See How They Run: Een whodunit komedie in de wereld van Agatha Christie

Als een fervente whodunnit-fan en bewonderaar van Agatha Christie, kon ik niet anders dan “See How They Run”, nu beschikbaar op Disney Plus, in mijn kijkschema opnemen. Deze film, gebaseerd op Christie’s kortverhaal dat de basis vormde voor “The Mousetrap”, één van de langstlopende theaterproducties, trok mijn aandacht met zijn belofte van mysterie, intrige en natuurlijk, een onvermijdelijke moord. Met enthousiasme en nieuwsgierigheid keek ik uit naar een spannende puzzel, gehuld in het onnavolgbare aura van Agatha Christie.

Bekijk de trailer van de film hieronder.

Watch on Apple TV

Genre en toon

“See How They Run” is een film die genres vermengt. Het is een whodunnit in de kern, wat betekent dat de plot draait om het oplossen van een moordmysterie, maar het is verre van serieus of somber. Integendeel, het is eigenlijk een komedie (meer een spoof), wat misschien verrassend is als je een serieuze Agatha Christie-verfilming verwacht. Hoewel de onderliggende structuur van de film de traditionele paden van het misdaadgenre volgt, geeft de lichtvoetige, humoristische toon een totaal andere ervaring dan een gewone whodunnit

De ‘Agatha Christie’ factor

Het is onmogelijk om over “See How They Run” te praten zonder de invloed van Agatha Christie te erkennen. De film is geworteld in Christies onmiskenbare stempel op het misdaadgenre, gebaseerd op haar langstlopende toneelstuk “The Mousetrap”. Maar wees gewaarschuwd: hoewel de film trouw blijft aan de geest van Christies werk met haar complexe plot en rijke personages, onderscheidt het zich ook door zijn komische elementen. In plaats van een rechtlijnige bewerking van een moord, de verdachten en het onderzoek, krijg je iets dat meer aanvoelt als een parodie – een eerbetoon met een knipoog, zo je wilt.

See how they run, film gebaseerd op The Mousetrap van Agatha Christie.

Het plot

Het verhaal van “See How They Run” is eenvoudig, maar doeltreffend: een Hollywood-regisseur, die van plan is om “The Mousetrap” naar het scherm te brengen, wordt vermoord en het is aan inspecteur Stoppard en zijn assistent, Constable Stalker, om de misdaad op te lossen. Ze worden geconfronteerd met een breed scala aan verdachten, allemaal leden van de “Mousetrap”-cast en -crew, de schrijver van de film, de producent en manager van het theaterstuk. Het is aan het politieduo (en aan ons, de kijkers) om uit te zoeken wie de schuldige is.

Setting

Wat betreft de setting is “See How They Run” stevig verankerd in het theaterleven van Londen in 1953. De viering van de 100ste uitvoering van “The Mousetrap” vormt het decor voor de moord en de daaropvolgende onderzoeken. Deze historische context en sfeer geven de film een nostalgisch tintje en voegen een extra laag van authenticiteit toe aan het verhaal. En daarmee krijg je een afgelegen landhuis als moordsetting, aangezien dat de scène van het podium is voor het toneelstuk ten tijde van de moord.

Mijn mening

Persoonlijk vond ik “See How They Run” vooral vermakelijk, hoewel het niet precies was wat ik had verwacht. Ik hoopte op een serieuze whodunnit waar ik mijn tanden in kon zetten, maar in plaats daarvan kreeg ik een lichte, humoristische kijk op het genre. Het einde was ongewoon, maar gelukkig had ik in elk geval de moordenaar juist geraden.
Maar ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Agatha Christie waarop “The Moustrap” is gebaseerd.

Paperback en luisterboek van het verhaal ‘Three blind mice‘ zijn te koop bij Bol.com (Engelse versie).
Het verhaal  van The Mousetrap is oorspronkelijk geschreven als een hoorspel voor BBC Radio en werd uitgezonden op 30 mei 1947 onder de naam Three Blind Mice.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *