Wat lees ik deze maand? Juni leeslijst 2023

Silo van Hugh Howey

Als je ooit hebt gezocht naar een verhaal dat zowel spannend als onvoorspelbaar is, dat je aan het denken zet en je aan de rand van je stoel houdt, dan is dit intrigerende boek wellicht iets voor jou.

Het verhaal speelt zich af in een wereld waar de aarde onbewoonbaar is geworden en het overleven van de mensheid afhangt van hun bestaan in een silo – een massieve, meer dan honderd verdiepingen tellende structuur. Onze eerste gids door deze benauwende wereld is de sheriff van de silo, die op het punt staat te worden verbannen voor de gevreesde “schoonmaak”, een dodelijke straf waarbij overtreders worden gestuurd om de lenzen van de camera’s in de buitenwereld te reinigen.

Bron: Silo serie van Apple TV

Dit begin trekt natuurlijk direct de aandacht, maar wat dit boek echt interessant maakt, zijn de subtiele nuances en geheimen die zich langzaam ontvouwen naarmate het verhaal zich ontwikkelt. Het is een verhaal dat je in het duister laat tasten, je in verschillende richtingen trekt en je laat afvragen waar het uiteindelijk heen gaat.

Ik ben nog met het boek bezig en voel me als een detective, puzzelend en anticiperend op elke nieuwe onthulling. Maar wat nog belangrijker is, ik voel me volledig geïnvesteerd in de personages en hun lot. Ik ben nu over de helft van het verhaal en nu krijg ik een voortdurende wisseling tussen de perspectieven van verschillende personages. Hiermee krijg ik twee spannende gebeurtenissen tegelijk aangeboden, waardoor de complexiteit van de wereld van de silo vanuit meerdere oogpunten worden behandeld.

Eén ding is zeker: dit is geen lichtzinnig leesvoer. Het boek dwingt je na te denken over de meest basale aspecten van de menselijke natuur: trouw, bedrog, manipulatie, onderdrukking en rebellie. Maar in dit alles is er een onderliggende toon van hoop en de onsterfelijke menselijke geest om te overleven tegen alle verwachtingen in.

Ik heb nog de helft van het boek te gaan en hierna natuurlijk de rest van de serie. Als ik helemaal klaar ben met de serie wil ik ook de bijbehorende tv-serie op Apple TV kijken. Zie trailer hieronder.

Get it on Apple TV

Schakel van Hugh Howey

12 juni 2023

Laat me je meenemen op mijn huidige leesreis door de tweede aflevering van de Silo-serie. Wat deze serie zo intrigerend maakt – en wat je duidelijk voelt tijdens het lezen van dit boek – is hoe de auteur je vasthoudt en je een heel andere ervaring geeft dan de meeste andere schrijvers. In de meeste boeken krijg je al vroeg, en vaak te veel informatie voorgeschoteld, waardoor je je nooit echt afvraagt: wat is hier aan de hand? Of, welke richting gaan we op? Wat probeert de schrijver me te vertellen, wat gaan we ervaren?

De Silo-serie voelt meer als een ervaring, alsof je in de silo wordt gegooid en kamer voor kamer wordt rondgeleid, precies zoals de auteur het heeft bedacht. In elke kamer werpt de schrijver een licht op een hoek, waardoor je goed moet opletten en observeren om het te begrijpen. Als dat betekent dat je een groot deel van het boek niet weet welke kant het op gaat of wat het grotere plaatje is, dan is dat maar zo. Dat is de ervaring die je krijgt met deze serie.

Bron: Silo serie van Apple TV

Toen ik het eerste boek uit had, dacht ik dat ik kon doorgaan met dit tweede boek, maar in plaats van verder te gaan waar we gebleven waren, gaan we terug in de tijd. We ervaren het begin, het midden en het ’tijdens’. Het verhaal wordt ons voorgeschoteld door personages uit verschillende tijden. Stap voor stap ontdekken we wat er is gebeurd waardoor we nu in de Silo-wereld zijn beland en we zien hoe deze gebeurtenissen zich hebben ontvouwen, zo’n 100, 200 en 300 jaar later, tot we aan het einde van dit boek aankomen bij de gebeurtenissen die we al kennen uit het eerste boek. Het lijkt bijna een voorloper van het eerste boek, Silo, maar dat is het toch ook weer niet. De kennis uit het eerste boek is essentieel om de gebeurtenissen in dit boek goed te begrijpen.

Dit boek gaat vooral over hoe en waarom we in de Silo-wereld terecht zijn gekomen en wat het uiteindelijke doel is waar men naartoe werkt. Maar let op: dit is slechts een korte samenvatting van mijn huidige leeservaring. Een uitgebreide recensie van het boek zal binnenkort op mijn website verschijnen. Dus blijf op de hoogte!

De tijdmachine en andere ongelooflijke reisverhalen van Jozua Douglas

13 juni 2023

Even een kinderboek tussendoor lezen. Dit boek duurt slechts 1 uur en 18 minuten, dus tussen de Silo serie door even wat grappige verhalen van Jozua Douglas, de schrijver van de Costa Banana serie. Hij was de lievelingsschrijver van mijn jongste zoon toen hij nog op de basisschool zat.
Zodra ik met het boek begon dacht ik even dat ik dit boek al eens had gelezen, maar ik wist zeker dat dit niet zo was. Na een poosje ontdekte ik hoe het zat: deze verhalen komen uit het boek Pech onderweg en die heb ik al gelezen.
Pech onderweg is het eerste boek van het duo De Gouden Grijns: Jozua Douglas en Tosca Menten, twee schrijvers met grappige verhalen! Wil je een beeld hebben bij de namen van deze schrijvers? Kijk maar naar de korte video hieronder. Meer hoef ik niet te zeggen!

Stof van Hugh Howey

16 juni 2023

Laten we een diepe duik nemen in mijn huidige leesavontuur, “Stof” van Hugh Howey, het derde deel van de Silo-trilogie. Weet je nog hoe ik teleurgesteld was over deel twee, die meer een voorgeschiedenis en uitdieping van boek één was dan een echt vervolg? Nou, “Stof” heeft mijn leeshart weer doen opleven!

Met dit boek gaat de reis verder met de personages die hopelijk de mensheid zullen weten te redden. Maar ik merk wel dat je deel twee niet zomaar kan overslaan. Zonder kennis van het tweede boek zullen grote delen van dit verhaal net zo mysterieus zijn als de donkere gangen van de silo zelf.

Ik ben nu ongeveer twee uur verwijderd van het einde en mijn adrenaline stijgt met elke bladzijde. Het zit boordevol spannende actiescènes, dramatische gebeurtenissen en onthullingen die de wereld van de silo steeds verder blootleggen. Hoe meer ik ontdek, hoe meer ik me realiseer hoeveel onbekende gevaren er als een zwaard van Damocles boven het hoofd van onze dappere personages hangen.

Als je net zo betoverd bent door de Silo-wereld als ik, blijf dan terugkomen voor meer. Ik werk aan een uitgebreide recensie van dit boek, die binnenkort online zal staan. Hopelijk ben je al net zo nieuwsgierig naar dit boek als ik was toen ik het voor het eerst oppakte. Tot dan, blijf lezen, blijf ontdekken en het allerbelangrijkste, blijf genieten van de reis.

Het zonnetje in huis door Jill Mansell

17-6-2023

Terwijl de zon buiten heerlijk schijnt, lees ik hier binnen met net zoveel warmte het boek “Het zonnetje in huis” van Jill Mansell.
Ik ontmoet in dit boek Lou, een opmerkelijk vriendelijke en behulpzame vrouw die niet anders kan dan een straaltje zonneschijn in ieders leven brengen. Aan de andere kant van het spectrum staat Edgar Allsopp, een man die je met zijn grommende, excentrieke gedrag eerder associeert met een onweersbui dan met een zonnestraal. Toch heeft Edgar precies die zonnigheid in zijn leven nodig. De onwaarschijnlijke vriendschap die tussen hen ontstaat is zowel ontroerend als verrassend.

Deze oude man kan net als Edgar wel een zonnetje in huis gebruiken.

Lou’s reis naar een nieuw begin, na de teleurstellingen uit haar verleden, is iets dat veel lezers zal aanspreken. Ze worstelt, ze struikelt, maar blijft altijd proberen om haar zonnetje in huis te zijn. Zelfs als ze opnieuw verliefd wordt en twijfels heeft over haar keuzes, blijft ze optimistisch en sterk. Dat is inspirerend!

Je zou kunnen denken dat ik al een idee heb hoe dit verhaal eindigt. En ja, misschien is dat zo. Maar geloof me, het doet niets af aan het plezier dat ik beleef aan dit boek. Integendeel, het maakt me alleen maar nieuwsgieriger naar hoe Mansell de eindjes aan elkaar zal knopen.
“Het zonnetje in huis” is een heerlijke, luchtige leeservaring met genoeg diepgang om je geïnvesteerd te houden. Het is een perfect boek om tussendoor te lezen, een die je laat lachen, huilen en uiteindelijk je dag een beetje zonniger maakt. Precies zoals Lou dat doet voor de mensen om haar heen.

Hou mijn website in de gaten voor meer updates over mijn huidige leesavonturen en ontdek de volgende parel voor op je leeslijst!

The Space Within van Greg O’Connor, Josh Fagin

19 juni 2023

Dit is een audio-avontuur van Audible. Een meeslepend luisteravontuur; zo zou ik ‘The Space Within’ van Audible Original willen omschrijven. De verscheidenheid aan stemacteurs, samen met de realistische geluidseffecten, brengen het verhaal echt tot leven. Ik moet toegeven dat sommige geluidseffecten zo levensecht zijn dat ik me soms afvraag of ze bij mij in de kamer plaatsvinden!

‘The Space Within’ wordt verteld in acht episodes, elk met een duur van ongeveer een half uur. Dit helpt bij het opbouwen van spanning en houdt je geboeid, omdat elk deel een stukje van het grotere verhaal onthult.
Elke episode begint en eindigt met muziek en geluidseffecten, waardoor er een duidelijke scheiding is tussen de delen van het verhaal. Dit maakt het gemakkelijk om bij te houden waar je bent in het verhaal en om pauzes te nemen tussen de episodes, indien nodig. Maar na een paar episodes, vind ik het wel veel prettiger om deze geluiden gewoon over te slaan.

Het mysterie rond de verdwijning van het jonge meisje en de ontdekkingen die daarna volgen, hebben me aan de luisterervaring gekluisterd. Ik ben zonder veel voorkennis begonnen en dat maakt de onthullingen toch wel verrassender.
Hoewel ‘The Space Within’ niet het soort thriller is dat je hart in je keel doet kloppen, houdt de mysterie-component je geboeid. Het stukje sciencefiction voegt een ongrijpbaar laagje spanning toe, waardoor ik niet kan wachten om verder te gaan met de volgende episode.

Dit verhaal biedt een unieke luisterervaring, eerder vergelijkbaar met het kijken naar een film zonder beelden. Het verhaal komt tot leven in je oren, waardoor je soms het gevoel hebt dat je er echt middenin zit. Het is een rit die ik ten zeerste aanbeveel en ik kan niet wachten om te zien waar de rest van het verhaal me naartoe zal leiden.
Let op: dit is een Audible Original. Het is gratis te luisteren voor Audible leden.

De Wisselaar van Maren Stoffels

20 juni 2023

Vandaag heb ik een bijzondere tip voor jullie – “De Wisselaar” van Maren Stoffels. Dit fantasierijke kinderboek, momenteel afgeprijsd naar slechts €10 tot 14 augustus 2023, voert je mee in een wereld waarin ‘Wisselaars’ jouw lastige taken overnemen.
Ik heb dit boek in een paar uur uitgelezen en ik moet zeggen, het was een bijzondere rit. “De Wisselaar” weeft een uniek concept dat zeker de verbeelding van kinderen zal prikkelen en hen aan het dromen zet over de vele mogelijkheden.

Het concept is simpel: een Wisselaar wisselt van lichaam met je om een taak of opdracht uit te voeren die je zelf liever niet doet. Ondertussen wacht je in het lichaam van de Wisselaar tot de klus is geklaard. Wil je indruk maken met een bungeejumpsprong, zonder het daadwerkelijke risico? Laat een Wisselaar het doen!

“De Wisselaar” is een fantasierijke en avontuurlijke leeservaring voor kinderen. Het boek voelt aan als de start van een intrigerende nieuwe serie, dus houd deze in de gaten!

Days of Want serie van T. L. Payne

22 juni 2023

Dit is een apocalyptische EMP survival thriller die je op het puntje van je stoel laat zitten! De gebeurtenissen volgen elkaar in een razend tempo op, waardoor je amper de tijd hebt om op adem te komen. Soms vind ik het jammer dat de personages aan de zijlijn blijven, maar dat is juist de insteek van deze serie.

Deze serie laat zien hoe een beschaving in een rap tempo in barbarisme vervalt wanneer er geen handhavers meer zijn en alle rechten verdwenen zijn. Elk hoofdstuk beslaat één dag, waardoor de urgentie en spanning voelbaar zijn. Eenmaal getroffen door een apocalyptische gebeurtenis, moet je binnen 24 uur een veilig onderkomen vinden, want de nachten zijn angstaanjagend en overleven op straat is geen optie.

Foto ter illustratie van een apocalyptische EMP survival thriller.

Het eerste boek toont de beginfase van de chaos en laat zien hoe snel alles bergafwaarts kan gaan. In het tweede boek zien we de wanhoop van de mensen, terwijl ze hopen op hulp van de regering, die echter hun laatste beetje hoop wegneemt. Nergens is veilig, zelfs niet de best beveiligde plekken, wanneer je wordt geconfronteerd met een overweldigende vijand.

En nu sta ik op het punt om me te verdiepen in boek 3, vol opwinding en spanning. Deze serie voelt als één doorlopend verhaal, verdeeld over verschillende boeken. Hoewel de eerste twee boeken op een logisch punt eindigen, wordt er geen echte afwikkeling geboden. Het is alsof je “wordt vervolgd” op het scherm van een spannende film ziet staan, wat je alleen maar doet verlangen naar meer. Gelukkig heb ik alle vier de boeken van deze serie in 1 omnibus kunnen kopen als luisterboek! Tot nu toe vind ik het wel één van de beste post apocalyptische verhalen die ik heb gelezen/geluisterd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *