Nout en ik in de Razende Ruimte voorleesboek

Titel: Nout en ik in de Razende Ruimte
Genre: Leuk voor kinderen vanaf 12 jaar
Schrijver: Fleur Doornberg-Puglisi
Verteller: Anne van Veen
Duur van het boek: 2 uur 30 minuten

Recensie: Nout en ik in de Razende Ruimte is een meeslepend voorleesboek vol herkenbare avonturen, waarin twee kinderen hun fantasie de vrije loop laten en onverwachte ontdekkingen doen in hun eigen omgeving.

Inclusiviteit en diversiteit

Recensie: Nout en ik in de Razende Ruimte voorleesboek met Inclusiviteit en diversiteit van Fleur Doornberg-Puglisi & Aron Dijkstra

Nout en ik in de Razende Ruimte voorleesboek omarmt inclusiviteit en diversiteit op een subtiele en natuurlijke manier. Het verhaal laat twee gezinnen zien waarbij Nout en ‘Ik’ worden opgevoed door twee beste vriendinnen die niet verliefd op elkaar zijn, maar gewoon gezellig samenwonen met hun kinderen. Daarnaast worden er twee buurmannen geïntroduceerd die mogelijk verliefd zijn, hoewel dit niet expliciet wordt benoemd. Het mooie van dit boek is dat het geen statement probeert te maken; de personages worden geaccepteerd zoals ze zijn, waardoor het verhaal echt en herkenbaar wordt voor een breed publiek.

Hoofdpersoon “Ik”

Recensie: Nout en ik in de Razende Ruimte voorleesboek met Inclusiviteit en diversiteit van Fleur Doornberg-Puglisi & Aron Dijkstra

Wat ik bijzonder vond aan dit boek, is dat de naam en het geslacht van het hoofdpersonage ‘Ik’ niet worden benoemd. Hierdoor kan elk kind zich identificeren met dit personage, wat het verhaal persoonlijker en toegankelijker maakt.

Leerzame avonturen

De avonturen in het boek zijn niet alleen vermakelijk, maar ook leerzaam. Er zijn verschillende situaties die kinderen op een speelse manier kennis laten maken met praktische levenslessen en probleemoplossende vaardigheden. Zo leren kinderen bijvoorbeeld wat ze kunnen doen als ze opgesloten raken in een toilet: ze ontdekken dat het trekken aan een touw op de vloer anderen kan waarschuwen dat ze hulp nodig hebben. Het verhaal laat ook zien dat het belangrijk is om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het uitlaten van een hond, zoals het samen met het baasje doen en het vermijden van een flexilijn bij gebrek aan ervaring. Daarnaast leren kinderen dat egels geen huisdieren zijn en dat het beter is om een gevonden egel naar een egelopvang te brengen, zodat ze uiteindelijk weer in het wild kunnen leven. Deze leerzame avonturen maken het boek zowel leuk als educatief wat levenservaringen betreft.

Verbeeldingskracht en ontdekking

Recensie: Nout en ik in de Razende Ruimte voorleesboek van Fleur Doornberg-Puglisi & Aron Dijkstra.

Het verhaal prikkelt de verbeeldingskracht van kinderen en moedigt hen aan om hun eigen wereld te verkennen en te groeien. Door de avonturen van Nout en ‘Ik’ worden kinderen aangemoedigd om hun eigen omgeving met nieuwsgierigheid en verwondering te benaderen. Ik vond het mooi hoe Nout en ik samen opgaan in hun zoektocht naar een nieuwe wereld en daarbij hun eigen wereld juist beter leerden kennen.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar of luister naar een fragment van het verhaal.

Mijn mening

Ik vind Nout en ik in de Razende Ruimte een leuk boek om voor te lezen. De korte hoofdstukken zorgen voor een fijn leestempo, maar het boek vormt samen wel één groot, meeslepend verhaal. Het is belangrijk om te weten dat niet ieder avontuur aan het einde van een hoofdstuk eindigt, wat zorgt voor extra spanning en nieuwsgierigheid bij het voorlezen.

De avonturen die Nout en ‘Ik’ beleven zijn herkenbaar en realistisch voor kinderen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een kind opgesloten raakt op een toilet door een defect slot of een ander probleem en moet wachten tot iemand hem of haar komt helpen. Het verhaal maakt duidelijk hoe kinderen in zo’n situatie zouden kunnen reageren en wat ze zouden kunnen doen.

Daarnaast is het herkenbaar dat het uitlaten van een hond niet altijd eenvoudig is voor een kind. Tijdens het uitlaten kunnen ze problemen tegenkomen, zoals moeite met het onder controle houden van de hond of de hond kwijtraken door interactie met andere honden. Het verhaal toont op een realistische manier hoe kinderen met zulke situaties om kunnen gaan of beter nog: hoe dit probleem voorkomen kan worden!

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Vind hier mijn lijst met boeken die leuk zijn voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands. (Luisterboek is gratis in KoBo Plus voor abonnees)
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: Nout en ik in de Razende Ruimte voorleesboek van Fleur Doornberg-Puglisi & Aron Dijkstra

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *