M.A.G.I.E. – Prinses in problemen

Titel: M.A.G.I.E. – Prinses in problemen
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Tanja Voosen
Verteller: Donna Vrijhof
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Duur van het boek: 4 uur 41 minuten

Recensie: Op het eerste gezicht lijkt “M.A.G.I.E. – Prinses in problemen” een typisch verhaal over prinsessen en magie, maar in werkelijkheid is dit jeugdboek van Tanja Voosen veel meer dan dat. In dit verhaal wordt Kirstens alledaagse leven volledig op zijn kop gezet wanneer Romy, een prinses uit het magische koninkrijk Marabel, bij haar intrekt.

Wat vind jij van Kirsten?

Laten we het eens hebben over Kirsten, een gewone tienermeid met een buitengewone passie voor voetbal. Ik moet zeggen, het is makkelijk om van Kirsten te houden. Ze is zo echt, zo herkenbaar. Onder haar stoere voetbalmeisjesuiterlijk is ze gevoelig, onzeker en worstelt ze om haar plek te vinden, net als elke andere tiener. Haar worsteling met zelfvertrouwen is echt en zo tastbaar dat je soms gewoon wilt ingrijpen en haar wilt vertellen hoe geweldig ze is.

Maar wat Kirsten echt boeiend maakt, is haar veerkracht. Ondanks alle uitdagingen – een plotselinge prinses in haar huis, vechten voor de aanvoerdersband in haar voetbalteam en omgaan met pestkoppen op school – geeft ze niet op. Ze struikelt, valt, maar staat steeds weer op en dat maakt haar zo’n inspirerend karakter.

Haar relatie met haar vader is ook bijzonder ontroerend. Je voelt haar verlangen om tijd met hem door te brengen, haar verdriet als ze die tijd moet delen met Romy. Maar je ziet ook haar groei, haar vermogen om te begrijpen en zelfs om te geven. Al met al is Kirsten een personage dat je in je hart sluit en waarvan je hoopt dat ze uiteindelijk alles krijgt wat ze verdient.

Een prinses zonder een paleis

Wat gebeurt er als een prinses geen paleis meer heeft? Dit boek neemt je mee op een bijzonder avontuur met prinses Romy die, van de ene dag op de andere, van haar paleis en land naar de slaapkamer van een ander meisje moet verhuizen. Romy’s verhaal ontroert je diep, terwijl je haar ziet worstelen om zich thuis te voelen in een wereld die zo ver af staat van wat ze ooit kende.

Romy is een prinses, maar ook een tienermeisje met al haar twijfels, angsten en dromen. Ze is zowel koppig als kwetsbaar en haar moed om het hoofd te bieden aan haar nieuwe en onbekende omstandigheden is bewonderenswaardig. Er zijn momenten waarop je misschien gefrustreerd raakt door haar gedrag, maar je kunt je niet echt van haar afwenden. Want Romy is, ondanks alles, een personage dat je wilt leren kennen, begrijpen en zelfs steunen.

En dan is er nog de manier waarop ze probeert om te gaan met Kirsten en haar spullen, die nu ook de hare zijn. Je kunt de spanning voelen als ze probeert te passen in een wereld die niet van haar is, als ze probeert respect te tonen voor Kirstens bezittingen en ruimte terwijl ze tegelijkertijd probeert om een stukje van zichzelf in haar nieuwe “huis” te brengen. Een prinses zonder paleis, maar met een groot hart en de moed om een nieuwe wereld te omarmen.

Twee werelden in één slaapkamer

De charme van dit boek zit hem in de manier waarop het twee totaal verschillende werelden samenbrengt in één slaapkamer. Kirstens wereld is vertrouwd, een plaats waar alles zijn eigen plekje heeft en waar ieder item een verhaal vertelt. Het is een wereld van dagelijkse routines en gewoonten. Aan de andere kant hebben we Romy’s wereld: ooit vol pracht en praal, maar nu verbannen tot één kamer in een vreemd huis.

Deze contrasten komen op een levendige en boeiende manier tot uiting. Het verhaal onthult hoe deze twee tegenstrijdige werelden botsen en samensmelten, hoe de meisjes proberen een balans te vinden en hun eigen plek in deze nieuwe situatie te bepalen. Het is een verhaal over vriendschap, begrip, geduld en bovenal, over aanpassing.

Elke confrontatie, elke gedeelde glimlach, elk wederzijds begrip geeft ons een glimp van wanneer twee zeer verschillende werelden en culturen samenkomen. Ondanks de conflicten en de verwarring, ondanks de angst en het ongemak, is er een hoopvolle boodschap: dat zelfs in de meest onwaarschijnlijke omstandigheden, vriendschap en begrip kunnen bloeien. Twee werelden in één slaapkamer, vol drama, humor en verrassend veel hart.

Groei en Vriendschap

Dit is een verhaal over de groei en vriendschap die ontstaat tussen Kirsten en Romy. In het begin is het moeilijk. Ze snappen elkaar niet goed en ze maken veel ruzie. Maar na een tijdje leren ze elkaar beter kennen.

Kirsten moet leren om haar kamer te delen. Dat is best lastig. En Romy moet leren om in een nieuw huis te wonen. Dat is heel anders dan haar paleis! Dit verhaal is soms een beetje verdrietig, maar ook heel grappig en mooi.

Langzaam maar zeker worden Kirsten en Romy vrienden. Dat gaat niet zomaar. Ze moeten elkaar echt begrijpen en elkaar helpen. Maar uiteindelijk ontdekken ze dat ze meer op elkaar lijken dan ze eerst dachten.

Het boek laat zien hoe mooi vriendschap kan zijn. Ook als het soms een beetje moeilijk is.

Meer moed en meer zelfvertrouwen

In dit boek leert Kirsten veel over moed en zelfvertrouwen. Ze speelt voetbal, maar voelt zich niet zo zeker van zichzelf. Vooral niet nu ze een nieuwe aanvoerder gaan kiezen bij haar club. Daarvoor moeten de meisjes verschillende opdrachten doen en laten zien hoe goed ze zijn. Kirsten vindt dit best wel spannend en haar gebrek aan zelfvertrouwen komt duidelijk naar voren. Ook als er een pestkop in de buurt is, weet Kirsten niet zo goed wat ze moet doen. Ze wordt dan heel stil en weet niet hoe ze moet reageren. Dat is helemaal niet fijn.

Maar dan is er Romy, de prinses die nu bij haar woont. Romy is heel anders dan Kirsten. Ze is heel dapper en heeft veel zelfvertrouwen. Ze is niet bang voor pestkoppen. Ze is zelfs zo dapper als een ninja!

Van Romy kan Kirsten veel leren. Ze ziet hoe Romy zichzelf altijd blijft, hoe moeilijk het ook is. En dat is best wel cool. Door naar Romy te kijken, leert Kirsten dat ze ook dapper kan zijn. Ze krijgt meer zelfvertrouwen en leert hoe ze voor zichzelf op kan komen.

Kinderboekenweek 2023

Wat een perfect boek voor de Kinderboekenweek van 2023! Het thema dit jaar is ‘Bij mij thuis‘. En laat dit boek daar nu net helemaal bij passen!

In dit verhaal ontdekken we twee meisjes, Kirsten en prinses Romy. Ze leven samen in één huis, maar het voelt niet altijd als hun eigen thuis. Stel je voor, een prinses die haar paleis moest verlaten en nu in de slaapkamer van een ander meisje moet wonen! En Kirsten, die een “indringer” in haar kamer heeft en ziet hoe haar spulletjes steeds worden verplaatst of zelfs kapot gemaakt.

Thuis is waar je je veilig en fijn voelt. Maar hoe doe je dat als je eigen ruimte wordt gedeeld met iemand anders? Hoe maak je van een huis een thuis als je het met een ander moet delen? Dit zijn vragen die Kirsten en Romy samen proberen te beantwoorden.

Dit boek nodigt kinderen uit om na te denken over wat ’thuis’ voor hen betekent. Het laat zien dat een thuis soms verandert en dat is oké. Het is een verhaal vol avontuur, vriendschap en het ontdekken van je eigen plekje in de wereld. Dus ga lekker zitten in je favoriete hoekje van het huis en duik in dit spannende verhaal!

Wil je een piepklein stukje van dit verhaal beleven? Kijk snel in een inkijkexemplaar of luister naar een fragment uit het verhaal en duik in de wereld van Kirsten en prinses Romy!

Mijn mening


Mijn gedachten over dit boek? Eerlijk gezegd, had ik door de titel heel veel magie verwacht. En ja, er komt wel wat magie in voor, maar Romy moet haar toverkrachten geheim houden en Kirsten mag eigenlijk niks over magie weten van haar vader.

Maar wat ik wel mooi vind, is hoe dit boek gaat over twee meiden uit verschillende werelden en hoe ze vriendinnen proberen te worden. Dat is best moeilijk voor ze, maar ook heel bijzonder om te lezen. De schrijver kan ook heel goed vertellen hoe Kirsten zich voelt. Kirsten en haar vader hebben een bijzondere band. Sinds haar moeder weg is, voelt Kirsten zich soms een beetje alleen. En als haar vader dan weer voor zijn werk weg moet, voelt ze zich extra alleen. Dan komt er ook nog eens een prinses wonen, die in veel dingen beter lijkt dan Kirsten. Het voelt een beetje alsof haar vader een nieuwe dochter heeft gevonden. De schrijver geeft deze emoties heel goed weer in dit verhaal.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Recensie M.A.G.I.E. – Prinses in problemen van Tanja Voosen

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *