“Kinderboekenweek 2023: ‘Bij mij thuis’ + beste boekentips!

De Kinderboekenweek 2023 viert het thuisgevoel. Ontdek unieke verhalen met de charme van ’thuis’ en duik in de beste boekentips.

Wat is de Kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend feestje voor kinderen. Het gaat om 11 dagen, waarin we onze liefde voor boeken en lezen vieren met kinderen. Een tijd waarin verhalen tot leven komen en kinderen worden meegenomen naar onbekende werelden. In dit geval worden kinderen meegenomen naar huizen vol verhalen, omdat het bij iedereen thuis toch even anders gaat.

Het Thema: “Bij mij thuis”

Dit jaar draait het allemaal om thuis. Denk daarbij aan verschillende culturen, bijzondere gerechten en unieke gezinstradities. Want weet je, elk huis heeft een verhaal en dat gaan we samen ontdekken. Maar het kan ook gaan over de diversiteit en rijkdom van verschillende huizen en gezinnen. Of je nu in een bruisende stad woont of in een knus dorpje; iedereen heeft een uniek verhaal. We gaan leren, ontdekken en respecteren. En laten we eerlijk zijn, in deze tijd is dat belangrijker dan ooit.

Kinderboekenweek 2023 thema “Bij mij thuis”.

Wanneer is de Kinderboekenweek?

Zet een groot kruis in je agenda van 4 oktober tot 15 oktober. Want dan duiken we samen in de wonderlijke wereld van de Kinderboekenweek 2023.

Wat merken de kinderen van deze Kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek is niet zomaar een week en dat zullen de kids zeker merken! Op scholen bruist het van de activiteiten rondom het thema ‘Bij mij thuis’. Leerkrachten organiseren spannende voorleesmiddagen, creatieve knutselsessies waarbij kinderen hun eigen ’thuis’ mogen knutselen en interactieve workshops waarin verschillende culturen en gewoontes centraal staan.

Ook in de bibliotheken is het feest! Daar worden speciale voorleesuurtjes gehouden, zijn er thematische speurtochten en kunnen kinderen deelnemen aan quizzen over de boeken die bij dit thema passen. Bovendien zullen er in diverse boekwinkels ook leuke activiteiten zijn.

Buiten school en de bibliotheek worden er ook tal van andere activiteiten georganiseerd. Denk aan verteltheaters, boekenruilmarkten voor kinderen en zelfs culinaire workshops waar kids gerechten uit verschillende culturen kunnen proberen. Het belooft een leuke week te worden waarin lezen, ontdekken en plezier maken hand in hand gaan!

🌟Boekentips🌟

En nu de boekentips! Hier zijn enkele van de beste boeken die perfect passen bij het thema “Bij mij thuis”.

Leuk voor kinderen van 4 en 5 jaar:

Deze rots is van ons van Kate en Jol Temple.
Een prachtig prentenboek met een unieke boodschap. Het verhaal bevat een waardevolle les over helpen en delen. Lees dit boek op de “gewone” wijze en begin daarna opnieuw, maar lees dan van achteren naar voren en ontdek dan hoe het verhaal ook anders kan!

Leuk voor kinderen van 6 en 7 jaar:

De piraten van hiernaast van Reggie Naus
Michiel wordt vrienden met een piratenjongen. Samen beleven ze avonturen in een gewone wijk.

Bron: De piraten van hiernaast, trailer van de film.

Leuk voor kinderen vanaf 8 jaar:

De familie R.I.P. van Paul van Loon.
Een vrolijke monsterfamilie beleeft avonturen en leert om aardig te zijn, terwijl hun humeurige buurman niet zo blij is met hun komst.

Illustratie van Hugo van Look © 2019 , uitgeverij Leopold, De familie R.I.P. van Paul van Loon

Leuk voor kinderen vanaf 9 jaar:

Actie op Aruba van Evelien van Dort.
Robin woont nu in Aruba en beleeft spannende avonturen op Aruba, ontdekt dieren, geheimen en leert over het eilandleven!

Het strand van Aruba.

Leuk voor kinderen van 10, 11 en 12 jaar:

Mijn vader woont in het tuinhuis van Jacques Vriens.
Een verhaal over een broer en zus (een tweeling) die in groep 8 zitten en zojuist van hun ouders te horen krijgen dat ze gaan scheiden.

Leuk voor tieners vanaf 15 jaar:

Duizend kilometer tussen jou en mij van Jennifer E. Smith.
Lucy en Owen ontdekken in ‘Duizend kilometer tussen jou en mij’ dat liefde geen grenzen kent, zelfs niet als ze elk in een andere stad leven. Dit is een ontroerend verhaal over groei en verre liefde.

Dus maak je klaar voor een onvergetelijke Kinderboekenweek. Duik in de magische wereld van boeken, laat je inspireren en vergeet vooral niet te genieten van elk verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *