Grumor in groep 8

Titel: Grumor in groep 8
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Paul van Loon
Verteller: Huub Dikstaal
Uitgever: Leopold
Duur van het boek: 4 uur 06 minuten
Alle boeken van deze serie:

Recensie: Een avontuurlijk gezin van monsters beleeft alledaagse situaties met een griezelige twist, onderstreept door de magie van verhalen vertellen.

Grumor

Maak kennis met het concept van ‘grumor‘! ‘Grumor’ is een bijzonder woord dat twee dingen samenvoegt: griezelen en humor, zoals een spook dat probeert je bang te maken, maar zijn eigen laken vergeet en struikelt! Of een weerwolf die midden in een huilbui begint te giechelen. Dat is precies waar ‘grumor’ over gaat. Het zorgt voor een leeservaring met spannende personages die helemaal niet eng zijn, maar juist veel grappen maken.

Raamvertelling

Wat is een raamvertelling? Stel je voor: je leest een boek en binnen dat boek begint iemand anders een verhaal voor te lezen. Zo heb je twee avonturen voor de prijs van één! In dit specifieke boek ontmoeten we de familie R.I.P. die samen een verhaal binnen het verhaal verkennen. Terwijl je met hen meereist door hun eigen avonturen, duik je ook dieper in het verhaal dat ze samen lezen. Dit zorgt voor een leuke wisselwerking. Beide verhalen zijn leuk. De korte verhalen zijn leuk en grappig en bieden steeds weer een bijzonder kort avontuur, maar het verhaal tijdens het voorlezen zelf is ook leuk, want wie is nou de schrijver van dit mysterieuze boek?

Monsterlijk gezin


Illustratie van Silvie Buenen, uitgeverij Leopold, 
Grumor in groep 8 van Paul van Loon

Ontmoet de familie R.I.P.! Kun je je een huishouden voorstellen waarin mama een zombie is, de broers een vampier en een weerwolf zijn en de zus rondzweeft als een geest? Dit is geen gewoon gezinsverhaal, maar een heerlijk monsterlijke versie ervan. Het leven in huize R.I.P. is elke dag een nieuw avontuur vol verrassingen. Maar wacht, er zijn nog meer familieleden die het vermelden waard zijn, hoewel ze niet altijd in de schijnwerpers staan tijdens het voorlezen van dit boek. De vader, een dappere vampierzeeman, is weg op zee, maar duikt toch even op in één van de verhalen. Dan hebben we nog hun oom, een echt skelet, die rustig ligt te dutten in een kist in de kelder. En we mogen zeker oma niet vergeten, die comfortabel in haar sarcofaag op zolder ligt. Ze zijn misschien niet altijd actief in de verhaallijn, maar hun aanwezigheid geeft extra smaak en mysterie aan de verhalen van dit gezin.

Promotie van lezen

Lezen is meer dan alleen maar woorden op een pagina volgen. Het is een avontuur, een kans om nieuwe werelden te verkennen en personages te ontmoeten die je hart sneller doen kloppen. Dit boek laat perfect zien hoe magisch lezen kan zijn, vooral voor de jonge lezers onder ons. Jimi, die normaal gesproken niet zo’n fan is van lezen omdat hij het zelf moeilijk vindt, wordt helemaal meegesleept in dit boek. Waarom? Omdat het gaat over hun eigen spannende avonturen! En dan hebben we moeder zombie, die niets liever wil dan een normaal gezin zijn. Voor haar is samen een boek lezen een manier om dit gevoel van normaliteit te bereiken. En raad eens? Het werkt! Haar kinderen hangen aan haar lippen, luisterend naar elk woord en genietend van elk moment. Het bewijst maar weer eens dat een goed boek iedereen kan betoveren, zelfs als je denkt dat lezen niets voor jou is. Dit voorleesmoment laat zien dat verhalen een speciale plek hebben in ons hart en dat iedereen het plezier van lezen kan ontdekken.

Zeg RIPkapje waar ga je heen?

Een van de verhalen in dit boek gaat over “RIPkapje en de wolf”. In plaats van het brave meisje met haar rode kapje, ontmoeten we RIPkapje in een avontuur dat zowel herkenbaar als verrassend is. Het is een unieke draai aan het traditionele sprookje van Roodkapje.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek of geniet van een fragment van het verhaal.
Bekijk hieronder een korte trailer van deze kinderboekenserie van Paul van Loon.

Mijn mening

Ik vind dit boek leuk als voorleesavontuur. De korte verhalen zijn simpelweg bijzonder en leuk. Veel van deze vertellingen zullen kinderen herkennen, al is er natuurlijk die speelse monsterlijke twist. Neem bijvoorbeeld de twee broers in het verhaal. Wie kent het niet, dat geplaag tussen broertjes? Maar in dit boek zijn het een vampier en een zombie die constant kibbelen. Zo herkenbaar! En net als in veel gezinnen is de liefde diep. Als ze worden belaagd door monsterjagers, beseffen ze dat ze alleen elkaar mogen plagen en aanvallen, omdat hun band zo sterk is.

Een ander hoogtepuntje was de uitleg over de “geestschrijver”. Slim en grappig gedaan en zo leerzaam voor kinderen. De manier waarop het is geïntroduceerd? Briljant! Ik geloof dat kinderen dat woord nu niet snel zullen vergeten. En dan het einde, met de schrijver Paul van Loon die helemaal in zijn rol blijft? Fantastisch!

Toch wil ik hier nog een kleine vermelding plaatsen. Er wordt hier en daar in het boek een beetje gescholden (denk aan woorden als weerwolfwatje, loser, hondenjong, enz.). Hoewel het past binnen het verhaal, past het misschien niet bij ieders opvoedstijl. Het is iets om rekening mee te houden voordat je het aan je kinderen voorleest.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: Grumor in groep 8 van Paul van Loon

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *