Actie op Aruba

Titel: Actie op Aruba
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Evelien van Dort
Illustrator: Els van Egeraat
Uitgever: KokBoekencentrum Jeugd
Alle boeken van deze Robins reisavonturen serie:

  • Actie op Aruba
  • Kamperen in Kenia
  • Zoektocht in Zeeland

Recensie: Robin beleeft spannende avonturen op Aruba, ontdekt dieren, geheimen en leert over het eilandleven!

Verhuizen naar Aruba

Stel je voor: je leeft lekker in Nederland, je hebt vrienden, je houdt van de regen en plots… bam!… je moet naar Aruba verhuizen. Dat overkomt Robin in het boek “Actie op Aruba” van Evelien van Dort.

Robin is een jongen. Alleen, mensen denken soms dat hij een meisje is vanwege zijn naam. Grappig, toch? Maar verhuizen naar Aruba, dat is voor Robin niet zo grappig. Hij gaat een half jaar daar wonen met zijn ouders. Alles is anders op dit eiland: de dieren, de taal, het weer en zelfs de tijd! Ja, wanneer Robin zijn beste vriendin Anne in Nederland wil mailen, ligt zij al te slapen door het tijdsverschil.

Maar Aruba heeft ook zijn coole kanten. Zo maakt Robin al snel nieuwe vrienden, vindt hij het heerlijk om in de prachtige zee te zwemmen en te surfen, ziet hij dieren die je in Nederland alleen in de dierentuin ziet en zijn de mensen op Aruba erg vriendelijk.

Toch is niet alles zonneschijn op Aruba. Er zijn ook wat problemen, zoals toeristen die niet goed voor het eiland zorgen en het feit dat sommige mensen daar arm zijn. Robin ontdekt dat zijn buurmeisje zelfs geen fiets heeft!

Cultuurverschillen

Robin, onze Nederlandse hoofdpersoon, duikt met beide voeten in het warme zand van Aruba. En ja, hoewel Aruba en Nederland allebei deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden, zijn ze toch echt heel verschillend. Niet alleen de temperatuur (hallo zon! ☀️), maar ook de manier waarop mensen leven, de taal die ze spreken en zelfs de dieren die ze zien.

Het is alsof Robin in een hele nieuwe wereld is beland. En weet je wat? Dat is hij eigenlijk ook. Hij leert over de rijke geschiedenis van Aruba, de invloed van toerisme en de uitdagingen waar de lokale bevolking mee te maken heeft. En ook al heeft hij soms heimwee, Robin ontdekt ook de schoonheid van dit prachtige eiland en de warmte van zijn inwoners.
Verder ontdekt hij dat mensen op Aruba bijgelovig zijn. Wanneer hij een uil ziet, heeft dat een hele andere betekenis dan wanneer zijn nieuwe vriendin een uil ziet. Zij ziet een uil bij je huis als een voorbode van iets kwaads.

Natuur en wildlife

Dit boek neemt je mee naar een eiland, van het Koninkrijk der Nederlanden, waar je zomaar een leguaan op de weg kunt tegenkomen! Hoe cool is dat?

Illustratie van Els van Egeraat © 2018 , uitgeverij KokBoekencentrum Jeugd, Actie op Aruba van Evelien van Dort

Robin, onze dappere hoofdpersoon, ontdekt al snel de wilde kant van Aruba. Stel je voor: je wandelt van school naar huis en ineens zie je een boa constrictor op je pad. Of je gaat een dagje surfen en je ziet in de verte de vin van een haai. Griezelig spannend, toch? Het eiland zit vol wilde verrassingen.
Robin kijkt ook graag naar de vele cactussen in alle grote en maten.

Historische context

In het verhaal leren we over de Arawak Indianen, de allereerste bewoners van Aruba. Deze mensen leefden al lang op het eiland voordat ontdekkingsreizigers zoals de Spanjaarden en later de Nederlanders kwamen. Het is bijzonder om te lezen hoe hun cultuur en tradities een plek hebben in het verhaal.

Maar het wordt ook een beetje serieus. Want het boek vertelt over het pijnlijke onderwerp van slavernij. Hoe de Nederlanders destijds Afrikanen naar het eiland hebben gebracht en zowel indianen als Afrikanen hebben gebruikt als slaven.

Sociaal-economische ongelijkheid

Het verhaal gaat niet alleen over spannende avonturen, maar het laat ons ook zien hoe mensen verschillend kunnen leven op hetzelfde eiland.

Je zult het misschien niet geloven, maar er zijn rijke Nederlanders in het verhaal die een heel ander leven hebben dan de mensen die al heel lang op Aruba wonen. Het lijkt wel alsof ze in twee verschillende werelden leven, ook al zijn ze op hetzelfde eiland!

Toerisme en Milieu

In het boek komen veel toeristen naar Aruba. Dat is superleuk, want ze brengen leven en plezier met zich mee. Maar, soms is er ook een keerzijde. Ik las over quads die rondrijden en schade aanrichten aan de mooie natuur van het eiland. Dat is best wel jammer. Toeristen zijn fijn voor het geld dat ze naar het eiland brengen, veel Arubanen zijn afhankelijk van toerisme, maar de natuur moet ook beschermd worden, toch?

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek.

Mijn mening

Dit boek biedt een leuk avontuur en is ook best leerzaam. Kinderen ontdekken één van de delen van het Nederlandse Koninkrijk. Vaak denken kinderen dat ons koninkrijk alleen uit Nederland bestaat. Met dit verhaal maken ze kennis met één van de overzeese gebieden. Ze maken kennis met het cultuur van Aruba en hoe het komt dat het land bij Nederland hoort.
Het verhaal toont ook het toerisme vanuit de kant van de inwoners. Zij hebben te maken met wat de toeristen aan troep van zich af gooien of zelfs aan hun stukje natuur beschadigen.
Hopelijk helpt dit verhaal ook om kinderen te laten inzien dat als straks te gast zijn in een vakantieland, ze het land(schap) met respect behandelen.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book in het Nederlands (Ebook gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: E-book in het Nederlands
  • Nextory: E-book in het Nederlands
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: Actie op Aruba van Evelien van Dort

Ik heb het boek in het Nederlands als E-book gelezen met Storytel, terwijl ik dit schrijf is er nog geen luisterversie van dit boek. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *