The apprentice witch

Titel Engels: The apprentice witch
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: James Nicol
Engelse verteller: Elizabeth Knowelden
Duur van het Engelse boek: 7 uur 33 minuten
Alle boeken van The apprentice witch serie:

  • The apprentice witch
  • A witch alone
  • A witch come true

De heksen in deze wereld

De heksen in de wereld van The Apprentice Witch van James Nicol hebben een belangrijke taak: ze zijn verantwoordelijk voor het beschermen van een stad en haar inwoners tegen duistere magische krachten en wezens. Arianwyn Gribble, de hoofdpersoon van het boek, is een jonge heks die worstelt met haar eigen magische krachten en de verwachtingen van de mensen om haar heen. Het is een interessante wereld vol creativiteit en magie, waarin heksen en hun krachten een centrale rol spelen.

Hoe werkt magie

In deze wereld wordt magie heel serieus genomen. Het is niet alleen iets wat de heksen gebruiken voor hun eigen voordeel, maar juist iets wat een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van gewone mensen en hun woonomgeving. De heksen maken zich klaar om een belangrijke taak te leveren voor de maatschappij. In het boek wordt uitgelegd dat magie een kracht is die zich in alles bevindt en dat het kan worden beïnvloed en gevormd door de wil van de heks die het gebruikt. Het is fascinerend om te zien hoe magie in deze wereld werkt met behulp van runen (tekens die ze in de lucht maken) en hoe het wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het creëren van beschermende amuletten en het verdoven en verbannen van wezens.

Arianwyn slaagt niet als heks

Recensie The Apprentice Witch: Een magisch avontuur voor jonge lezers. Bron: YouTube @scholastic.

Hoofdpersonage Arianwyn is allesbehalve perfect en dat is precies wat haar zo’n interessant personage maakt. Ze heeft gefaald in haar heksentest en wordt daarom alleen toegelaten als leerling-heks. Het is bijzonder verfrissend dat het verhaal laat zien dat falen niet erg is en dat je altijd een tweede kans verdient. Arianwyn is een sympathiek personage, ze is onzeker over haar vaardigheden en probeert zo hard ze kan om haar vaardigheden te verbeteren. Het is moeilijk voor haar om haar plek te vinden in de nieuwe stad Lull en ze loopt voortdurend tegen problemen aan. Mensen roddelen over haar falen en ze wordt niet met open armen ontvangen door de burgemeester. Ondanks dit alles blijft Arianwyn proberen en doet ze haar best om te laten zien dat ze een goede heks kan zijn, zelfs zonder een volledige heks te zijn.

Handige gespreksonderwerpen voor kinderen

Dit boek bevat verschillende handige gespreksonderwerpen voor kinderen. Het thema vriendschap staat centraal in het verhaal en Arianwyn wordt geconfronteerd met pestgedrag en geniepigheid. Dit kan kinderen helpen om te begrijpen hoe belangrijk het is om respectvol met elkaar om te gaan en wat de gevolgen kunnen zijn van roddels en pesten. Daarnaast wordt er in het boek gesproken over het belang van verantwoordelijkheid nemen voor je daden en het omgaan met teleurstellingen en falen. Dit kan kinderen helpen om te leren omgaan met uitdagingen en tegenslagen in het leven.
Naast de genoemde onderwerpen, biedt dit verhaal ook de mogelijkheid om met kinderen te praten over liegen. Hoofdpersonage Arianwyn heeft namelijk een geheim dat ze voor zichzelf houdt: ze ziet al sinds haar kindertijd een bijzondere rune die alleen verschijnt wanneer er iets slechts gaat gebeuren. Ze heeft dit nog nooit aan iemand verteld, zelfs niet aan haar oma. Maar wanneer de pestkop die haar vroeger op school heeft gepest naar haar nieuwe woonplaats Lull verhuist en daar als volwaardige heks wordt gezien, vertelt Arianwyn niemand hoe slecht deze heks het eigenlijk doet. Zelfs haar beste vriendin wordt in eerste instantie voorgelogen over de ware aard van deze heks. Dit biedt een uitgelezen kans om met kinderen te praten over wanneer het wel of niet oké is om te liegen en wat de gevolgen kunnen zijn van het verzwijgen van belangrijke informatie.
Het boek biedt dus niet alleen een avontuurlijk verhaal, maar ook stof tot nadenken en praten over belangrijke thema’s.

Magische wezens verbannen

Recensie The Apprentice Witch: Een magisch avontuur voor jonge lezers. Bron: YouTube @scholastic.

De heksen worden getraind om magische wezens te verbannen naar een soort tussenruimte in werelden. Ze openen een portaal waardoor ze de wezens kunnen verbannen. Gelukkig zijn hier wel regels aan verbonden, zodat ze niet zomaar lukraak alles en iedereen verbannen, maar in de praktijd houdt niet iedereen zich aan deze regels.

Bekijk de trailer van het boek hieronder.

Mijn mening

Ik vond dit boek leuk en makkelijk om te lezen. Het verhaal is fantasierijk en er zit potentie in voor verdere delen van de serie. Het boek biedt voornamelijk een introductie tot het personage Arianwyn en haar avonturen, zonder al te uitgebreide verkenning van de wereld eromheen. Arianwyn heeft veel pech en lijkt vaak alles verkeerd te doen, maar heeft ook unieke vaardigheden die later in het verhaal beter worden uitgelegd. Hierdoor kan het lijken alsof ze alleen maar blundert, wat een beetje jammer is. Het boek is traag op sommige momenten en voelt voornamelijk geschikt voor een jonger publiek. Ik heb genoten van de rol van heksen in deze wereld en de manier waarop magie wordt gebruikt en toegepast. Al met al was het een prima begin voor de serie en ik kijk uit naar het lezen van het volgende deel.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk hier nog meer leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie The Apprentice Witch van James Nicol.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *