Dor (Dry)

Titel Engels: Dry
Nederlandse titel: Dor
Schrijver: Neal Shusterman, Jarrod Shusterman
Genre: Young adult, pandemie, dystopie
Engelse vertellers: Michael Crouch Neal Shusterman Noah Galvin Jenni Barber Kivlighan De Montebello Jarrod Shusterman
Duur van het Engelse boek: 11 uur 6 minuten

Recensie: “Dor/Dry” van Neal en Jarrod Shusterman is een zenuwslopend dystopisch verhaal waarin een plotseling watertekort de wereld tot wanhoop drijft. Vier verschillende personages moeten tegen de klok racen, worstelen met hun menselijkheid en samenwerken om te overleven in een wereld die volledig ontwricht is.

Realistisch scenario

Dor neemt je mee op een angstaanjagende reis door een realistisch scenario waarin watertekort een groot probleem wordt. Het verhaal speelt zich af in een wereld die akelig veel lijkt op de onze, waardoor het gemakkelijk te geloven is en je je goed kan inleven in de situatie.

Dystopisch thema

Recensie: Dor / Dry van Neal Shusterman.

Het boek heeft een dystopisch thema, wat betekent dat het verhaal zich afspeelt in een sombere, onheilspellende toekomst. Dit thema wordt rustig en geleidelijk opgebouwd, waarbij het doet denken aan bekende schrijvers zoals Stephen King. De angstaanjagende situaties komen langzaam naar voren en veranderen een ogenschijnlijk gewone wereld in een beangstigende werkelijkheid waarin water een kostbaar en schaars bezit is.

Overleving en menselijke natuur

Recensie: Dor / Dry van Neal Shusterman.

Dor verkent de duistere kant van de menselijke natuur wanneer mensen worden geconfronteerd met een crisis en behandelt de vraag hoe mensen zich zouden gedragen als hun leven en dat van hun families wordt bedreigd door een gebrek aan water. Wanhoop, obsessie en wreedheid komen aan de oppervlakte, waardoor jij als lezer geconfronteerd wordt met de vraag wat jij zelf zouden doen in zo’n situatie. Maar aangezien dit boek bedoeld is voor Young Adult, zijn de wreedheden in mindere mate dan in thrillers voor volwassenen.

Teamdynamiek en samenwerking

In het boek vormen Alyssa, Garrett, Kelton, Jacqui en Henry een gevarieerde groep overlevenden die samenwerken tijdens de watercrisis.
Alyssa is vastberaden en beschermend en haar broertje Garrett is jong maar inzichtelijk.

Kelton is de zoon van een ‘prepper’ en had voor de crisis geen band met Alyssa, omdat ze zo verschillend waren. Veel kinderen vonden hem vreemd en Alyssa beschouwde hem als een raar, eng mannetje dat ze liever uit de weg ging. Tijdens de pandemie verandert hun relatie, omdat Alyssa zich hulpeloos voelt en Kelton over de kennis en vaardigheden beschikt om te overleven.

Jacqui is een buitenbeentje. Ze is mentaal instabiel en leefde al op het randje voordat het watertekort ontstond. Ze heeft de dood al meerdere malen in de ogen gekeken en was al een overlever voordat de wereld om haar heen instortte. Haar persoonlijke groei in dit verhaal is bijzonder om mee te maken.

Henry komt over als een sociopaat, waardoor het moeilijk is om enige connectie met hem te voelen. De auteurs tonen hoe de teamdynamiek zich ontwikkelt met deze uiteenlopende personages en hoe ze elkaar ondersteunen, maar ook worstelen met hun eigen innerlijke demonen.

Sociale kwesties

Dor behandelt verschillende sociale kwesties, zoals de verdeling van schaarse hulpbronnen, de verantwoordelijkheid van de overheid en de rol van de zeer nodige bedrijven in een crisis. Het verhaal toont hoe mensen uit alle lagen van de bevolking worden getroffen en hoe ze reageren op de situatie.

Mijn mening

Ik heb enorm genoten van het verhaal. Het realistische en aangrijpende scenario zorgt ervoor dat het verhaal onder je huid kruipt. De personages zijn goed ontwikkeld en hun onderlinge relaties zijn boeiend. Het boek is een achtbaan van emoties en houdt je op het puntje van je stoel.
Dit is een meeslepend dystopisch verhaal met een belangrijke boodschap over de waarde van water en de menselijke natuur.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Dor / Dry van Neal Shusterman.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Een gedachte over “Dor (Dry)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *