Five Survive

Titel: De vijf die blijven
Titel Engels: Five Survive
Genre: YA, misdaad mysterie
Schrijver: Holly Jackson
Verteller: Emma Galvin
Uitgever: Volt
Duur van het boek: 10 uur 33 minuten

Recensie: Zes vrienden, één scherpschutter, geheimen ontrafeld. Wie zal het overleven?

Samenvatting

In “Five Survive” van Holly Jackson duiken we in het avontuur van zes vrienden op een roadtrip. Stel je voor, je bent met je beste vrienden op pad in een camper, de stemming is top en dan… BAM! Je camper krijgt pech in the middle of nowhere. Maar dat is nog niet alles. De wielen worden één voor één lekgeschoten. Ja, je leest het goed! Er is een sluipschutter die het op ze gemunt heeft, want hij wil een geheim weten.

De groep bestaat uit de zeer verwarde Red, de zorgzame Maddie, de natuurlijke leider Oliver en zijn vriendin en ook nog de charismatische Arthur en de clowneske Simon. En zoals in elk goed verhaal, heeft iedereen een geheim. Maar welk geheim is zó groot dat een sluipschutter hen ervoor bedreigt? De sfeer wordt steeds beklemmender. Vertrouwen wordt op de proef gesteld en vriendschappen staan op het spel. Het verhaal is als een puzzel waarbij je steeds meer stukjes krijgt, maar het beeld blijft verrassen. De spanning wordt verhoogd door de titel, want je wil gewoon weten: wie van de zes haalt het einde niet? En welk geheim is zo groot dat het een leven kan kosten?

De setting

Beeld je in: zes vrienden midden in de wildernis, gestrand in een camper. Omringd door de stilte van de natuur, maar dan is daar die onderhuidse spanning. Waarom? Een onzichtbare scherpschutter die jou en je vrienden in zijn vizier heeft. Het gevoel van opgesloten zitten, niet enkel door de metalen wanden van de camper, maar ook door de geheimen die iedereen met zich meedraagt. Dit uit zich in de vragende blikken en de prangende vraag: “Wiens geheim heeft ons hierin verzeild?” De twijfel slaat toe. Het vertrouwen wankelt. En te midden van deze chaos besef je ook: wat als jouw diepste, donkerste geheim de sleutel is tot deze hachelijke situatie? Wat als het jouw geheim is dat iedereen in gevaar brengt? De auteur neemt je mee op deze beangstigende reis, waarin niet alleen de externe dreiging voelbaar is, maar ook de interne spanningen en angsten.

Mysteries

Duik diep in de wereld van raadsels, waar niets is wat het lijkt. We volgen een fascinerend personage, wiens leven wordt overschaduwd door het verleden, met name de dood van haar moeder – ooit het trotse hoofd van de politie en nu tragisch vermoord. Vraag jezelf af: Wie heeft het gedaan? En waarom? Heeft dit verband met de huidige dreiging van die verborgen schutter? Elk personage draagt een geheim, maar wiens geheim trekt de schutter aan? En wat verbergt onze hoofdpersonage eigenlijk zelf? Je brein gaat tekeer bij elke wending in het verhaal, puzzelend met de kleine hints die de auteur hier en daar achterlaat. Maar let op! Niet alles is zoals het lijkt. De schrijver is een meester in het geven van net genoeg informatie om je te laten bijten, maar ook net genoeg verwarring om je op het puntje van je stoel te houden. Voorspelbaar? Zeker niet. Boeiend? Absoluut!

Menselijke reacties onder druk

Onder de druk van zo’n angstaanjagende situatie zie je pas echt wie iemand is. Kijk naar Oliver. Hij toont leiderschap, maar tegelijkertijd zie je ook zijn egoïstische kant. Wanneer het erop aankomt, wat zou je zelf doen? Liegen? Verbergen? De spanning is bijna tastbaar als de vrienden elkaar niet meer volledig vertrouwen. Want eerlijk, als het jouw geheim is waar de schutter naar op zoek is, zou je dat dan toegeven? En wat als je het doet? Zouden je vrienden je dan beschermen? Of zouden ze je zomaar overleveren aan de schutter om hun eigen hachje te redden? In deze situatie, met het gevaar om elke hoek, krijgen we een verhelderende kijk op hoe mensen kunnen reageren als ze in het nauw worden gedreven. En het is niet altijd wat je verwacht. Spanning, verraad en de pure drang om te overleven komen samen in dit intense verhaal.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek.

Bekijk de book trailer hieronder.

Mijn mening

Wat een spannend verhaal was dit! Vanaf het begin werd ik erin gezogen. Door de titel, dat één van hen het niet gaat halen, dacht ik bij elk hoofdstuk: “Gaat het nu gebeuren? Wie zal het zijn?” Dat gevoel van anticipatie maakte het verhaal extra spannend.

Mijn hersenen draaiden overuren, probeerden de puzzelstukjes bij elkaar te leggen, te voorspellen wat er zou gebeuren. En telkens als ik dacht dat ik het had uitgevogeld, kwam er een twist. Vooral tegen het einde, toen alles op zijn plek viel, bleef je met genoeg spanning over totdat het verhaal erop zat.

Maar…. en er is altijd een ‘maar’, ondanks al die spanning en verrassingen, had ik wel een klein beetje moeite met sommige stukjes aan het einde. Hier en daar voelde het ongeloofwaardig. Dat gezegd hebbende, ik vind dit verhaal wel een aanrader. Als je van spanning en mysterie houdt, zet deze dan zeker op je boekenlijst.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Five Survive / De vijf die blijven van Holly Jackson, een misdaad mysterie voor oudere tieners.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *