Mysterie van de mens 2 – Waarom de wereld niet eerlijk is van Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari’s Jeugdboekenserie: Het mysterie van de mens

Vandaag wil ik het hebben over de nieuwe boekenserie voor kinderen van Yuval Noah Harari. Laten we een stap terug in de tijd nemen en ontrafelen hoe wij, als mensheid, zijn geëvolueerd. We beginnen bij het eerste boek, getiteld: Het mysterie van de mens 1 – Hoe wij het machtigste dier op aarde werden. En raad eens? Op 3 oktober komt het tweede deel uit, genaamd: Mysterie van de mens 2 – Waarom de wereld niet eerlijk is.

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen leven in luxe, terwijl anderen het moeilijk hebben? Waarom heeft de ene persoon macht, terwijl de ander zich onderdrukt voelt?

Stel je een tijd voor, zo’n tienduizend jaar geleden, toen iedereen gelijk was. Ja, de één was misschien een snellere loper of een betere jager en de ander had misschien een oog voor het vinden van sappige bessen. Maar uiteindelijk stonden ze op gelijke voet. Ze leefden, ze lachten en ze deelden. Maar zoals het tweede boek onthult, gebeurde er iets in onze geschiedenis dat de hele dynamiek veranderde: de opkomst van de landbouw.

Dankzij landbouw begonnen mensen graan te verbouwen en dieren te domesticeren. Kun je je voorstellen dat wolven langzaam onze beste vrienden werden, als honden? En weet je nog toen je als kind zuchtte over wiskunde? Dit boek verklaart ook waarom rekenen niet voor iedereen is. Maar wat het meest fascinerend is, is hoe schrijven leidde tot de oprichting van machtige koninkrijken.

Door deze nieuwe manier van leven begonnen sommige mensen macht te krijgen, niet alleen over hun land en dieren, maar ook over andere mensen. Ongelijkheid was geboren.

Ja, ongelijkheid bestaat nog steeds, maar we hebben de kracht om het tij te keren.

In oktober kom ik bij je terug nadat ik het boek zelf heb gelezen.

Op 3 oktober verschijnt het 2e deel van de jeugdboekenserie van Yuval Noah Harari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *