De familie R.I.P.

Titel: De familie R.I.P.
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Paul van Loon
Verteller: Frank Lammers
Uitgever: Leopold
Duur van het boek: 2 uur 22 minuten
Alle boeken van deze serie:

Recensie: Een vrolijke monsterfamilie beleeft avonturen en leert om aardig te zijn, terwijl hun humeurige buurman niet zo blij is met hun komst.

Unieke personages

Elk kinderboek heeft zijn eigen magie, maar wat echt een boek tot leven brengt, zijn de personages erin. Neem nu “De familie R.I.P.” van Paul van Loon. In dit boek kom je niet zomaar de typische familie tegen. Nee, hier hebben we te maken met een bonte mix van monsters! Moeder is een zombie, hoe cool is dat? Haar kinderen zijn een weerwolf en een vampier. En laten we de geest-dochter, skelet-oom en de mummie-oma niet vergeten. Elk personage voegt een kleurrijke draai toe aan het verhaal en samen vormen ze een gezin dat zo anders is en toch zo herkenbaar. Ze maken ruzie, ze lachen, ze kijken samen naar films – net als elk ander gezin. Maar ze hebben ook hun eigenaardigheden, zoals slapen in kisten en het eten van botjes of het drinken van bloed. Spannend, toch? Elk personage heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen persoonlijkheid en samen zorgen ze voor een avontuur.

Buurman Knieper

Illustratie van Hugo van Look © 2019 , uitgeverij Leopold, De familie R.I.P. van Paul van Loon

Elk goed verhaal heeft wel een personage waar je even bij fronst, toch? In “De familie R.I.P.” hebben we buurman Knieper. Deze meneer is, nou ja, een beetje mopperig. Oké, héél mopperig. Waar de familie R.I.P. een bonte verzameling van grappige monsters is, is buurman Knieper de grommende wolk die boven hun nieuwe huis hangt. Stel je voor: Jimi oefent zijn gitaarspel en daar heb je buurman Knieper die klaagt over geluidsoverlast. Het lijkt erop dat hij niet zo’n fan is van nieuwe buren, vooral als ze wat… anders zijn. Maar dat maakt het verhaal juist zo leuk! Want hoe gaan deze vrolijke monsters om met zo’n humeurige buur? En wat gebeurt er als hij te ver gaat met zijn plannetjes? De interacties tussen de familie en buurman Knieper zitten vol humor en ook een beetje spanning. Het is zo’n personage waarbij je je afvraagt: “Wat gaat hij nu weer doen?”

Wat is het huis toch gruwelijk heerlijk ingericht

Heb jij je ooit afgevraagd hoe een echt monsterhuis er van binnen uit zou zien? “De familie R.I.P.” geeft ons een inkijkje en wat voor eentje! Dit huis is niet zomaar een huis. Bij binnenkomst word je begroet door een kapstok die lijkt op de klauw van een draak – cool, toch? En dat is nog maar het begin. In de woonkamer vind je een salontafel gemaakt van echte beenderen en lampen die eruitzien als doodskoppen. Maar de echte verrassingen wachten in de kelder en op zolder. Denk aan flessen inmaakbloed en een kist waarin, jawel, een echt skelet ligt! En laten we de sarcofaag op zolder niet vergeten, speciaal voor oma, die een mummie is. Het huis van de familie R.I.P. is als een schatkist vol gruwelijke verrassingen. Bij elke deur die je opent, wacht een nieuw avontuur. En weet je wat? Hoewel het misschien een beetje griezelig klinkt, is het tegelijkertijd ook gezellig en knus. Want dit gruwelijke huis is ook een liefdevol thuis voor een bijzondere familie.

Wat een fijne familie


Illustratie van Hugo van Look © 2019 , uitgeverij Leopold, 
De familie R.I.P. van Paul van Loon

Op het eerste gezicht lijken ze misschien een beetje… nou ja, ongewoon. Met een vampierbroer, een weerwolf, een geest als zus en een moeder die een zombie is, zou je denken dat het dagelijks leven een complete chaos is. Maar raad eens? Onder al die griezelige uiterlijkheden schuilt een hart van goud. Deze familie, hoewel ze zo verschillend zijn, houden ongelooflijk veel van elkaar. Ze lachen, ze plagen en ja, soms gebruiken ze zelfs knuppels en bijlen tegen elkaar! Maar aan het eind van de dag staan ze altijd voor elkaar klaar. Ze laten zien dat familie niet alleen gaat over hoe je eruitziet of waar je vandaan komt, maar over liefde, begrip en samen zijn. Het maakt niet uit hoe anders ze zijn; ze zijn perfect op hun eigen manier. En dat is precies wat “De familie R.I.P.” zo speciaal maakt.

Humor

Kun je je voorstellen dat je een vampierbroer hebt die je achterna zit met een bijl of een knuppel, maar het gewoon als een grapje bedoelt? Of een weerwolf die tijdens een volle maan probeert te doen alsof er niets aan de hand is? Het klinkt misschien gek, maar het is wel grappig! De schrijver weet precies hoe je lachen en griezelen tegelijk kunt laten voelen.

Thema’s: vooroordelen, acceptatie en liefde

Een van de leuke dingen aan dit verhaal is hoe thema’s als vooroordelen, acceptatie en liefde aan bod komen. Denk aan buurman Knieper, die snel oordeelt zonder de RIP-familie echt te leren kennen. Ja, hij heeft echt last van het geluidsoverlast en dat zijn kippen ’s nachts worden aangevallen, maar het is duidelijk dat hij niet houdt van personen die anders zijn dan hij. Het herinnert ons eraan hoe gemakkelijk het is om te oordelen op basis van uiterlijk of geruchten. Maar wat nog mooier is, is hoe de RIP-familie, ondanks alle vreemde blikken en boze praatjes, zichzelf blijft en elkaar onvoorwaardelijk liefheeft. Het leert ons dat ware acceptatie en liefde van binnenuit komen en dat we allemaal uniek en bijzonder zijn, ongeacht hoe we eruitzien of waar we vandaan komen. Kortom, “De familie R.I.P.” is niet alleen spannend en grappig, maar het laat ons ook nadenken over belangrijke levenslessen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek of geniet van een fragment van het verhaal.

Bekijk hieronder een korte trailer van deze kinderboekenserie van Paul van Loon.

Mijn mening

Dit verhaal is een leuk kort avontuur en neemt ons mee naar een unieke familie van monsters. Vanaf de eerste bladzijden was ik al meteen gecharmeerd door deze grappige wezens. Het is een leuke introductie tot de personages van deze serie.

De monsterfamilie, ondanks hun griezelige uiterlijk, heeft een groot hart. Ze proberen altijd aardig te zijn voor iedereen, zelfs als de buurman dat niet doet. Over de buurman gesproken, hij lijkt niet zo dol te zijn op monsters en zelfs niet op buitenlanders. Eerlijk gezegd vond ik hem niet zo aardig.

Maar moeder monster? Oh, zij is geweldig! Elke keer dat haar zonen iets stouts doen, moet ik lachen om haar reacties. Ze ziet het gewoon als ondeugende streken van haar kinderen en blijft altijd lief en geduldig. Zelfs als ze elkaar met bijlen en knuppels te lijf gaan. Kwajongensstreken zegt ze dan!


Illustratie van Hugo van Look © 2019 , uitgeverij Leopold, 
De familie R.I.P. van Paul van Loon

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Ebook en luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: De familie R.I.P. van Paul van Loon

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *