Happyland

Titel: Happyland
Genre: Leuk voor kinderen vanaf 12 jaar, griezelverhaal
Schrijver: Chinouk Thijssen
Uitgever: Uitgeverij Kluitman

Recensie: Happyland is een boeiend mysterie over een reeks onverklaarbare verdwijningen in een nieuw pretpark in het anders vredige dorpje Zevenstroom. Het verhaal roept nostalgie op, terwijl het de lezer meeneemt op een avontuur vol spanning en onverwachte wendingen.

Hier gaat het verhaal over

Het verhaal speelt zich af in het dorpje Zevenstroom, dat volgens de tieners die er wonen ooit zeer saai was. Dan krijgt het dorp een gloednieuw pretpark, genaamd Happyland. Maar er hangt iets onheilspellends in de lucht en dat begint al snel de rust van dit anders zo vreedzame dorpje te verstoren. De mensen voelen dat er iets staat te gebeuren. Er verdwijnt een groepje kinderen uit het pretpark. Ze gaan een attractie binnen en komen er niet meer uit. De politie staat voor een raadsel. Toch blijft het park open, waardoor er meer kinderen verdwijnen. Dan blijkt dat het pretpark een duistere kant heeft die te maken heeft met de oude legende van Zevenstroom. Vroeger verdwenen er ook kinderen uit het dorp, totdat ze hadden ontdekt dat er een heks in hun midden woonde……

Vriendschap en samenwerking

Bodi, de hoofdpersoon, is een gewone tiener die nog steeds veel verdriet heeft door de verdwijning van zijn vader. Hij vormt een hechte groep met zijn vrienden Jeffrey, Maja en Ayden, een clubje vol onbezorgde jongeren. Maar wanneer mysterieuze gebeurtenissen in Happyland beginnen plaats te vinden, stappen deze vrienden in de rol van detectives.

Van pratende clownshoofden tot een geheimzinnige wildwaterbaan en mysterieuze verdwijningen, Bodi en zijn vrienden komen oog in oog te staan met raadsels die hun moed en vriendschap op de proef stellen. Deze gebeurtenissen, hoewel beangstigend en ongewoon, brengen hen samen om hun dorp te redden.

Een foto ter illustratie van de wildwaterbaan (komt niet uit het boek).

Griezelig en spannend

Allereerst is er de legende van de heks – en kom op, wie krijgt er geen kippenvel van een goed heksenverhaal? Ze was een verschrikking die de kinderen van het dorp in haar kwaadaardige web wist te vangen. En wanneer blijkt dat ze is gedood en mogelijk in de rivier is achtergelaten, ervaar je dat onheilspellende gevoel, het besef dat er misschien nog iets van haar is achtergebleven.

Even griezelig is daarnaast de beschrijving van kinderen die voelen hoe ze ’s nachts uit hun bed worden getrokken, hun lichaam dat onwillig, onvermijdelijk, naar het bos trekt, roept ongetwijfeld een gevoel van horror op. Dit geeft een spookachtig gevoel voor wat er in het donker schuilt, voor het onbekende dat ons uit onze veilige slaap kan rukken.

Tot slot hebben we het mysterie rondom Bodi’s vader, een draad die door het hele verhaal loopt. Wat is er echt met hem gebeurd? Wat is het mysterie achter zijn verdwijning

De setting

Een foto ter illustratie van de enge clown op het spookhuis (komt niet uit het boek).

De setting in “Happyland” is net zo belangrijk als de personages, het speelt een belangrijke rol in het creëren van het juiste gevoel van mysterie en dreiging. De setting is Zevenstroom, een saai dorpje waar zich een aantal bijzondere plekken bevinden.

Ten eerste is er de oude fabriek, gebouwd op de plek van de opgedroogde rivier – het is de plek waar iemand is verdwenen en waar later een verwoestende brand heeft gewoed.

Vervolgens hebben we het bos. Ook al komt het bos niet vaak ter sprake in het verhaal, toch lijkt het een plek te zijn die rilt van oude angsten en duistere legendes.

Dan is er de rivier, die nu droog is, maar die ooit een sinistere rol speelde bij de terechtstelling van de beruchte heks. De rivier is als een stille getuige van een verleden dat weigert te rusten.

Het nieuw gebouwde pretpark, Happyland, is de laatste en meest angstaanjagende locatie. Het is gevuld met een onheilspellende attractie waaruit kinderen verdwijnen en bevat zelfs een mechanische clown die op huiveringwekkende wijze praat.

En alsof deze plaatsen nog niet griezelig genoeg zijn, wordt de sfeer verder versterkt door de aanwezigheid van een maan die groeit en rood kleurt.

Onderliggend mysterie

“Happyland” biedt niet één, maar twee mysteries. Het meest zichtbare mysterie is de reeks angstaanjagende verdwijningen in het pretpark. De tweede laag, minder zichtbaar maar net zo spannend, is de verbinding tussen de oude legende van Zevenstroom en het onverklaarde vertrek van Bodi’s vader. Deze twee mysteries geven het plot diepte en verhoogt de spanning, vooral wanneer Bodi ineens de stem van zijn vader begint te horen.

Wil je meer weten over dit boek? Bekijk een inkijkexemplaar.

Mijn mening

In “Happyland” vond ik een leuk, kort avontuur dat me even meenam uit mijn dagelijkse routine. Het las soepel en gemakkelijk, waardoor ik me met plezier in het verhaal kon verdiepen. Het bracht me terug naar mijn kindertijd, waar ik met veel plezier de Kippenvel boeken verslond. Er was een gevoel van nostalgie dat door het verhaal heen sijpelde, een echo van die oude griezelverhalen, maar met een nieuwe twist.

Er waren ook parallellen met een horrorserie die ik eerder dit jaar heb gelezen, die ook over een pretpark ging, hoewel dat park al gesloten en verlaten was. De overeenkomsten tussen die serie en dit boek droegen bij aan mijn interesse en betrokkenheid bij het verhaal.

Wat ik het meest waardeerde aan “Happyland” was dat, hoewel het concept griezelig was, het verhaal zelf niet echt eng was. Dit maakte het een leuke en spannende leeservaring, zonder de slapeloze nachten die je zou kunnen krijgen van een te eng verhaal.

Ik ben geneigd om dit boek aan te bevelen voor lezers vanaf 12 jaar en ouder. Ja, het boek biedt griezelige thema’s aan, met verhalen van verdwenen kinderen en de sinistere figuur van een heks. Maar ik denk dat het verhaal niet echt eng is, alleen griezelig.

Ik moet zeggen dat ik absoluut meer boeken van deze schrijver wil lezen op basis van dit boek. Het griezelige concept, de vlotte schrijfstijl, de herinnering aan die oude Kippenvel-boeken en de link naar die serie die ik heb gezien – dit alles heeft me nieuwsgierig gemaakt naar wat deze auteur nog meer in petto heeft. Dus ja, ik zou zeggen dat “Happyland” een succes was en ik kijk ernaar uit om meer van deze schrijver te ontdekken.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book en hardcover in het Nederlands (Ebook gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: Happyland van Chinouk Thijssen

Ik heb het boek als Ebook gelezen met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *