring als meester geschreven.

Groep 8 ervaring

De zenuwen voor de CITO-toets, het geknutsel voor een perfecte surprise, de gezelligheid van kerstvieringen en dan de grote dag: het schooladvies. Groep 8 zit bomvol van die mijlpalen! En dit boek pakt die herkenbare momenten perfect op, naast het zware thema van de scheiding.

Vriendschap en steun

Tussen deze wervelstorm van een echtscheiding, is er die mooie glinstering van vriendschap en broer-zus liefde. Joeri en Lara, ondanks alles wat er thuis gebeurt, staan er niet alleen voor. Ze hebben elkaar. Wanneer de ene het moeilijk heeft, is de ander daar, klaar om een helpende hand of luisterend oor te bieden. Het laat zien hoe vriendschap en familiebanden een lichtpuntje kunnen zijn in de donkerste tijden. Daarnaast hebben beide kinderen hun eigen beste vriend of vriendin en ook dat helpt.

Dan regelen we dit wel zelf!

Midden in de chaos van ruziënde ouders vinden deze twee kinderen hun eigen stem. Ze zitten niet meer in de wachtstand, hoor. Nee, ze pakken de touwtjes in eigen handen. Willen ze een nachtje bij paps slapen? Nou, dan zorgen ze daar zelf wel voor. En hoe gaan ze hun kerst dit jaar vieren? Precies, ze regelen het gewoon zelf! Dit is een mooie boodschap van de schrijver om alle kinderen een stukje wijzer te maken.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek of geniet van een fragment van het verhaal.

Mijn mening

Het verhaal geeft een goed beeld van de ontreddering die kinderen kunnen ervaren wanneer hun thuisbasis, het gezin, plotseling uit elkaar valt. De abrupte overgang van knusse familiebijeenkomsten op zondag naar heftige echtscheidingsruzies.

De focus ligt op een kind in groep acht, wat al een overgangsjaar is, met kinderen die op het punt staan een grote stap naar het voortgezet onderwijs te zetten. In plaats van een veilige thuishaven tijdens deze verandering, wordt hun leven nog meer ontregeld door deze vervelende thuissituatie.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, paperback en hardcover in het Nederlands (Ebook gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle, paperback en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook en luisterboek in het Nederlands.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Nederlands.
Recensie: Mijn vader woont in het tuinhuis van Jacques Vriens.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *