Wat lees ik deze maand? Augustus leeslijst 2023

Duizend kilometer tussen jou en mij van Jennifer E. Smith

Dit verhaal over Lucy en Owen, die elkaar tijdens een stroomstoring ontmoeten en vervolgens elk hun eigen weg gaan is geen doorsnee liefdesverhaal en dat maakt het juist zo interessant.

Wat volgt is een boeiende beschrijving van hun aparte levens, van de steden die ze verkennen tot de uitdagingen die ze tegenkomen. Maar ondanks de fysieke afstand blijven ze verbonden door hun gedeelde herinneringen en die ene nacht onder de sterren. Deze diepe band wordt geïllustreerd door hun sporadische uitwisseling van ansichtkaarten, die dienen als symbolen van hun gedeelde verbinding en verlangen.

Tot nu toe is dit boek een betoverende reis door verschillende steden en levensfasen, een ode aan volwassen worden en een les in hoe liefde kan blijven bestaan, zelfs als je ver van elkaar verwijderd bent. Het verhaal biedt een scala aan emoties, variërend van spanning en verwondering tot romantiek en een beetje hartzeer.

De familie R.I.P. van Paul van Loon

6 augustus 2023

Dit jaar staat de Kinderboekenweek in het teken van het thema “Bij mij thuis”. Ik heb besloten om deze maand veel kinderboeken te lezen die perfect binnen dit thema passen. Het eerste boek dat ik in handen heb, vertelt het verhaal van een uitzonderlijke monsterfamilie.

Illustratie van Hugo van Look © 2019 , uitgeverij Leopold, De familie R.I.P. van Paul van Loon

Ze wonen naast een buurman die, laten we zeggen, niet de grootste fan is van hun bijzondere verschijning. Maar deze vrolijke familie probeert, ondanks hun unieke aard, vriendelijk en liefdevol te blijven. Het is een verhaal vol humor, warmte en soms een beetje verwarring. Ik heb het boek nog niet volledig gerecenseerd, maar mijn eerste indruk? Absoluut een aanrader voor deze themaweek. Later deel ik mijn uitgebreide mening hier op mijn website.

De hulp van Freida McFadden

7 augustus 2023

Millie, een jongedame, met een verleden dat zwaar op haar drukt, zoekt haar weg in een nieuw leven na haar tijd in de gevangenis. Ze stapt een wereld in waar Nina, een even intrigerend als mysterieus personage, de touwtjes in handen lijkt te hebben.

Millies zolderkamer. Het raam kan niet open.

De sfeer in het huis waar Millie haar intrek neemt, is vanaf het begin gespannen. De geheimen van een zolderkamer, nagelafdrukken die een stille getuige zijn van angst en een deur die een eigen verhaal vertelt. En dan hebben we het nog niet eens over de tuinman, die Millie op een subtiele manier waarschuwt voor onheil.

Wat volgt, is een verrassende psychologische thriller. Naarmate het verhaal zich ontvouwt, ontdek ik als luisteraar steeds meer lagen en word ik dieper in het verhaal gezogen. Een ding is zeker: Dit verhaal maakt me zowel nieuwsgierig als verwarrend.

Psychologische spanning

De dynamiek tussen de personages Millie en Nina is de drijvende kracht achter dit boek. Je voelt de spanning, bijna tastbaar, bij elk woord en elke interactie tussen deze twee vrouwen. Millie, op zoek naar een nieuw begin, stuit op een akelige situatie waar ze gezien de omstandigheden niet zomaar van kan weglopen. Nina, aan de andere kant, is een raadselachtige figuur wiens intenties gedurende het hele verhaal duister en ongrijpbaar blijven.

Nina heeft altijd witte kleding aan.

Maar het zijn niet alleen de verbale duels die je haren overeind laten staan. Het is de voortdurende mishandeling en de onderstroom van beschuldigingen die een zwaar, beklemmend gevoel in je achterlaat. Je kunt je niet anders dan afvragen: Wat is Nina van plan? Hoe zal Millie hieruit komen?

Actie op Aruba van Evelien van Dort

8 augustus 2023

Augustus is hier en met de Kinderboekenweek 2023 in aantocht lees ik wat meer kinderboeken tussendoor. Ik was benieuwd of dit boek leuk zou zijn voor onze jonge boekenwurmen.

Illustratie van Els van Egeraat © 2018 , uitgeverij KokBoekencentrum Jeugd, Actie op Aruba van Evelien van Dort

Nu, waarom is dit boek zo bijzonder? Ten eerste, het verhaal neemt ons mee op een betoverende reis door de ogen van Robin, die de rijke cultuur van Aruba en de boeiende verschillen met Nederland ontdekt. Het is mooi hoe het verhaal de magie van het eiland en zijn wilde dieren beschrijft, van de mysterieuze leguanen tot de sprankelende pelikanen. En het boek schuwt de moeilijkere onderwerpen niet; het slavernij verleden komt aan bod en het werpt een licht op de hedendaagse uitdagingen van toerisme en de druk die het legt op de prachtige natuur van het eiland.

Dit boek biedt een leuk avontuur en is ook best leerzaam. Kinderen ontdekken één van de delen van het Nederlandse Koninkrijk. Vaak denken kinderen dat ons koninkrijk alleen uit Nederland bestaat. Met dit verhaal maken ze kennis met één van de overzeese gebieden. Ze maken kennis met het cultuur van Aruba en hoe het komt dat het land bij Nederland hoort.

Bring Me Your Midnight van Rachel Griffin

11 augustus

Dit verhaal, ideaal voor jong volwassenen, neemt je mee naar een zonovergoten eiland waar magie, liefde en avontuur hand in hand gaan.

Unieke Magie

In tegenstelling tot de meeste fantasy verhalen, wordt magie hier op een verrassend alledaagse manier geïntegreerd. Denk aan het zetten van thee of het aanbrengen van make-up, maar dan met een magische twist. De duidelijke tweedeling tussen hoogtij en laagtij magie maakt het concept alleen maar interessanter.

Diepgaande relaties

De familiedynamiek, vooral tussen Tana en haar ouders, geeft het verhaal een extra laag. Je voelt de spanning, de liefde, maar ook de geheimen die op de loer liggen.

Het is een boek dat je echt in zijn greep houdt. Je wordt meegenomen op een reis van emoties, van nieuwsgierigheid en verbazing tot romantiek en spanning. Het geheel is zo levendig beschreven dat je het zilte zeewater bijna kunt proeven en de magische bries kunt voelen.

People We Meet on Vacation van Emily Henry

12 augustus 2023

De zomermaanden zijn perfect voor vakantieavonturen, zowel in het echt als tussen de pagina’s van een goed boek. “People We Meet on Vacation”, geschreven door Emily Henry, verdient absoluut een plekje op mijn leeslijst deze maand vanwege de reislustige sfeer van het boek met een ongewone setting: In tegenstelling tot de meeste romans, speelt dit verhaal zich grotendeels af tijdens de vakanties van de hoofdpersonages, Poppy en Alex. Van Nashville tot Vail, elke bestemming brengt een nieuw hoofdstuk, een nieuw avontuur en een nieuwe blik op hun complexe relatie.

Terwijl we Poppy en Alex volgen op hun vakanties, krijgen we een inkijkje in haar worstelingen, fouten en hoe ze omgaat met de intense band die ze heeft met Alex.
Ondanks de romantische vakantiesfeer, is er een onderliggende vraag die je geboeid houdt: Waarom zijn Poppy en Alex geen stel, ondanks hun duidelijke chemie? De zoektocht naar dit antwoord is wat dit verhaal te bieden heeft.

Ga samen met Poppy en Alex op vakantie

Het verhaal volgt Poppy en Alex, twee totaal verschillende mensen die een jaarlijkse vakantietraditie delen. Elk jaar, ongeacht waar het leven hen gebracht heeft, komen ze samen voor één vakantie. Hoewel ze uit elkaar zijn gegroeid sinds hun studietijd, blijft deze traditie een constante factor in hun levens. Door de jaren heen verkennen ze exotische locaties, van zonovergoten stranden tot besneeuwde plekken. Maar het echte avontuur? Dat ligt in hun gecompliceerde relatie.

Terwijl we deze vakanties volgen, zien we een diepgaande evolutie in hun band. Ze delen lachen, tranen, en momenten van diepe gevoelens. Maar waarom zijn deze twee, die duidelijk zoveel voor elkaar voelen, geen stel? Het antwoord is ingewikkelder dan je zou denken en de onthulling is een emotionele rollercoaster.

Bekijk hieronder een mooie fanmade trailer van het verhaal die ik op YouTube heb gevonden.

Grumor in groep 8 van Paul van Loon

13 augustus 2023

Allereerst, waarom dit boek? Nou, de Kinderboekenweek van 2023 heeft het thema “Bij mij thuis”. En ik dacht: welk boek past er nou beter bij dit thema dan een verhaal over een familie van monsters die zo hun eigen dagelijkse beslommeringen hebben?


Illustratie van Silvie Buenen, uitgeverij Leopold, 
Grumor in groep 8 van Paul van Loon

Dit boek neemt je mee naar het bijzondere leven van de familie R.I.P. Een niet zo doorsnee gezin met een zombiemoeder, vampierbroer, weerwolfbroer en een geest als zus. Geloof me, het dagelijks leven in hun huishouden is alles behalve gewoon. Dit boek biedt een raamvertelling; een verhaal binnen een verhaal. Terwijl je de avonturen van deze monsterlijke familie volgt, wordt je ook meegezogen in het boek dat zij samen lezen. Leuk om kinderen mee te laten kennismaken.

De familie R.I.P. omarmt de vreugde van het samen verhalen lezen. Terwijl ze samen één groot verhaal beleven, ontvouwen zich binnen dit verhaal kleinere avonturen, wanneer ze samen uit een boek lezen. Het is een speelse en boeiende manier om kinderen mee te nemen op een reis vol avontuur, humor, en ontdekkingen. Denk bijvoorbeeld aan de unieke draai aan het klassieke sprookje van Roodkapje, in de vorm van RIPkapje. Ditmaal is er niet alleen maar een grote boze wolf in het sprookje!

In haar schoenen van Jojo Moyes

14 augustus 2023

Terwijl de zonnestralen van augustus mijn huid verwarmen (tussen de regenachtige dagen door), verdiep ik me in een verrassend verhaal genaamd ‘In haar schoenen‘. Ik ben nog steeds bezig met lezen, maar ik kan niet wachten om enkele gedachten met jullie te delen.

Ten eerste, de kracht van schoenen in dit verhaal. Wie had ooit gedacht dat een paar luxe stiletto’s zoveel transformatie en emotie zou kunnen teweegbrengen? Het moment waarop Nisha en Sam letterlijk van schoenen wisselen, voelt als een sprookjesachtige betovering die je meevoert naar een wereld van luxe, financiële problemen, uitdagingen en zelfontdekking.
Zodra de verwisseling gebeurt, lopen beide vrouwen noodgedwongen in de schoenen van de ander. En oh, wat een bewustwording is dat! Stel je voor: de armere vrouw, met luxe schoenen aan haar voeten, ervaart plots een wereld waarin ze met bewondering en respect wordt bejegend. Die schoenen, die prachtige stukken, geven haar een soort macht die ze nog nooit eerder heeft gevoeld. Aan de andere kant, de welgestelde vrouw, nu gekleed in bescheiden schoeisel, ziet een schokkende verschuiving. De altijd perfecte behandeling die ze gewend was, verdwijnt en in plaats daarvan voelt ze de minachting van degenen om haar heen. Het is alsof haar waarde in de ogen van de wereld is gedaald, allemaal vanwege een paar schoenen.

Daarnaast is de schrijfstijl puur meeslepend. De manier waarop de schrijver het contrast tussen de levens van Nisha en Sam beschrijft is simpelweg betoverend. Ik voel hun worstelingen, hun vreugde en hun verdriet alsof ik naast hen sta.

Summer Skies 1 – Boven de wolken van  Jenny Colgan

23 augustus

In dit boek volgen we Morag, een dappere jonge pilote die zichzelf verliest in de prachtige vergezichten van Schotland. Wanneer ze onverwachts vast komt te zitten op een verlaten eiland, ontvouwt zich een verrassend romantisch avontuur. Terwijl het eiland haar uitdaagt met zijn natuurlijke schoonheid en mysterie, ontmoet ze Gregor. Een eenvoudige eilandbewoner met een hart van goud en kookkunsten die haar smaakpapillen doen dansen. Samen met Gregor herontdekt Morag wat het betekent om te leven en lief te hebben, ver weg van de drukte van het moderne leven.
Aan het begin dacht ik even: “Waar ben ik aan begonnen?” De start was wat traag, met veel achtergrondinformatie, maar later werd het een heerlijk feelgood verhaal.
De setting? Prachtig! Je waant je echt op een eiland waar de zilte zeelucht je tegemoet waait. De schrijver laat je proeven van de ruige natuur en de stille momenten waarop Morag en Gregor echt met elkaar verbinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *