In haar schoenen

Titel: In haar schoenen
Engelse titel: Someone Else’s Shoes
Genre: Feelgoodroman,
Schrijver: Jojo Moyes
Nederlandse verteller: Willemijn de Vries
Engelse verteller: Daisy Ridley
Uitgever: De Fontein Romans & Spanning
Duur van het Nederlandse boek: 13 uur 13 minuten
Duur van het Engelse boek: 12 uur 21 minuten

Recensie: In ‘In haar schoenen’ wisselen Nisha en Sam van leven door een paar luxe schoenen, waardoor ze de onverwachte kracht en allure van prachtig schoeisel ontdekken

Goed op je schoenen passen!

Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om letterlijk in iemands schoenen te stappen? “In haar schoenen” neemt dit idee en brengt het tot leven in een boeiend verhaal. Alles begint met de eenvoudige verwisseling van twee sporttassen. Maar deze ogenschijnlijk kleine gebeurtenis zorgt voor een reeks gebeurtenissen die de levens van Sam en Nisha op hun kop zetten. Dit intrigerende concept speelt met ideeën van identiteit, toeval en bestemming.

Zodra de verwisseling gebeurt, lopen beide vrouwen noodgedwongen in de schoenen van de ander. En oh, wat een bewustwording is dat! Stel je voor: de armere vrouw, met luxe schoenen aan haar voeten, ervaart plots een wereld waarin ze met bewondering en respect wordt bejegend. Die schoenen, die prachtige stukken, geven haar een soort macht die ze nog nooit eerder heeft gevoeld. Aan de andere kant, de welgestelde vrouw, nu gekleed in bescheiden schoeisel, ziet een schokkende verschuiving. De altijd perfecte behandeling die ze gewend was, verdwijnt en in plaats daarvan voelt ze de minachting van degenen om haar heen. Het is alsof haar waarde in de ogen van de wereld is gedaald, allemaal vanwege een paar schoenen.

Het verhaal

Het verhaal begint eenvoudig: twee vrouwen, Sam en Nisha, leiden totaal verschillende levens. Sam, de hardwerkende en ondergewaardeerde vrouw, is constant aan het rennen tussen haar baan, huishoudelijke taken en de zorg voor haar ouders. Nisha daarentegen, was ooit het middelpunt van een luxeleven, maar staat nu voor het bittere feit dat ze alles kwijt is. Een toevallige verwisseling zorgt ervoor dat hun paden kruisen en ze beiden in de wereld van de ander stappen.

De reis die volgt is er een van zelfontdekking. Sam leert de kracht van zelfwaardering en de waarde van haar eigen stem. Ze beseft dat ze meer verdient dan wat ze altijd heeft geaccepteerd. Nisha daarentegen, geconfronteerd met de harde realiteit van het alledaagse leven, herontdekt haar eigen veerkracht en de waarde van nederigheid. Het verhaal ontvouwt zich rondom Nisha’s vastberadenheid en haar strijd om datgene terug te krijgen wat haar rechtmatig toekomt. Ze is vastbesloten om haar rechtmatige deel van de financiën op te eisen nu haar man haar op straat heeft gezet.

Kracht van vriendinnen

Elk leven kent zijn ups en downs. Maar als het echt zwaar wordt, komt dan de ware kracht van vriendschap naar voren? Dit boek schijnt een licht op precies dat fenomeen: hoe vrouwen elkaar kunnen opvangen als het tegenzit. De band tussen Nisha en Jasmine illustreert hoe belangrijk het is om een steun en toeverlaat te hebben. Jasmine wordt de reddingsboei voor Nisha wanneer de golven te hoog lijken.

Maar dit is slechts één van de vele verhalen die de kracht van vrouwelijke solidariteit benadrukken. Doorheen het boek voel je de worstelingen die vrouwen van middelbare leeftijd ervaren – het gevoel alsof het leven je langzaam ontglipt en de buitenwereld je niet meer ziet staan. Maar, in deze moeilijke momenten, is het juist die herkenning van gedeelde ervaringen en gevoelens die een onbreekbare band tussen vrouwen smeedt. Samen zetten ze een denkbeeldige grens: tot hier en niet verder. Het is een krachtig statement van zelfbescherming en zorg voor elkaar.
Dit verhaal is een hartverwarmende herinnering dat, zelfs wanneer de wereld ons lijkt te vergeten, vrouwen er voor elkaar zijn.

Vrouwelijke kracht en persoonlijke groei

Wanneer het leven je uitdaagt, hoe vind je dan je kracht terug? Dit is precies het vraagstuk waar zowel Sam als Nisha mee geconfronteerd worden in dit meeslepende verhaal. Beide vrouwen, hoewel op verschillende manieren getest, herontdekken hun innerlijke potentieel en macht.

Neem nu Nisha: ooit het schoolvoorbeeld van de verwende vrouw, maar door haar ervaringen wordt ze gedwongen om dieper in haar ziel te kijken. Ze transformeert naar een persoon vol begrip en empathie. Een vrouw die leert dat materiële zaken niet allesbepalend zijn en dat ware kracht van binnen komt.

Sam daarentegen, de eeuwige voetveeg van iedereen om haar heen, lijkt haar eigen waarde te zijn vergeten. Ze wordt op haar werk en thuis constant over het hoofd gezien, belast met alle taken en verantwoordelijkheden zonder enige vorm van waardering. Maar zoals elk verhaal vol uitdagingen en tegenslagen, brengt ook dit verhaal hoop en groei. Sam leert eindelijk voor zichzelf op te komen en haar eigen waarde te erkennen.

Wat ik zo bewonderenswaardig vind in dit verhaal is de ongelofelijke veerkracht van deze vrouwen. Ze tonen aan dat ongeacht de obstakels, je altijd kunt opstaan, jezelf opnieuw kunt uitvinden en sterker kunt worden dan ooit tevoren. Dit is niet zomaar een verhaal; het is een inspiratiebron voor iedereen die ooit heeft gevoeld dat ze tegen de stroom in moesten zwemmen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek of geniet van een fragment van het verhaal.

Mijn mening

Vanaf het moment dat ik begon te luisteren, werd ik volledig gegrepen door de manier waarop de schrijver de personages tot leven bracht. Mijn hart brak voor Nisha, ondanks haar vroegere verwende gedrag. De manier waarop ze aan de kant werd geschoven door haar man was ronduit schokkend. En oh, hoe ik me kon opwinden over de behandeling van Sam op haar werkplek!

Het verhaal heeft een prachtige opbouw. Eerst worden we meegenomen in de afzonderlijke levens van beide vrouwen, elk met hun eigen uitdagingen en emoties. En wanneer hun paden uiteindelijk kruisen, verweeft het verhaal zich op een boeiende en natuurlijke manier. Ik was zo gevangen in het verhaal, zo geraakt door elke twist en bocht, dat ik het in één ademtocht uitluisterde.
Het einde was voor mij een aangename afronding, al was er één klein minpuntje. Er was een bijpersonage, een vrouw die in de vroege stadia van het verhaal zoveel voor Nisha had betekend, die naar mijn gevoel wat aan de kant werd geschoven. Het voelde alsof haar rol en bijdrage in het leven van Nisha niet de afsluiting kreeg die ze verdiende.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met feelgood boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands (Ebook en luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
Recensie: In haar schoenen van Jojo Moyes

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *