67 seconden

Titel Engels: Long way down
Nederlandse titel: 67 seconden
Genre: Young Adult
Schrijver: Jason Reynolds
Nederlandse verteller: Lemuël de Graav
Engelse verteller: Jason Reynolds
Duur van het Nederlandse boek: 1 uur 39 minuten
Duur van het Engelse boek: 1 uur 43 minuten

Spannende thriller/drama voor tieners

Het boek 67 seconden is een spannende thriller/drama, speciaal geschikt voor tieners. Het verhaal draait om Will, een jongen die in een trauma zit en besluit om een moord te plegen als oplossing door de regels van zijn omgeving te volgen. Het plot draait om verschillende gebeurtenissen die door de jaren heen heeft plaatsgevonden en die de levens van verschillende personages op een dramatische manier heeft beïnvloed en nog steeds gaande blijft als een vicieuze cirkel.

Geschreven in een bijzondere stijl

Graphic novel 67 seconden van Jason Reynolds.

Het bijzondere aan dit boek is de stijl waarin het is geschreven. Het verhaal is namelijk verteld in vrije verzen, wat het lezen ervan tot een unieke ervaring maakt. Jason Reynolds weet deze vorm van poëzie zeer goed te gebruiken om de personages tot leven te brengen en de emoties van de hoofdpersoon voelbaar te maken. Het is ook knap dat het allemaal zo goed doorkomt in de Nederlandse vertaling van dit boek. De gedichten zijn kort en krachtig, maar bevatten tegelijkertijd veel diepgang en symboliek. Zo staat het aantal kogels in het pistool voor de leeftijd van Will. Deze vorm van schrijven past perfect bij het verhaal en draagt bij aan de spanning en de emotionele impact van het boek.
Er is ook een graphic novel van dit verhaal.

Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen motieven

Een van de belangrijkste thema’s van dit boek is dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en eigen motieven. Dit komt vooral naar voren wanneer Will wordt geconfronteerd met de “geesten” uit zijn verleden. Elk personage heeft zijn eigen verhaal en perspectief op wat er is gebeurd en dit dwingt Will om zijn eigen overtuigingen en wraakplan in twijfel te trekken. Door deze confrontaties begint Will te beseffen dat de wereld complexer is dan hij dacht en dat er geen simpele oplossingen zijn voor de problemen waarmee hij wordt geconfronteerd. Dit is een belangrijke boodschap voor jonge lezers, die vaak geneigd zijn om de wereld in zwart-wit termen te zien en snel te oordelen over anderen. Het boek laat zien dat het belangrijk is om naar anderen te luisteren en hun kant van het verhaal te begrijpen voordat je een oordeel velt.

Wraak, trauma en familiebanden

Familiebanden en hoe traumatische ervaringen deze banden kunnen beïnvloeden spelen een grote rol in dit verhaal. Will is vastbesloten om wraak te nemen voor de dood van zijn broer, maar hij begint te twijfelen aan zijn beslissing wanneer hij geconfronteerd wordt met geesten uit zijn verleden en hun eigen motieven en ervaringen. Het boek toont de impact van wraak en trauma op individuen en gemeenschappen en de moeilijkheid om deze cyclus te doorbreken.

Stap in de lift bij Will

Recensie 67 seconden van Jason Reynolds. Bron: graphic novel versie van dit boek.

In “67 seconden” van Jason Reynolds volgen we de vijftienjarige Will, die wraak wil nemen op de moordenaar van zijn broer. Het hele boek speelt zich af in de tijd dat Will in de lift stapt en naar beneden gaat om zijn wraakplan uit te voeren. Tijdens de liftreis stopt de lift op verschillende verdiepingen waar Will geconfronteerd wordt met geesten uit zijn verleden, elk slachtoffer van wapengeweld en elk belangrijk in zijn leven. Ze dwingen Will om de vragen die hij heeft over zijn plan onder ogen te zien en terwijl elke “geest” spreekt, realiseert Will zich hoeveel van zijn eigen verhaal hem onbekend is en hoe ingewikkeld ze verweven zijn. Het verhaal wordt verteld in vrije vers gedichten waardoor je direct komt bij de kern van het verhaal.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Wil je zelf dit verhaal ervaren? Dan raad ik je aan om een inkijkexemplaar van het boek te lezen en/of een fragment van het boek te beluisteren. Zo kun je zelf ontdekken hoe dit boek jongere lezers kan aanspreken en tegelijkertijd een belangrijk onderwerp als wapengeweld en trauma op een bijzondere manier weet te belichten.

Mijn Mening

Ik vind het een mooi boek dat je binnen 2 uur uit hebt. Het is een indringend boek dat belangrijke thema’s aan de orde stelt, zoals geweld, criminaliteit en de gevolgen daarvan voor families en gemeenschappen. Het boek laat zien hoe de cyclus van geweld kan blijven doorgaan als mensen vast blijven houden aan de “regels” van hun buurt, zoals niet snitchen en wraak nemen. Het boek geeft ook een belangrijke boodschap over vergeving en het doorbreken van deze cyclus, wat kan helpen om een einde te maken aan de pijn en het lijden dat door geweld wordt veroorzaakt.

De schrijfstijl past heel mooi bij het verhaal. Stel dat iemand het verhaal achter elkaar voorleest alsof het normale zinnen zijn zou je misschien niet eens doorhebben dat het om poëzie gaat.

Kortom: een ontroerend en aangrijpend boek dat de lezer aanmoedigt om na te denken over de gevolgen van geweld en de kracht van vergeving en hoop. Het is een boek dat zeker de moeite waard is om te lezen en te bespreken met anderen.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk hier nog meer leuke boeken voor tieners.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Luisterboek en paperback in het Nederlands.
  • Amazon.nl: Kindle en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
  • iTunes: Ebook en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie 67 seconden van Jason Reynolds.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *